Za televizi a rozhlas budou lidé nově platit nejspíš 2 460 korun

124342
"I zítra se bude tančit všude". Ministerstvo kultury navrhlo zvýšit koncesionářské poplatky. / Foto: Česká televize

Ministerstvo kultury ČR [MK ČR] navrhlo zvýšit koncesionářský poplatek České televizi [ČT] o 15 korun na 150 korun měsíčně. Za rozhlas mají podle MK ČR lidé platit 55 korun měsíčně. V jeho případě by poplatek stoupl o deset korun.

Pokud návrh MK ČR projde legislativním procesem, lidé by měsíčně na veřejnoprávní média přispívali 205 korun. Ročně by to dělalo 2 460 korun. České televizi by domácnosti ročně posílaly 1 800 korun, rozhlasu pak 660 korun. Návrh MK ČR současně navrhuje i takzvanou indexaci poplatku. To znamená, že poplatek by se zvyšoval podle dosažené inflace.

„V dalších letech by poplatky vláda mohla zvyšovat svým nařízením o inflaci, pokud by od poslední změny překročila šest procent,“ uvedli zástupci MK ČR.

Zvýšení koncesionářských poplatků vyplývá z takzvané velké mediální novely, s jejíž účinností se počítá od začátku roku 2025. Proti zvýšení koncesionářských poplatků jsou zástupci opozice, ale i provozovatelé soukromých médií. Mezi ně patří zástupci televizí Nova a Prima, Asociace provozovatelů soukromého vysílání, společnosti Media Bohemia, Sdružení pro internetový rozvoj, Unie vydavatelů nebo Asociace online vydavatelů.

Ministr kultury Martin Baxa [ODS] již dříve uvedl, že na zvýšení a na zavedení indexace poplatků se shodla vládní koalice.

Za ČT a rozhlas zaplatí od příštího roku více lidí

Návrh zákona dále počítá s rozšířením počtu plátců. Nově mají poplatek hradit všichni, kteří disponují jakýmkoliv zařízením umožňujícím příjem veřejnoprávních médií. Tedy i mobilem, tabletem nebo počítačem.

U firem by byla nově zavedená platba podle počtu zaměstnanců. Naopak osoby samostatně výdělečně činné [OSVČ] by byly od platby osvobozeny. Naopak třeba firmy, které pronajímají auta, by platily rozhlasový poplatek za každý jeden vůz.

„Upravená mediální novela představená ministrem kultury de facto zavádí novou daň pro firmy v podobě extrémního zvýšení koncesionářských poplatků za služby, které firmy nevyužívají,“ upozornil prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj.

Na příjem ředitele ČT se každý rok skládá 3 286 domácností

„Vláda bohužel řeší nedostatek peněz pro veřejnoprávní média tak, že chce zatížit firmy další skrytou daní,” dodal.

Podle něj MK ČR navíc návrh ani nekonzultovala se zástupci zaměstnavatelů. A  navzdory významným změnám ho nevložilo opětovně do mezirezortního připomínkového řízení, čímž podle něj porušilo pravidla řádného připomínkového řízení a legislativní pravidla vlády.

Na druhé straně novela mimo jiné snižuje dobu oznámení o sponzorování televizních nebo rozhlasových pořadů na 260 hodin za rok. To je asi 85 procent stavu z roku 2023. Důvodem je nadměrné užívání sponzoringu pořadů v ČT.

Poplatky jsou nízké, tvrdí zástupci veřejnoprávních médií

Zástupci veřejnoprávních médií argumentují tím, že měsíční televizní poplatek 135 korun se neměnil od roku 2008. A loni tak byla jeho reálná výše podle nich 61 korun. I tak ale tento poplatek přináší ČT každý rok jistých šest až sedm miliard korun. Rozhlasový poplatek ve výši 45 korun zůstává stejný od roku 2005. Od té doby se jeho reálná hodnota podle zástupců veřejnoprávních médií snížila na 25 korun.

Navrhované zvýšení rozhlasového a televizního poplatku podle důvodové zprávy ministerstva pouze dorovná příjem České televize a Českého rozhlasu tak, aby mohly plnit veřejnou službu ve stávající kvalitě.

