Ekologičtí zemědělci ohrožují konvenční zemědělce, zjistila studie

2141
zemedelci
Foto: Freepik.com

Mnozí ekologičtí farmáři se rádi prezentují jako ti největší ochránci lidstva a planety. Avšak nová studie z Kalifornie došla k překvapujícím závěrům ohledně důsledků rozšiřování plochy, na níž tito zemědělci hospodaří. 

Výzkumníci prozkoumali za sedmileté období v Kalifornii na 14 000 obdělávaných polí. A došli k závěru, že přilehlé konvenční farmy musejí používat více pesticidů. To proto, aby svá pole a úrodu ochránily před zvyšujícím se nebezpečím škůdců z ekologických farem. Jde zejména o různé druhy hmyzu, které se na obou typech farem vyskytují. Upozorňuje na to agentura Associated Press [AP] v článku With organic fields next door, conventional farms dial up pesticide use, study finds a hned v jeho úvodu cituje Ashley Larsenovou, autorku zmiňované studie.

„Očekáváme, že se počet ekologických farem bude dále zvyšovat. Jak si pak můžeme být jisti, že nedojde k neúmyslným negativním důsledkům,“ ptá se profesorka Larsenová z University of California ze Santa Barbary.

Larsenová tvrdí, že by ekologické a konvenční farmy měly být kvůli oboustrannému prospěchu odděleny. Tvrdí, že na tomto postupu vydělají oba typy zemědělců. Problém není ve velkých plochách a sousedících farmách, které hospodaří ekologicky. Problém je, když spolu konvenční a organické farmy sousedí. Entomolog z University of California David Haviland s takovým názorem souhlasí.

„Regionální mapy jasně označují organické farmy jako ta velká nebezpečná místa, kde se škůdci vyskytují ve velkém množství. Odtud nalétávají na citrusové sady a ohrožují úrodu. Okolní konvenční farmáři podle něj proto musejí používat stále více pesticidů,“ popisuje problém v praxi u zemědělců v kalifornském okrese.

Ekologičtí farmáři to ale vidí jinak

I když nejde o nikterak zásadní problém, protože zemědělci, kteří nepoužívají konvenční metody, obdělávají v USA podle dat tamějšího ministerstva zemědělství pouhé procento obdělávané půdy, tak mají ekologičtí farmáři obavy z toho, aby úřady nevzaly studii příliš vážně.

Obávají se nařízení povinně oddělovat různě obhospodařovaná pole. Argumentují tím, že studie nevzala v úvahu počet hmyzu na různých farmách. A domnívají se, že vyšší množství používaných pesticidů ze strany konvenčních zemědělců je hlavně preventivní opatření.

Zemědělci opět vyjedou do Prahy. Vláda pohnojila, co mohla, tvrdí

„Nepěstujeme na organických farmách populace škodlivého hmyzu, to na dobře vedených farmách. Bojujeme s ním prostě jinými způsoby, jinak by hmyz zničil i naši úrodu,“ uvedla Katy Rogersová, šéfka organické farmy u Indianapolisu.

„V mnoha případech je zavádějící názor, že jsou organické farmy zdrojem zamoření škůdci,“ dodala.

Shovívaví jsou k ekologickým zemědělcům i zástupci akademické sféry. Christian Krupke, který se zabývá hmyzem na Purdue University, tvrdí, že studie hlavně ukázala, co si konvenční farmáři myslí o organickém pěstování. Bojí se, aby jim neohrozili hospodářství. Jeho kolega, agroekolog Ichao Rui, s jeho slovy souhlasí.

„Reakce farmářů na ekologické zemědělce v sousedství ne vždy odráží růst výskytu škůdců. Pesticidy často nasadí jen pro klid duše,“ tvrdí.

Zemědělci zaplatí více za půdu na dani i pachtovném

Přesto je podle něj nutné neztrácet ze zřetele, že používání pesticidů má negativní vliv na zdraví, stav ovzduší, kvalitu vod a rozmanitost ekosystému. Věc je podle něj ale složitější.

„Musíme to zkoumat jako celek, zvažovat přínosy a negativa všech zemědělských praktik,“ dodal ke svému pohledu na problém.

Co říkají konvenční zemědělci

Brad Wetli, farmář z Indiany, který pěstuje obilí konvenčním způsobem, uvedl, že nezaznamenal žádnou změnu ohledně škůdců, dokud jeho soused nepřešel před čtyřmi lety na ekologické zemědělství. Domnívá se, že by farmáři mohli zvýšit používání pesticidů, aby ochránili svoji úrodu, jako je ovoce, zelenina a ořechy. Pěstitelé méně citlivých plodin, jako jsou kukuřice a fazole, by podle něj nemuseli.

Své k tématu říká Walter Goldstein, pěstitel kukuřice ve Wisconsinu, který hospodaří jak na organické, tak konvenční bázi: „I na plochách ekologicky obdělávané půdy jsem cítil pach pesticidů.“

„Strašně to páchne, jako továrna,“ říká.

Jay Shipman, vlastník ekologické farmy v okrese Kern poblíž další velké ekologické farmy, uvedl, že rád hospodaří vedle někoho, kdo sdílí stejný princip pěstování.

„Nejenom proto, že je to hospodárné. Ale hlavně proto, že produkujeme to, co jím a chci, aby to jedla i moje rodina,“ vysvětlil.

Green Deal ohrožuje už i krávy, prasata, ovce a kozy

Zároveň dodal, že začínal s konvenčním hospodářstvím a dobře rozumí tomu, že přesvědčit farmáře, aby zkusili něco jiného, je dost obtížné.

Rogersová, manažerka organické farmy v Indianapolis, strávila většinu svého života na konvenční farmě. Říká, že stále slyšela, že ekologičtí farmáři jsou nepřátelé. Nyní se věnuje malé organické farmě. A spatřuje přínos v tom, když se ekologické farmy sdružují. Ale i se domnívá, že dělení na ekologické a konvenční farmáře, jak je vymezují výzkumníci, zemědělce jenom rozděluje.

„To je škoda, protože my všichni pracujeme s půdou a chceme s ní pracovat dále,“ dodává.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here