Obchodní dům Máj Národní v Praze otevře v červnu

1036
Maj_Narodni
Vizualizace obchodního domu Máj v Praze, který se veřejnosti otevře letos v červnu. / Zdroj: Amadeus RE

V červnu se chystá otevřít jeden z nejslavnějších obchodních domů Máj postavený v 70. letech na rohu ulic Národní a Spálená v Praze. Nově ponese název Máj Národní. Fasádu domu zatraktivní dílo sochaře Davida Černého.

Půjde o rozměrné pohyblivé plastiky motýlů mixované s trupy letounů na fasádě domu. Klub za starou Prahu s jejich umístěním nesouhlasí. Skoro dvouletá rekonstrukce obchodního domu známého jako Máj za čtyři miliardy korun skončí letos v červnu, kdy se pod novým názvem Máj Národní opět otevře veřejnosti.

Původní monofunkční obchodní dům Máj se promění v moderní víceúčelové centrum Máj Národní, které uspokojí zákazníky na poli obchodu, stravování, kultury a zábavy,“ říká Martin Klán, člen správní rady Máj Národní a.s.

Za hlavní změnu oproti době před modernizací domu považuje Klán podstatné rozšíření nabídky služeb. Namísto dřívějších šesti pater se veřejnosti nově zpřístupní devět z celkem jedenácti podlaží.

V prvním podzemním patře zůstane prodejna Tesco, ale v nové podobě. První a druhé patro obsadí restaurace, kavárny, květinářství, doplňky, drogerie a další provozy. Prostory s nabídkou stravování mají mít kapacitu kolem 750 míst k sezení. Gastro nabídku zajistí známé brandy, jako jsou americké Popeyes, Burger King, Banh-mi, Prima bašta, Misushi, nebo Amerikanos.

A horní podlaží budou patřit zábavě, kultuře a pro vzdělávací účely. V nejvyšším patře pak Pražané i turisté mohou navštívit jedinečnou restauraci s 360° výhledem na celou Prahu.

Obchodní dům Máj Národní v Praze

Obchodní dům Máj Národní vlastní od roku 2019 developerská společnost Amadeus Real Estate. S modernizací začala v červenci 2022. Na projektu rekonstrukce od samého počátku spolupracuje s původními dvěma autory stavby, architekty Martinem Rajnišem a Johny Eislerem. A také s památkáři, protože budova je od roku 2006 kulturní památkou.

Celková plocha obchodního domu čítá zhruba 17 tisíc m2. Na čelní fasádě budovy Máj Národní umístí stavaři umělecké dílo sochaře Davida Černého. Ostatně hned vedle sousedního obchodního domu Quadrio směrem k ulici Jungmannova stojí další z jeho děl – více než desetimetrová otočná hlava France Kafky odhalená v roce 2014 [viz foto níže, pozn. red.]

[Foto: Redakce FinTag]

Hlavním architektem renovace Máje Národní je AGE project. Celá konverze je podle Martina Klána unikátní tím, že se podařilo najít vhodné architektonické a technické řešení pro nové moderní funkce objektu a současně se zachovaly podmínky pro udržení kulturní památky.

Nyní už se dokončují hrubé stavební práce a společnost pracuje na realizaci jednotlivých nájemních jednotek. Poté už dojde jen k instalaci finálních interiérových prvků. Uvnitř obchodního domu návštěvníky podle vedení společnosti nadchne unikátní pasáž s křišťálovým nebem a technicky propracovaná bělostná eskalátorová hala.

Denní průchodnost kolem ulic Národní a Spálená dosahuje přibližně 90 000 lidí. Takto mimořádná atraktivita a potenciál místa přivedly do centra světové značky. Některé z nich otevřou v Máji Národní své vůbec první provozy v České republice.

Historie pražského obchodního domu Máj

Obchodní dům na rohu pražské Národní třídy a Spálené ulice vznikl v letech 1972–1975 podle vítězného návrhu Johna Eislera, Miroslava Masáka a Martina Rajniše, architektů z libereckého ateliéru Sial. Jejich projekt realizovaly švédské firmy SIAB a ABV Stockholm a ve své době šlo o velmi pokrokovou stavbu. Dnes ji odborníci považují za doklad architektury navazující na meziválečný funkcionalismus a přicházející styl high-tech.

V době otevření obchodního domu v dubnu 1975 šlo o druhý největší obchodní dům v Praze. I proto se mu dostalo označení Prior 02. Číslo se objevilo i na fasádě domu, které ale nedlouho nato nahradila rudá hvězda umístěná na střeše domu. Později se obchodní dům přejmenoval na Máj. A tak si ho většina lidí v Česku pamatuje dodnes [aktuální foto obchodního domu v rekonstrukci níže, pozn. red.].

[Foto: Redakce FinTag]

V roce 1992 koupila většinový podíl v obchodním domě Máj americká firma K-Mart. O čtyři roky později získala všechny české a slovenské prodejny řetězce K-Mart britská maloobchodní společnost Tesco a Máj přejmenovala na Tesco My. Počátkem roku 2019 budovu zakoupil stávající vlastník, společnost Amadeus Real Estate.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here