Komentář: Nejenže mluví, ale i rozhodují o věcech, kterým nerozumí

Dnes se koná tisková konference k finální podobě novely zákona o České televizi a Českém rozhlasu, a zákona o rozhlasových a televizních poplatcích. Na ní vystoupí ministr kultury Martin Baxa, generální ředitel ČT Jan Souček, generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral a další zapojení zástupci.

–ČTK/DNA–

58 KOMENTÁŘE

  1. Ať si svoje vysílání nechají, já si nechám své peníze. Jako veřejná služba, jsou k ničemu, zemětřesení ani válku, vám včas neohlásí a o nějaké kvalitě pořadů, nemůže být řeč. Propagandu, ať si vláda platí ze svých příjmů, tedy z našich peněz, peněz daňových poplatníků. V zásadě všechno, co veřejné kanalizace hlásají, je lež. Chce se mi zvracet, velebnosti. 🤮

  2. Udělejte si ČT zakódovanou, ať ji platí jen kdo ji sleduje.Ale to by asi nešlo, protože pak by musel ředitel a jeho podřízení s platem dolu.

      • Kde? Okamžitě se připojím. Jako majitel firmy beru za nehorázné, abych platil poplatky za každého zaměstnance a každé auto. Zaměstnance platím za práci a ne za čumění na televizi. Takový by letěl. A co se rádií týče, tak raději ze všech aut vytahám rádia. A doma. Tak tam televizi nemám. Na PC televizi nesleduji. Děcka jsou buď venku nebo hrají minecraft. Nějaká TV je nezajímá, protože ji od mala neměly. Ať si to zakódují a je to.

    • Ať to udělají jako placenou televizi, kdo chce, ať si to zaplatí a jakypak copak, já na ty jejich sracky nekoukám. Něco jako je voyo ap…jsem zvědavý, kolik lidí na to bude koukat.

  3. Slušně se to ani nedá komentovat. Prostě, je to nehorázné. Proč bych měl platit ČT, když se na jejich pořady i na ČT SPORT vůbec nedívám? To je jako, kdybych měl platit hostinskému, když do restaurace vůbec nechodím.

  4. Platit za něco co nechci, v kvalitě kterou nehodlám akceptovat jenom proto že mám mobil je opravdu zvrácenost. Zejména když ředitel této obskurdní instituce bere víc jak prezident:-)

  5. Stále stejná písnička. Proč bych měl něco platit když nechci. Plat ředitele v milionech, plat moderatorů v milionech, plat hercům v milionech, plat za filmy které jsou nekoukatelné, proč, proč, proč?

  6. Na ČT a všechny její další stanice prostě nekoukáme a to již spoustu let .Není totiž na co koukat. Chci aby se prosadila možnost blokace této televize! Vyhrožují ,že jim operátoři dají informace o tom kdo je připojen k internetu .Ano mám internet a také alergii na ČT A JEJÍ MANÝRY. Je nekoukatelná a to již soustu let .

  7. Komentář: Tak ze okradani obcanu pokracuje,lide by se uz meli zbourit proti teto zlodejske vlade a jit je vyhazet s oken poradne naliskat.Tak si to platte ja nestojim o komunystickou televizi ani radia.Tak si to konecne zakodujte a neokradejte kdyz nechci ani CT ani vase otresne stanice.Bezte uz do riti zlodeji.

  8. Za me nejlepsi reseni je zrusit tytok poplatky a snim i ct a radio ani jedno nepouzivam a za internet a tv max stejne platim tak proc si to nevezmou od nich. Kazdy jen chce tezit na lidech. Ale oni uz pomalu nemaji z ceho davat kdyz jim kazdy bere panize.

  9. Nehoráznost a už si dovolují moc.Snižte řediteli odměny,zaměstnancům platy jako se to děje všude.Zdražování už zastavte.

