Tisíce Slováků využívá příležitost a odchází do předčasné penze

1507
predcasne_penze
Foto: Pixabay.com

Vysoký počet Slováků letos využívá nového pravidla k odchodu do předčasné penze. Slovenské muže a ženy k tomu vedou výhodnější podmínky než dříve. Jen za prosinec o předčasný důchod na Slovensku požádalo sedm tisíc lidí.

Nový typ předčasné penze mohou využít například dělníci, kteří začali pracovat už po střední škole. V takovém případě by do předčasného důchodu odešli už asi ve věku 58 let.

Do řádného starobního důchodu přitom bezdětní obyvatelé Slovenska letos odcházejí ve věku 63 let. V příštím roce se věková hranice zvýší o dva měsíce. Nový typ předčasné penze zavedlo Slovensko za bývalé vlády. Nynější vedení ministerstva sociálních věcí připravuje změny v této oblasti, které chce projednat se zaměstnavateli a odbory.

Mluvčí Sociální pojišťovny Martin Kontúr uvedl, že za prvních jedenáct měsíců letošního roku instituce přiznala 15 734 předčasných důchodů. Meziročně to představuje nárůst o více než třetinu. To Kontúr zdůvodnil právě zavedením nového typu předčasného důchodu. Dalších více než sedm tisíc žádosti o předčasný důchod pojišťovna zaregistrovala během prvních dvou celých týdnů v prosinci.

Předčasná penze na Slovensku

Zaměstnanci v pětimilionovém Slovensku letos mohou odejít do předčasné penze za jednodušších podmínek. To v případě, že odpracovali minimálně 40 let a vypočítaná penze dosahuje alespoň nejnižší stanovenou částku. Penzi mohou začít brát i dříve než v období obvyklých nanejvýš dvou let před důchodovým věkem.

Předčasné důchody loni táhly. A důchod v ČR bere 26 % populace

Zároveň se jim vypočítaná penze krátí za chybějící dny do dosažení věku odchodu do řádného starobního důchodu méně než běžným žadatelům o předčasný důchod, kteří podmínku 40 odpracovaných let nesplňují.

Vysoký počet odchodů lidí do předčasné penze na Slovensku ale způsobuje problémy zaměstnavatelům. Ti odhadli, že možnost výhodnějšího předčasného důchodu se vztahuje na několik desítek tisíc pracovníků.

Odchod lidí do předčasné penze zasahuje do ekonomiky

To vyplývá i z vyjádření Asociace zaměstnavatelských svazu a sdružení [AZZZ] a Sociální pojišťovny. Ta na Slovensku kromě jiného vybírá povinné sociální odvody a vyplácí důchody.

„Rychlé nahrazení těchto zaměstnanců je velmi složité s ohledem na jejich praxi a odbornost. Jde o pozice, které jsou nevyhnutelné pro chod státu – železničáři, řidiči, pekaři, chovatelé zvířat a podobně,” uvedla AZZZ.

Musíme dělat na důchodce, stěžují si pracující. A bude hůř…

Asociace dlouhodobě upozorňuje na nedostatek pracovních sil v některých odvětvích slovenské ekonomiky. Stávající odchody do předčasné penze spolu s výpadky pracovníků kvůli respiračním onemocněním podle Asociace vyvolaly takové problémy, že mnoho provozů kvůli nedostatku personálu omezuje výrobu a poskytování služeb.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here