Propad německé ekonomiky pociťuje celá Evropa, píše Reuters

573
nemecke_ekonomiky
Foto: Pixabay.com

Problémy německé ekonomiky znepokojují sousedy Německa, a to od Švýcarska až po Polsko. A problémy má samozřejmě i Česko. Někteří zahraniční ekonomové Berlín vyzývají k reformám, aby se krize dál nešířila. Uvádí to agentura Reuters.

Mezinárodní měnový fond [MMF] aktuálně snížil prognózu růstu německé ekonomiky na letošní i příští rok o 0,3 procentního bodu. V letošním roce očekává růst hrubého domácího produktu [HDP] Německa pouze o 0,2 procenta. To je mezi velkými zeměmi eurozóny nejslabší růst.

„Bez hospodářských stimulů z Německa bude mít Rakousko problémy,” uvedl k situaci ředitel rakouského Institutu pro hospodářský výzkum Wifo Gabriel Felbermayr.

Německo je zdaleka nejdůležitějším obchodním partnerem Rakouska. K tomuto mnohem většímu sousedovi směřuje téměř 30 procent rakouského vývozu. To odpovídá dvanácti procentům HDP Rakouska. Loni klesl objem bilaterálního obchodu mezi Německem a Rakouskem o osm procent.

V Německu krachují firmy. Obdobný vývoj lze čekat i v Česku

„To znamená, že útlum v Německu má přímý negativní dopad na rakouskou ekonomiku. Na německém hospodářství je závislé zejména strojírenství, chemický průmysl, kovoprůmysl a také automobilový průmysl,” upozornil Felbermayr.

Problémy německé ekonomiky a situace v Česku

Problémy německé ekonomiky přirozeně doléhají i na českou ekonomiku, která se navíc potýká s propadem spotřeby domácností kvůli vysoké inflaci v minulých letech. Z hlediska Německa je pro ni ale klíčový německý export. Na něm se české firmy převážně podílejí jako subdodavatelé německých firem.

„Dlouhodobější útlum v Německu je jedním z hlavních rizik, které vidíme pro střední a východní Evropu,” říká hlavní analytička CEE & CIS Sovereign Ratings v S&P Global Karen Vartapetovová.

Ze statistik vyplývá, že na Německu je závislá třetina českého, ale i čtvrtina maďarského vývozu. Slovensko do SRN podle výpočtů ekonomů posílá pětinu svého exportu.

Německu dál klesl vývoz. Ohrožuje to i české firmy

Místopředseda Asociace exportérů ČR Otto Daněk říká, že od druhé poloviny roku 2023 dochází k prudkému ochlazení výroby českého průmyslu hlavně kvůli slabému vývoji v Německu.

„Relativně malý pokles poptávky z tohoto teritoria má výrazný dopad na celý exportní segment,” vysvětluje Daněk, který vlastní společnost Atas Elektromotory Náchod, jež vyrábí elektromotory.

„Hledáme nové trhy, spíše v EU… ale takový výpadek nelze nahradit za půl roku,” dodává.

Do problému vstupuje i dění v Číně, která je tradičním partnerem zase pro Německo. I když čínská ekonomika roste, zdaleka neroste tak, jak by si v SRN představovali. Roli hraje i částečná ztráta ruského trhu, a zejména vysoké ceny energií oproti minulým dekádám. Za to může jak válka na Ukrajině, tak německá zelená politika.

Jaká je situace v Polsku a ve Švýcarsku

Recese v Německu loni ovlivnila i průmyslový sektor v Polsku. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 se tak polská výroba v energeticky náročných odvětvích, jako je chemický průmysl nebo odlévání kovů, snížila o 15 až 20 procent.

„Tato odvětví jsou úzce napojena na německé dodavatelské řetězce,“ řekl ředitel Polského ekonomického institutu [PIE] Pawel Sliwowski.

Do Německa pak směřuje v průměru 27 procent celkového polského vývozu.

„Výroba nábytku nebo jiných potřeb do domácností se od roku 2022 v důsledku nižší zahraniční poptávky téměř nezměnila,” doplňuje Sliwowski.

Slabé Německo poslalo ekonomiku eurozóny do recese

Podobná situace je ve Švýcarsku, pro které je Německo rovněž hlavním obchodním partnerem. Vývoz ze Švýcarska do Německa se v letošním prvním čtvrtletí snížil o 1,1 procenta, pokles ale vykázal už na konci loňského roku.

„To se týká několika odvětví – od luxusních hodinek až po meziprodukty, které do Německa dodává řada vysoce specializovaných malých i středních podniků, například v elektronickém průmyslu,” říká vedoucí oddělení finanční politiky Institutu pro švýcarskou hospodářskou politiku IWP Martin Mosler.

Dodává, že „když Německo trpí škytavkou, Švýcarsko si toho také všimne“.

Ekonomové ze zemí mimo Německo radí Německu

Podle ředitele Polského ekonomického institutu Pawla Sliwowského by z pohledu Polska bylo přínosem, kdyby Němci zvýšili veřejné investice a více podpořili ekonomiku.

To samé si myslí zástupce z Rakouska, ředitel Wifo Felbermayr: „Investiční aktivita v Německu se musí znovu rozběhnout. To vyžaduje účinné krátkodobé stimuly.”

Krize německého rozpočtu je pro Zelené velký problém

Berlín musí podle jeho názoru také udělat více pro obnovení dlouhodobého růstu. Za zvlášť účinné považuje to, kdyby se Němci zasadili o ambiciózní prohloubení jednotného trhu EU v oblasti finančních služeb, energetiky a telekomunikací.

–ČTK/DNA–

1 komentář

  1. Důstojnice Stasi se svými pochopy začala Německo posílat ke dnu, “my to zvládneme”. To si ke svému dnu žumpy přibere i své vazaly z totalitní EU. Něco takového už tady z Německa bylo 2x, nyní přijde další extrém. Německo nic mezi tím nepoznalo …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here