  10. Není povinnost platit jen proto, že vlastním “jakékoli zařízení” (jako tablet/ mobil/NTB), napadnutelná u Evropského soudu? To, že vlastním kuchyňský nůž ze mně taky nedělá potenciálního vraha, ne? Navíc nevím, jak je to v jiných zemích, ale třeba v Británii razantně zvýšili koncesionářské poplatky a lidi se jim hromadně začali odhlašovat – prostě mají BBC zablokovanou a tečka. Nelze přece zákonem nařídit platit za službu, kterou nevyužívám – ať mi dokáží, že se na ně skutečně koukám! Navíc nechápu, proč má veřejnoprávní TV takových programů – stále je rozšiřují, aniž by měli co kvalitního vysílat (proč mají Sport, Art /kde žádné ART fakt nedávají/, Déčko, Dvojku a bůhvíco ještě), permanentní opakování pořadů z dob komunismu ala “koncerty Káji Goťáka” je skutečně trapné! Kvalitní zpravodajství nedávají, sportovní utkání jsou místo na ČT Sport na ČT 2 atd….opakování ceremoniální olympiád z roku raz dva je do nebe volající!!!

  11. ČT stále porušuje zákon o reklamách na 1 programu.Běda,jak neuhradím koncesionářský poplatek,tak ihned vyhrožují pokutami.Rada ČT mlčí,zřejmě jsou z reklam placeni a tady jde o peníze až v první řadě.Zvyšování poplatků ja nesmysl,ať si na provoz vyděávají jako komerční televize.

  12. Zato , co v televizi dávají, by měli ještě platit oni , za to že je někdo sleduje . Sport veškerý žádný .něco nového taky ne. Za co tedy chtějí peníze? Jiné televize nedostanou nic a jsou daleko kvalitnější.

  13. Mám důchod 13500 kč, a tak proč i já mám přispívat na nehorázný plat ředitele ČT a rozhlasu? Je to zase ta zlodějská politika nekonečného lháře Fialy. Ten se chce opět zavděčit Byrokratům v EU aby se mezi ně dostal.Ale Boží mlýny melou stále a určitě něco najdou jak se mu odvděčit za ” dobro pro lidi”.

  14. Premyslim, internetove vysilani at CT ci CRo muze sledovat ci poslouchat kdokoliv s pripojenim k internetu kdekoliv na svete. Bude CT a CRo vymahat poplatky od vsech uzivatelu internetu na celem svete? Ti preci tim, ze jsou pripojeni k netu, take maji moznost jejich vysilani sledovat.

  15. Jediná cesta pro ČTje nechat jeden veřejnoprávní kanál,třeba ČT24 a ostatní zakodovat.
    Kdo to chce sledovat,ať si zaplatí.V době internetových a satelitních televizí není nutné
    aby ČT měla tolik kanálů a tudíž i tolik zaměstnanců.Nynější ČT je stejně jen hlásnou troubou
    současné vlády.Za tohle tedy já rozhodně nic platit nebudu.Platím pouze za služby,které jsem
    si objednal.Na pana Moravce a spol.nejsem zvědavý.

  16. Proč mám platit za něco co nepoužívám? Doma jsem nějaký pořad české televize viděl naposledy před 10 lety. A rozhlas neposlouchám.

  17. Tak to je uz nehoráznost!!!Na ty jeji slinty se nedá divat ani prd..li.A ti rádoby herci to samé.Lide BDĚTE !

    • Ta Vaše první věta v příspěvku je zcela nesprávná, jedná se o zlodějnu této vlády, parlamentu
      ( většinová stoosmička), senát a přisluhovače této vlády( prezidenta republiky). Jak se
      vyjádřil předseda poslaneckého klubu ODS : M Y jsme mu pomohli a O N nás musí za to
      poslouchat.

  18. Nejvíc mě štve,že si člověk nemůže vybrat,na co se chce dívat nebo co chce poslouchat a místo toho mu ještě nařizují platit nějaké poplatky za to,co mu akorát zabírá místo v tv seznamu…já ČT ani ČRo nesleduju ani neposlouchám,tak nechápu proč bych jim měla platit nějaké poplatky…V obchodě když něco nechci,tak si to taky nekoupím,ne??Kdo chce,ať si to zaplatí,ale ať s tím neotravuji ostatní NORMÁLNÍ lidi!!Nevidím důvod přispívat na ty jejich nehorázné vysoké platy,kór když na jejich kanálech dávají úplně ho….!!!

