Výchovné už se valorizovat nebude. A začne se u nových penzí

39831
valorizace
Foto: Úřad vlády ČR

Výchovné na dítě se nebude valorizovat. Stojí to v novele zákona o důchodovém pojištění. Prvně se úprava dotkne nejspíš penzí přiznaných v roce 2025. Od roku 2027 by se výchovné z valorizace vyňalo u všech vyplácených důchodů.

Výchovné k důchodu ve výši 500 Kč za každé vychované dítě se započítává do zásluhové procentní části penze. A společně s ní se proto i valorizuje. Tedy navyšuje s ohledem na růst spotřebitelských cen. Nicméně podle současného znění navrhované důchodové novely se částka výchovného z procentní části před její valorizací vyjme, a po úpravě se k ní zase přičte. Tedy se nebude navyšovat. Opatření se jako první zřejmě dotkne nově přiznávaných penzí v příštím roce.

„V tento okamžik je tato dohoda, že ta samotná částka 500 korun se valorizovat nebude… Všem lidem, kterým bylo přiznáno výchovné, a ještě přiznáno bude, zůstane toto výchovné ale do konce jejich životů,” řekl před nedávnem ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

„Ideálně tak, aby se výchovné nemuselo zvyšovat již u důchodů přiznaných v roce 2025,” avšak uvádí autoři zákona.

Podle nich by se pro tento případ ale musel legislativní proces stihnout uzavřít do konce srpna. Ministerstvo v podkladech k novele píše, že záměrem je, aby úprava byla účinná co nejdřív.

V roce 2027 skončí valorizace výchovného u všech penzí

Vyjmutí výchovné dávky k důchodu z valorizace se ale nedotkne pouze nově přiznávaných penzí. Podle návrhu se má bonus od roku 2027 přestat zvyšovat u všech vyplácených penzí. Zásluhová procentní část důchodu se bude valorizovala rovněž bez něj stejným způsobem. Tedy před přidáním by se z ní částka výchovného odečetla a po navýšení by se k ní zase přidala.

S případným doplatkem 19 mld. Kč na důchody MPSV nepočítá

Reálná hodnota výchovného by tak podle tempa inflace postupně klesala. Podle resortu práce se na změnu musí Česká správa sociálního zabezpečení připravit. I proto se dávka přestane valorizovat plošně u vyplácených penzí až za tři roky. Ministerstvo financí ale požaduje zastavení navyšování výchovného co nejdříve.

Výchovné dostanou jen rodiče tří a více dětí

Rodiče dětí nejspíš nepotěší ani další úprava, kterou přináší novela o důchodovém pojištění v oblasti dávky výchovného. Totiž, že pětistovka k penzi za každé vychované dítě podle MPSV dál zůstane jen za třetí a další dítě. Bonus na první dvě děti se má postupně snižovat a v roce 2030 pak pro rodiče s jedním nebo dvěma dětmi jeho přiznávání skončí úplně.

Podle stávajícího návrhu se výchovné pro tuto skupinu rodičů v roce 2027 sníží na 300 korun za dítě, v roce 2028 pak na 200 korun a v roce 2029 na sto korun. Od roku 2030 ho má nahradit započítávání fiktivního výdělku ve výši průměrné mzdy za dobu péče o dítě při výpočtu starobního důchodu. Podle autorů dokumentu se tak za dobu strávené na rodičovské dovolené důchod zvedne, to údajně nejčastěji v pásmu 300 až 400 korun.

Jurečka: Rodičům s 3 a více dětmi výchovné zůstane

Výchovné 500 korun na dítě se vyplácí od ledna 2023. Přidává se do zásluhové procentní části penze a s ní se také valorizuje. Automaticky ho sociální správa přiznala 1,4 milionu žen za tři miliony dětí.

Opatření k dorovnání nižších ženských penzí prosadila krátce před minulými sněmovními volbami tehdejší Sněmovna, ale bez zajištění peněz na výplatu. Loni výdaje na výchovné činily asi 19 miliard korun, každý rok porostou.

Národní ekonomická rada vlády [NERV] považuje bonus za nesystémový a navrhla ho zrušit. Koalice již dříve jednala o zastavení valorizace výchovného, shodu na návrhu ale neměla. Členové Národní rozpočtové rady [NRR] nahrazení výchovného fiktivní průměrnou mzdou podporují. Navrhované opatření ale považují za komplikované.

Rovněž upozorňují, že může dojít k další vlně žádostí o předčasný důchod kvůli snaze stihnout ještě získat vyšší částku na výchovném k penzi.

–ČTK/RED–

13 KOMENTÁŘE

  1. Pořád se píše o tom že nebudou peníze pro ty co celý život pracovali,ale nikdy se nenapsalo něco o tom že nebudou peníze pro ty co niky nepracovali.

    • To by nebyly peníze na důchod pro emigranty, kteří si u nás neplatili sociální pojištění, ale důchod dostali. A také chartisty, flákající se třicet let v Austrálii, kde jim nárok na důchod nevznikl, tak se o ně naše vláda postarat musela.

  2. Hlavně, že všechno ostatní se valorizuje, platy politiků, církevní taky, a pro důchodce už není z čeho. Vřelé poděkování za celoživotní práci a výchovu dětí.

  3. To výchovné 500 Kč nám vůbec po letech nemuseli dávat,když to dřív nebylo,nikomu by to nevadilo. A co se týče valorizací,tak hlavně aby byla na celý důchod podle toho jak se všechno intenzivně zdražuje

  4. Vláda dělá vše pro to, aby v příštím vole ním období zase fotil státní kasu pro sebe a svoje kamarádky Babiš….

    • Toto rozhodnutí zase podpoří některá etnika, která mají 3 a více dětí běžně, hlavně aby nemuseli pracovat. Doma pak oni i děti se válí celý život většinou na dávkách.

  5. Co jste si tam navolili tak vás nelituji a nebudete mít nic .já jsem volila Babiše tak mám dobrý důchod

  6. “Výchovné k důchodu ve výši 500 Kč za každé vychované dítě se započítává do zásluhové procentní části penze. A společně s ní se proto i valorizuje.”
    Takže ty dámy, které vydělaly hodně a patrně nebyly nějak poškozeny narozením dítěte, tak zase dostanou více?

  7. Mnoho let tu funguje miliardáři všech zemí spojte se a tvoře jídáše co vás budou chránit před pracujícími lidmi.
    Je na čase aby se nyní spojili i pracující lidé a velmi lehce srovnali příjmy na přijatelnou úroveň.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here