Migrační pakt vítají v Řecku, odmítají v Maďarsku. Jak hlasovali Češi?

694
migracni_pakt
Foto: EP

Europoslanci včera [10.4.] na jednom ze svých posledních zasedání v aktuálním složení schválili evropský migrační pakt, takzvané nařízení o migraci a azylu. Jak hlasovali zástupci českých politických stran?

Zatímco ministr vnitra Vít Rakušan [STAN] po schválení balíčku uvedl, že žádnou zemi nezavazuje k přijetí migrantů a přinese účinnější ochranu vnějších hranic Evropské unie, mnozí čeští europoslanci migrační balíček odmítli. Případně hlasovali proti některým z jeho bodů, zatímco jiné přijali.

Tomáš Zdechovský/KDU-ČSL: Nepodpořil podle něj nejproblematičtější části migračního balíčku. Mezi ně podle něj patří povinná solidarita, cena za nepřijatého migranta a absence řešení navracení migrantů.

„Dohoda není dostatečně ambiciózní a efektivně neřeší problém nelegální migrace do EU,” řekl s tím, že by nový Evropský parlament, který vznikne po červnových volbách, měl některé části balíčku znovu otevřít a přehodnotit.

Migrační pakt a hlasování českých europoslanců

[Zdroj: @ep_prehledne]

Alexandr Vondra/ODS: Europoslanec z frakce Evropských konzervativců a reformistů [ECR] balíček nepodpořil. Podle něj neřeší migrační problémy komplexně. Byl by radši, kdyby se hlasování o něm odložilo na později. Nelíbí se mu, že se hlasování o něm zařadilo na jednu z posledních plenárních schůzí před volbami.

„Navíc tam chybí jedenáctý předpis, který by upravoval návratovou politiku, tedy něco, co Evropská unie chronicky nezvládá,” řekl Vondra a dodal: „Není ve schopnostech úřadů masivně vracet ty, u kterých se ukáže, že nemají právo na azyl.”

Markéta Gregorová/Piráti: „Migrační balíček jsme brali jako možnost konečně adresovat zásadní problémy, se kterými se Evropa ve snaze zvládat migraci potýká. Výsledný dokument nás však nepřesvědčil,” uvedla a zdůraznila, že čeští pirátští europoslanci nepodpořili většinu z deseti norem, o kterých se hlasovalo.

Ondřej Kovařík/ANO: Europoslanec v liberální frakci Obnova Evropa [Renew] balíček plně nepodpořil. Uvedl, že migrační pakt se věnuje situaci, kdy už je daný nelegální migrant na území EU, ale neřeší, jakým způsobem se dá migrace zastavit.

Europoslanci a jejich postoje k migračnímu paktu

Europoslanci za ODS z konzervativní frakce ECR podpořili necelou polovinu návrhů, jinak byli proti, nebo se zdrželi. Stejně jako zástupci českých stran KDU-ČSL, STAN a TOP09 sdružení ve frakci Evropské lidové strany [EPP].

Michaela Šojdrová/KDU-ČSL: „V dnešním hlasování jsem podpořila ty části, které dávají smysl,” uvedla europoslankyně.

Odmítla ty návrhy, které tyto záruky neposkytují, a tu část balíčku, která se týká přerozdělování uprchlíků. Kladně podle svých slov naopak hlasovala o těch, které považuje za důležité z hlediska bezpečnosti a ochrany vnějších hranic.

„Zejména za důležité považuji rozšíření systému Eurodac pro otisky prstů. Zlepšila se ochrana dětských uprchlíků, u kterých se snižuje hranice pro snímání otisku prstů ze 14 let na šest. To by mělo pomoci v jejich ochraně proti obchodování a zneužívání,” prohlásila.

Migrační pakt EU není pro Česko dobrý, říká lidovec Bartošek

Dita Charanzová a Martina Dlabajová [obě nezávislé za ANO] podpořily návrhy v šesti případech, ve čtyřech se hlasování zdržely. A například jejich kolegyně z českého parlamentu Jana Mračková Vildumetzová ke schválení paktu uvedla: „Tohle je velmi špatná zpráva. Díky europoslancům, kteří hlasovali proti migračnímu paktu, bohužel to nestačilo.”

Kateřina Konečná/KSČM: Europoslankyně hlasovala proti přijetí v osmi hlasováních. Ve dvou pak legislativní návrhy podpořila.

Z českých zástupců jen europoslankyně Radka Maxová [nezávislá za SOCDEM] jako jediná podpořila všech deset legislativních předpisů. Naopak všechny části migračního balíčku odmítli europoslanci za ANO Ondřej Knotek, Ondřej Kovařík a Martin Hlaváček. Většinu předpisů rovněž nepodpořili Hynek Blaško a Ivan David [oba zvolení za SPD].

Migrační pakt: Reakce ze zahraničí

Změny v evropské migrační politice naopak jednoznačně vítá Řecko a pozitivně je vidí i němečtí představitelé. Řecký ministr pro migraci a azyl Dimitris Kairidis, jehož země čelí velkému migračnímu tlaku, změny v evropské migrační politice jednoznačně přivítal.

„Jedná se o zásadní průlom a velmi důležitý krok směrem ke společnému, a účinnějšímu zvládání migračních výzev naší doby,” napsal na síti X s tím, že jde o “historický den”.

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová vyjádřila přesvědčení, že se podařilo překonat hluboké rozdělení Evropy a schválit “komplexní balíček”. Chce se teď zasadit o to, aby změny co nejdříve vstoupily v platnost. Její vládní kolegyně, ministryně zahraničí Annalena Baerbocková, má za to, že EU ukázala ve složité době schopnost konat. Evropa podle ní teď bude mít závazná pravidla s humanitou i pořádkem.

Today, tomorrow I go to Germany, říká Salah ze Sýrie

Maďarský premiér Viktor Orbán je přesvědčen, že schválená migrační reforma je dalším hřebíčkem do rakve Evropské unie.

„Jednota je mrtvá, bezpečné hranice už neexistují. Maďarsko nikdy nepodlehne masovému migračnímu šílenství! Potřebujeme změnu v Bruselu, abychom zastavili migraci!” napsal mimo jiné Orbán na síti X.

Polsko zase slovy premiéra Donalda Tuska uvedlo, že nepřijme mechanismus pro relokaci migrantů, i když ho v rámci migračního balíčku schválil Evropský parlament. Donald Tusk poznamenal, že jeho země nepřijme takzvaný relokační mechanismus.

Ten počítá mimo jiné s tím, že členské státy budou dobrovolně nabízet útočiště osobám ze třetích zemí, které za uprchlíky uznal Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. A které se na území EU přemístí “legálním, organizovaným a bezpečným způsobem”.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here