  19. Na co si pan ministr kultury hraje? Dávno nás okrádá o naše peníze. Platíme za něco co vůbec nepoužíváme jen se skládáme na nadstandartní korejtka pašáckejch ředitelů ČT a j.Pan ministrvů vůbec nemá ponětí jak normální lidé pracující v nepřetržitých provozech na linkách a za jakých podmínek si vydělávají na živobití a jsou rády, že,jsou rády. Je tu jasně vidět, co je za člověka když si ani neumí si udělat obrázek o normálních pracujících lidech.Nehledě lidé si raději zaplatí a pustí film na Netflixu než tu jeho propagovanou ubohou ČT. Kdo se dnes ještě dívá na ČT a poslouchá rozhlas a ještě v mobilu, telefony používáme jen ke komunikaci v obchodech a internetovému bankovnictví a za to by jsme měli platit?

  20. Sdílím názory ostatních komerčních televizí, kteří si na svoje vysílání musí vydělat a ne okrádat občany ČR, jako to dělá ČT. Vždyť od rána neslyšíme nic jiného než zprávy o Ukrajině, ze sportu pro nedostatek peněz již téměř nic nevysílá ( F1, evropské soutěže v kopané, domácí ligy atd.) Platí to staročeské: “Ryba smrdí od hlavy”. Učitel dělá ministra kultury, ředitel ČT bere nehorázný plat za nic, vláda má podporu 2% obyvatel a přitom si nestydí zvýšit platy o desetitisíce, přičemž za předražené energie platí občané desetitisícové nedoplatky.

    • To jste si vážně v diskusi dal před jméno titul ?!
      To jako ,aby ten váš blábol měl větší váhu ?
      tahle republika, potřebuje víc takových inženýrů…

  21. Nehoráznost.. jinak se to nedá nazvat. 8.6.2924 plánovaný protest před ministrem kultury. Předání petice. Pojďme do ulic. Přidejte se lidičky.
    8.6.2024

  22. Je to proti všem zákonům a logice platit za službu kterou nepoužívám a nechci. Dále platím kabelovou tv , takže vlastně platím jednu věc dvakrát. Česká republika je hanebná země , která okrádá pracující střední třídu a rozdává její peníze bohatým a cizincům kteří se zde řídí heslem- hloupý kdo dává hloupější kdo nebere.

  23. Televizi nemám, protože se na to nedalo dívat.
    Proč bych tedy měl platit? Jen kvůli tomu že mám telefon? Kde bych si mohl pustit ty jejích zaujaté kydy.
    Děkuji pěkně. Nechci. To samé ČRo.
    Druhá věc. Proč mají platit firmy? Kdo v práci má čas se dívat na TV?
    Navíc každý zaměstnanec platí poplatek za domácnost. Takže budou mít dva poplatky za jednoho jedince.
    Když neumí hospodařit, tak nemůže ředitel brát takovou mzdu.

  24. Vážení diskutující, žádáme Vás o slušnost ve Vašich komentářích ve vztahu k ostatním diskutujícím, osobám, které v článcích vystupují, i k autorům článků. Redakčně upravujeme všechny komentáře, které toto porušují, případně nabádají k násilí.

    NAS::T

  25. Stavím se za všechny názory, které navrhují petici nebo nějakou jinou rozumnou formu protestu. Nechápu, proč bych měl platit ČT za to, že mám mobil nebo počítač? Kde to proboha jsme? Kde je svobodný přístup k informacím? Já přece už jednou platím za mobil i za internet – a není to zrovna málo. Televizi nemám již víc jak deset let a vůbec mi nechybí – a najednou budu platit ČT. Podle tohoto zákona budou muset platit všichni. Už mají dokonce vymyšleno, že poskytovatel internetu musí sdělit informace o tom, kdo je jejich klient, aby mohli zjistit, jestli platí. JE TO NEHORÁZNOST!!! jw

    • Poskytovatel internetu přece nemůže předávat citlivá data občanů! Kde je ochrana soukromých údajů! Také nepoužívám od roku 86 přijímače televizi a rozhlasu, protože mám internet a PC, KDE je větší výběr a více informací, navíc si mohu zvolit v jakém čase, kdy co budu sledovat samozřejmě bez reklam. TO JE JAKO KDYBYCHOM MĚLI PLATIT VYDAVATELŮM NOVIN, ČASOPISŮ, KNIH; PROTOŽE SI JE ČTEME NA INTERNETU !!

