Na příjem ředitele ČT se každý rok skládá 3 286 domácností

1540
ČT, Petr Dvořák
Foto: ČT

Rada ČT schválila generálnímu řediteli České televize Petru Dvořákovi za loňský rok odměnu 2,42 milionu korun. A jako každý rok to odůvodnila dobrým hospodářským výsledkem, včetně dalších parametrů, jako je třeba kvalita programu.

Letos si Petr Dvořák odnese odměnu 2,42 milionu korun. Rada mu jako každý rok odsouhlasila maximální bonus, to znamená desetinásobek jeho platu. Maximální možnou odměnu dostal Dvořák i za rok 2017 a také za rok 2016, kdy byl ale bonus vzhledem k nižšímu měsíčnímu platu 2,3 milionu korun.

Z výše uvedených čísel vyplývá, že měsíční plat ředitele činí 242 000 tisíc korun. Pokud přidáme aktuálně schválený bonus, vyjde jeho celkový roční příjem činí 5 324 000 korun [roční plat 2 904 000 korun plus 2 420 000 bonus].

Česká televize: Na ředitele se skládá jedno české město

Pokud vezmeme celkový roční příjem Petra Dvořáka ve výši 5 324 000 korun a vydělíme ho výší jednoho koncesionářského poplatku ve výši 135 korun, dojdeme k tomu, že na příjem generálního ředitele se skládá jedním svým kocesionářským poplatkem 39 437 českých domácností. Pokud bychom to vzali za rok, zjistíme, že na roční příjem generálního ředitele ČR se svými ročními 1620 korunami skládá 3 286 domácností.

Umění vyrovnaného rozpočtu

Hospodaření televize je jedním z důležitých kritérií, na jejichž základě Rada České televize každoročně schvaluje bonusy generálnímu řediteli. Pozornost se soustředí hlavně na to, zda televize hospodařila s vyrovnaným či nevyrovnaným rozpočtem. Když je vyrovnaný, znamená to, že vedení veřejnoprávního média dobře hospodaří. Což platí i pro loňský rok, kdy hospodaření České televize skončilo vyrovnaně s náklady i výnosy [koncesionářské poplatky a příjmy z dalších činností] přes 6,7 miliardy korun.

Na druhou stranu, mohlo by to být i jinak? Česká televize má jistý příjem v podobě koncesionářských poplatků. Navíc daný zákonem. Za neuhrazení a nepřihlášení se k odvodu televizního poplatku hrozí pokuta až 10 000 Kč. Příjem z televizních poplatků tak přitom jen loni činil 5,6 miliardy korun. A i když byl nižší, než se předpokládalo, byl stále podstatně větší, než výnosy z podnikatelské činnosti České televize ve výši 690 milionů korun. Ty naopak poklesly o desetinu. Podle odborníků by ale právě příjmy z podnikatelské činnosti měly být hlavním ukazatelem úspěšnosti ředitele ČT i jeho týmu.

Prospělo by ČT navýšení podílu příjmu z podnikatelské činnosti?

Jak hospodařila Česká televize

Z loňských investic televize ve výši 401,5 milionu korun šlo 176 milionů na obměnu televizní techniky a infrastruktury a více než 78 milionů na informační technologie a digitální archiv. Část peněz na investice, které nebyly utraceny, se přesunuly do letošního rozpočtu ČT.

Náklady na mzdy činily téměř dvě miliardy korun, režijní náklady téměř 1,6 miliardy korun. Stopadesátimilionové náklady na přechod na nový vysílací standard DVB-T2 byly proti plánu nižší o 29 %.

Na letošní rok loni v prosinci Rada ČT schválila pro televizi vyrovnaný rozpočet s náklady a výnosy 6,674 miliardy korun. Na televizních poplatcích se má letos vybrat 5,64 miliardy Kč.

Kritéria pro přiznání a určení výše ročního bonusu Radou ČT
Hospodářské výsledky ČT, zejména:
  • vyrovnané hospodaření,
  • dodržování plánovaného rozpočtu.

Úroveň televizního vysílání ČT, zejména:

  • kvalita programové nabídky,
  • posouzení vývoje celkového celoročního podílu ČT na diváckém trhu.

Manažerské výsledky a plnění dalších povinností, zejména:

  • dodržování právních předpisů, Statutu a Kodexu ČT,
  • komunikace s RČT a plnění jejích usnesení,
  • komunikace s veřejností,
  • plnění strategických plánů a realizace projektových záměrů,
  • kvalita manažerských rozhodnutí,
  • kvalita kontrolních procesů a činností.

–DNA–

3 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý hospodářský výsledek by měl být naprosto normální a běžný. Ještě by se mělo uvést, že chodí včas do práce a nezaspava. Je neuvěřitelně, že má plat i s odměnami cca 450.000,_. To je vice než 15xprumerna mzda, na kterou mnoho lidí ani nedosáhne. Pak se nedivim, když si dávají takové prachy, že se na důchody, které nejsou ani
    nedostava.

  2. Dvořáka už měli dávno vyhodit. Nechápu proč chtějí zvýšit poplatky. Ať klidně zruší nejen ČT3, ale i ČT2. Stejně tam nic pořadnýho nedávaj.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here