Pojistné začnou dohodáři odvádět až příští rok, oznámil Jurečka

5634
dohodari
Foto: Úřad vlády ČR

Povinnost odvádět z dohod o provedení práce sociální a zdravotní pojištění se zřejmě posune z letošního 1. července na leden 2025. Dohodáři se u České správy sociálního zabezpečení [ČSSZ] ale začnou registrovat již od letošního července.

Změnu, kdy i lidé pracující na dohody, odvedou při překročení zákonem stanoveného limitu sociální a zdravotní pojištění, přinesl loňský vládní konsolidační balíček. Ten zasahuje i do zákona o důchodovém pojištění. Právě ten odvodovou povinnost pro takzvané dohodáře, osoby pracující na dohody o provedení práce [DPP], přináší do praxe. Odvody mají za pracovníky na dohodu jejich zaměstnavatelé odvádět od letošního července.

Avšak nyní ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] oznámil, že termín navrhne posunout na leden příštího roku. Společně s odkladem účinnosti odvodů chce ministr systém výběru pojistného a způsob přihlášení se k odvodu zjednodušit. A učinit jej bezpečnější pro zaměstnance, kteří pracují na dohodu, tvrdí.

„Od 1. ledna 2025 by byla povinnost platit odvody, pokud překročí limit 25 procent průměrné měsíční mzdy na tu dohodu,” uvedl ke změně ministr práce a sociálních věcí.

Jeden pozměňovací návrh dotýkající se nové úpravy u dohod již v Poslanecké sněmovně už předložil. Počítal s odkladem na letošní říjen nebo na leden příštího roku. Ministr Jurečka ale řekl, že zavedení odvodů na poslední letošní čtvrtletí by bylo zbytečnou komplikací pro podnikatele. Například z hlediska účetnictví. Proto i tento návrh stáhne a předloží návrh definitivní se zavedením odvodů od 1. ledna 2025, vyjasnil.

Na dohodách státu ročně uteče 15 mld. korun

Dosavadní právní úprava změn u dohod se po debatách s odbornou veřejností podle Jurečky ukázala jako složitá. A s určitými riziky pro dohodáře. Především co do případných nedoplatků na pojistném.

„Je to reakce na diskusi, kterou jsme vedli během podzimu, kdy jsme slyšeli od zaměstnavatelů, musím říct, že oprávněné podněty k tomu to upravit a ještě zjednodušit,” vysvětlil důvody odkladu ministr.

Pojistné z dohod příští rok odvedou jen někteří dohodáři

Úpravu limitů pro odvody sociálního a zdravotního pojištění z dohod o provedení práce navrhuje Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV] v novele o důchodovém pojištění. Reaguje tím na letitou praxi, kdy dohodáři často pracují pouze na dohody do 10 tisíc korun, a to u více zaměstnavatelů. Proto z těchto příjmů neodvádějí sociální a zdravotní pojištění. Což se mimo jiné propisuje i do výše budoucího důchodu, případně i do sociálních podpor.

„Chceme zavést systém, který bude evidovat dohody, abychom měli přehled, kde dochází k řetězení dohod. Dohoda má naplňovat charakter toho, že je to nějaká doplňková činnost, která není soustavná,“ uvedl již dříve důvody pro změny ministr Jurečka.

Podle údajů resortu si v roce 2021 pracovníci sjednali 1,8 milionu úvazků na DPP. Resort tvrdí, že podle statistických údajů se neplatí pojistné odvody z více než 50 miliard korun dohodových výdělků. Systém sociálního zabezpečení tím podle MPSV přichází zhruba o 15 miliard korun ročně.

Dohodáři se začnou registrovat od 1. července 2024

Limit, od kterého se odvedou z dohod pojistné odvody, určí vždy čtvrtina průměrné hrubé mzdy v hospodářství zaokrouhlená na pětisetkoruny dolů. Z dohod u více zaměstnavatelů by se pojištění odvádělo při výdělku překračující 40 procent průměrné hrubé mzdy.

Uzavřené dohody se mají od letošního července nově evidovat u ČSSZ. Správě budou zaměstnavatelé hlásit každý měsíc výši výdělku daného dohodáře. Obdobně podávají zaměstnavatelé měsíční hlášení sociální správě i o ostatních pracovnících, jejich výdělku a odvodu na sociální zabezpečení.

Stát si posvítí na dohodáře. Je jich hodně a neplatí pojistné

Na druhou stranu má sociální správa informovat firmy, se kterými má pracovník uzavřené dohody, že jeho celkový příjem z nich překračuje stanovený limit. A proto musí odvést pojištění. Stejně tak každý dohodář bude firmě ohlašovat, kde všude na dohodu pracuje. Za porušení těchto povinností hrozí jak firmám, tak samotným dohodářům finanční postih.

–ČTK/VRN–

3 KOMENTÁŘE

  1. Jak přišli na to že jim utíkají peníze na zdravotní a sociální pojištění málokdo dělá na DPP
    u více zaměstnavatelů a každý si hlídá aby nepřekročil hranici 10000kč(vláda je trošku mimo mísu)

  2. Zaměstnavatel nepodává měsíčně ČSSZ přehled o zaměstnancích, jejich výdělcích a odvodech. Zaměstnavatel podává ČSSZ měsíčně SOUHRNNÝ přehled – počet zaměstnanců, součet vyměřovacích základů a součet odvodů.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here