  26. ČT nesleduji.Koncesionarske poplatky jsem začal platit až po druhé výhružce.At si ČT zpoplatni jako jiné placené kanály a ukáže se jestli přežije,……….. dávám jí maximálně rok !!! A pan Provládní Moravec se může ukázat kde se chytne…… možná v Blesku!

  27. Dávají tam úplné h….o a ještě to chtějí zdražit, mám tv přes internet a kolikrát nemám čas to ani sledovat…. Tak ať si to strčí někam naše super vláda…..

  28. Jsem na straně opozice a komerčních televizí. Nova a Prima vysílají zdarma, vydělávají si na reklamách, na reklamách si také vydělává ČT. Nova má své Voyo, Prima má své Prima+. Pokud někdo chce mít prémiové pořady….zaplatí si:.) vše je dobrovolné. ČT nutí platit lidi poplatky, aniž by se dívali na ČT. Proč si to ČT nezakóduje a neplatí si jen ten, kdo se fakt dívá a chce se dívat? Jenže to ČT ví, že by peníze nevybrala, protože se na ČT nikdo prostě nedívá.

  29. Koncesionářský poplatek platí koncesionář. A koncesionář je ten kdo vlastní koncesi. A koncesi uděluje živnostenský úřad na základě předložených podkladů, že můžeš tu koncesi vykonávat. Koncese je lidově řečeno kus papíru, jako máš diplom, prostě kus papíru, ale bohužel ti ho vydá jen živnostenský úřad a ty tam zaplatíš ten koncesionářský poplatek. Čili televize musí doložit určité podmínky že může vykonávat koncesi a zaplatí koncesionářský poplatek Takže televize má koncesi a rozhlas má koncesi a tihle ti platí koncesionářský poplatek a ne obyčejný občan, který je vlastně divák neboli spotřebitel produktu, který vyrábí televize a rozhlas. Televize a rozhlas mají koncesi a platí koncesionářský poplatek. Vím obejít a vyškrtnout slovo koncesionářský, napíše jenom poplatek za používání veřejnoprávních médií, přesto mě pobuřuje. Když potřebuji zprovoznit internet, potřebuji si předplatit internetová data a ta jsou omezená. Předplatit si 3 GB kartu na možnost používání internetového připojení, je prohlédnout jeden nebo dva filmy. Šla jsem na 100 GB kartu, velice těžko se dá sehnat, ale mohu říct ze zkušenosti, že za 14 dní mám ta data vyčerpaná. Pokud vláda nám diktuje něco, tak to musí celé dotáhnout do konce a to znamená zajistit všem, kdo budeme platit ten to poplatek, abychom MĚLI neomezené připojení na internet!!!

  30. Nikdo nechce platit ČT, protože se na ní nikdo nedívá, tak už si to prosím uvědomte. Jsem pro sepsání petice. Prosím někdo to zorganizujte, podepíšu! Už jsem o tom x krát přemýšlela, že by se lidé měli konečně ozvat. Minimálně ať je to příspěvek dobrovolný pro toho, kdo chce televizi podpořit, protože se na ní dívá. To by dávalo alespoň nějaký smysl a lidé by vám možná i zatleskali. Za co jako máme platit, že je ČT nainstalována v programech? To si snad děláte srandu v tomhle století? Najděte prosím jiný způsob jak vaší televizi uživit a netahejte peníze jen z obyčejných lidí, kteří už toho všeho zdražování mají opravdu dost. Doba je těžká a vy jen přilijete do ohně lidem. Ale proč byste se o ty lidi zajímali, když vy se očividně máte dobře! Tohle je prostě špatně! To není dobrý přístup k lidem z vaší strany. Nedivte se, že to lidé nechtějí platit.

  31. Jak je možné že ostatní televize fungují bez koncesionářských poplatku?Reklama je i na ČT! Když někdo neumí hospodařit s penězi tak by měl ukončit činnost.

  32. Proč mám platit nějakou pražskou televizi plnou komunistů. Nic z ní nemám. Ať si ji platí Praha nebo vláda a hlavně ti, kteří tam chodí blábolit ty svá moudra. Pro Čechy to je naprosto zbytečná instituce!!! A to i teď, když všemožně blokují zahraniční vysílání. Je to tu už jak za komunistů. Jen u pražáků je “pravda”
    MildaS.@seznam.cz

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here