Živě: Poslanci opět projednávají korespondenční volbu

192
poslanci
Foto: Redakce FinTag

Poslanci dnes [23.1.] pokračují v diskusi o návrhu pětikoalice na zavedení korespondenční volby. Minulý týden od středy do pátku jednání brzdily obstrukční projevy zástupců hnutí ANO a SPD. Jednání ze Sněmovny přenášíme živě.

Poslanci se dnes vrátili k debatě o zavedení korespondenční volby ve sněmovních volbách pro Čechy žijící v cizině. Koalice schválila omezení řečnické doby, opozice protestuje.

„Pošlapáváte jednací řád nehorázným způsobem, nikdy to tady nebylo,“ kritizovala koalici šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

Odmítla i to, že koalice omezila i dvouminutové faktické poznámky poslanců: „Když si je vyplýtváme, pak máme mlčet a nechat se urážet?“

[Pozn. red.: Zvuk a další funkcionality se zobrazí po kliknutí v dolní části videa.]

„Od roku 1989 se nestalo to, co se tady teď děje,“ rozčílil se i šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

„Garantuji vám, že si na sebe šijete bič, že za dva roky budete mít také jen dvě faktické poznámky. A až se tady vykecáte, všechny tyhle zákony vám zrušíme,“ řekl.

Minulý týden ve středu ani ve čtvrtek se poslanci nedostali k ukončení prvního čtení koaliční předlohy zákona o správě voleb, korespondenční volbě. A to i přesto, že jejich jednání už vyplnilo zhruba 33 hodin čistého času. Například předseda SPD Tomio Okamura ve zjevně obstrukčním projevu [18.1.] mluvil bez přestávky deset hodin a 44 minut. Překonal v délce vystoupení nejen sebe, ale také někdejšího kubánského vůdce Fidela Castra. I ten proslul dlouhými a vyčerpávajícími projevy.

Obstrukce ve Sněmovně nejsou ničím výjimečným

Češi v zahraničí mohou nyní hlasovat na velvyslanectvích. Zastánci korespondenční volby poukazují na to, že je to časově i finančně nákladné pro ty voliče, kteří žijí daleko od jejich sídel. Opoziční zástupci kromě jiného tvrdí, že koalice prosazuje korespondenční volbu účelově ve svůj prospěch jako součást kroků, aby se u moci udržela trvale.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here