Nálada ve zpracovatelském průmyslu se v prosinci dál zhoršila

119
prumyslu
Foto: Pixabay.com

Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se v prosinci zhoršily nejrychleji od září. Index nákupních manažerů [PMI] S&P Global vykázal hodnotu 41,8 bodu, zatímco o měsíc dříve to bylo 43,2 bodu.

Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem sektoru. Poslední výsledky jsou v souladu s klesajícím trendem, který trvá již od června 2022.

„Kvůli slabé poptávce na domácích i hlavních exportních trzích zrychlil pokles výroby, nových zakázek, zaměstnanosti i nákupů. Firmy se rovněž dál zbavovaly zásob, aby je vzhledem k chatrnému obchodnímu prostředí zredukovaly,” okomentovala prosincová čísla Siân Jones, vedoucí ekonomka S&P Global Market Intelligence.

Podle ní právě výrazné snížení nových zakázek vede k prudšímu poklesu výroby. Vstupní náklady a prodejní ceny klesají pomaleji. A tempo propouštění zrychluje. Podle hlavního ekonoma Creditas Banky Petra Dufka problém zůstává stále stejný. A tím jsou chybějící nové zahraniční a domácí zakázky.

Odběratelé se zatím do nákupů vzhledem k přetrvávající nejistotě nehrnou. Když už se objeví záblesk optimismu, tak jde spíš o přesvědčení, že už konečně musí být lépe, které zatím není podložené rostoucími objednávkami,“ říká.

Obrat v trendu si vyžádá čas

Co se týče budoucnosti, pak tvrdí, že je třeba dál počítat s omezováním průmyslové výroby i zaměstnanosti a v neposlední řadě i s tlakem na ceny. Ekonomika musí nyní spoléhat spíše na služby, a tedy i na domácího zákazníka.

„Dokud nenaskočí Německo, bude se tuzemský průmysl dál potýkat s nízkou poptávkou a přetrvávající nejistotou,“ tvrdí Dufek.

Německo: Index nákupních manažerů PMI ve výrobě / prosinec 2023
  • Aktuální hodnota: 43,3 b.
  • Očekávání trhu: 43,1 b.
  • Předchozí hodnota: 43,1 b.

[Zdroj: Bloomberg]

Podle analytiků S&P Global silnější pokles zpracovatelského sektoru poháněly rychlejší propady ve výrobě a nových zakázkách, které byly znatelně vyšší než v listopadu. Tempo poklesu nových zakázek bylo nejrychlejší za tři měsíce a patřilo mezi nejprudší za více než 3,5 roku. Slabá poptávka na hlavních trzích rovněž ochromila exportní zakázky, zejména pak z Německa.

Eurozóna: Index nákupních manažerů PMI ve výrobě [HCOB] / prosinec 2023
  • Aktuální hodnota: 44,4 b.
  • Očekávání trhu: 44,2 b.
  • Předchozí hodnota: 44,2 b.

[Zdroj: Bloomberg]

Čeští výrobci v souvislosti se snížením požadavků upravili objemy výroby. A výstup klesl nejrychleji od července 2023.

„Skepsi vyplývající z výsledků PMI doporučujeme nepřeceňovat. Existuje podle nás slušná šance, že další výrazné zhoršení situace již nenastane,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil s tím, že na skutečné oživení aktivity si ale počkáme minimálně do příchodu jarních měsíců.

Svůj „optimismus“ opírá mimo jiné o data Českého statistického úřadu [ČSÚ].

„Výsledky indexu PMI nejsou zcela v souladu s podobným šetřením ČSÚ. I ten sice zaznamenal slabou poptávku a objem výroby, na rozdíl od PMI ale signalizuje naději na zlepšení v nadcházejících měsících. Tento rozpor se poměrně často objevuje poblíž bodu zlomu, kdy se trend obrací,“ vysvětlují statistici.

Ochabnutí průmyslu doléhá na trh práce

I když míra nezaměstnanosti v Česku dlouhodobě zůstává na hladině 3,5 procenta, podle analytiků S&P Global nižší provozní požadavky se už v prosinci projevily prudším poklesem zaměstnanosti. Menší pracovní objemy vedly firmy k propouštění stálých i agenturních zaměstnanců. Míra redukce zrychlila a tempo se ukázalo jako nejsilnější za skoro tři a půl roku.

ČSÚ: Návrat průmyslu na předcovidovou úroveň bude obtížný

PMI se v Česku dlouhodobě nachází hluboko v pásmu kontrakce [<50]. Tam setrvává již 19 měsíců za sebou. A ani prosincová data o náladě v tuzemském průmyslovém sektoru bohužel nepřinesla podle analytiků mnoho důvodů k radosti. Naopak vyjevila pokračující trend klesající poptávky, který dále zesílil.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here