Kdo chce vyšší příspěvek v penzijku, nemá na změnu vkladu už moc času

20531
vkladu
Foto: Pixabay.com

Od července se mění částky pro získání státního příspěvku k penzijnímu spoření. Minimální měsíční úložka s příspěvkem je od 1. července 500 korun a nejvyšší 1 700 korun. Změnu vkladu musí lidé své penzijní společnosti předem oznámit.

Už jen několik týdnů mají lidé na to, aby své penzijní společnosti oznámili navýšení měsíční úložky kvůli vyšším státním příspěvkům. Od 1. července totiž začínají platit nové limity pro získání státní podpory u spoření na stáří.

„Změnu sjednaného měsíčního příspěvku účastníka je potřeba předem oznámit, nejen zvýšit platbu,“ potvrzuje podmínku produktová ředitelka penzijní společnosti Rentea Lucie Jurníčková.

A jak říká, nejde o nic zvlášť komplikovaného. O navýšení měsíční úložky stačí svoji penzijní společnost informovat online pomocí klientského portálu. Anebo e-mailem či telefonicky. Zároveň upozorňuje, že těm, kteří změny podcení, stát poníží státní příspěvek.

Udělejte změny v penzijku i DPS, jinak vám stát poníží příspěvek

Dolní hranice měsíčního vkladu pro získání minimálního státního příspěvku 100 korun činí od července 500 korun. Nejvyšší příspěvek střadatelé dostanou od státu při měsíčním vkladu 1 700 korun, to 340 korun. Dosud činil nejvyšší příspěvek 230 korun při úložce jeden tisíc korun měsíčně. Nově tak příspěvek odpovídá 20 procentům z měsíčního vkladu.

Starobní důchodci příspěvek k penzijku nedostanou

Pro všechny smlouvy o penzijním spoření, tedy i ty dříve uzavřené, od července platí, že jejich majitelům s přiznanou starobní penzí přestane stát vyplácet příspěvek. Ministerstvo financí ČR [MF ČR] změnu zdůvodňuje tím, že smyslem penzijního spoření se státní podporou je motivace se zajistit na dobu stáří v době ekonomické aktivity, nikoli penze.

Podstatnou informací je, že změna se vztáhne i na dříve uzavřené smlouvy, nikoli jen na nové nebo uzavřené po 1. lednu letošního roku, kdy začala platit část změn u finančních produktů se státní podporou. Nicméně střadatelé v penzi nemusejí své smlouvy o penzijním spoření rušit, upozorňují penzijní společnosti. Pokračovat v nich mohou dále. Ovšem bez státního příspěvku a jen s připsaným úrokem z vkladu.

Stát obere o státní příspěvek minimálně čtvrt milionu penzistů

Nicméně pro pracující důchodce přináší balík změn alespoň výhodu v podobě možnosti odpočtu příspěvku do penzijka od základu daně již od jedné koruny.

Jednodušší přechod do DPS a vyšší daňový odpočet

Již od nového roku pak platí, že převod prostředků ze starého penzijního připojištění [PP] do doplňkového penzijního spoření [DPS] probíhá i přímo mezi penzijními společnostmi.

Už není třeba mezikrok, kdy musel převod proběhnout nejprve v rámci jedné penzijní společnosti,“ říká Lucie Jurníčková s upozorněním, že transformované fondy nejsou vhodné pro střadatele s investičním horizontem delším než deset let.

Transformované penzijní fondy opustilo rekordních 338 tisíc lidí

Investory s vyšším úložkami do penzijního spoření potěší, že již za letošní rok si budou moci od daňového základu odečíst až 48 tisíc korun, a to v součtu za všechny produkty na stáří. Jelikož se zvyšuje původní maximální hranice, která byla uplatnitelná samostatně jen pro penzijní spoření.

I od druhé poloviny roku pak platí, že sleva na dani z příjmů se uplatňuje pouze na zaplacené příspěvky přesahující částku pro získání nejvyššího příspěvku od státu. To znamená, že do 30. června jde o částky přesahující 1 000 korun. A od 1. července o příspěvky nad 1 700 korun.

„Maximální roční úspora na dani může být až 7 200 Kč. Jak jsem již zmínila, nově lze výhodu čerpat ze všech produktů na stáří v součtu,“ říká Jurníčková.

Mimo penzijko nově i z dlouhodobého investičního produktu [DIP], pojištění dlouhodobé péče a investičního životního pojištění.

Uvolnění vkladu i se státním příspěvek až po deseti letech

Od letoška platná legislativa prodlužuje i minimální dobu spoření pro to, aby si mohl jeho účastník naspořené prostředky vybrat včetně státního příspěvku. U nově uzavíraných smluv činí minimální doba spoření v penzijku deset let. Smlouvy uzavřené před lednem 2024 mají tuto dobu podmíněnou aktivním ukládáním po dobu alespoň pěti let. Podmínka minimálního věku 60 let se nemění.

Důchodová reforma přehledně: Podle premiéra Fialy je i sociálně citlivá

Nyní se ale vedou diskuze, zda se doba spoření pro převodové smlouvy sčítá i pro daňové účely. V současné chvíli toto není přesně uvedeno v zákoně, pravděpodobně v nejbližší době dojde k upřesnění.

V Rentea v současnosti postupujeme tak, že se doba spoření sčítá jak pro zákon o DPS, tak pro zákon o daních z příjmů,“ nastiňuje praxi Jurníčková.

Od letoška se rozšířilo také investiční portfolio penzijních společností o alternativní fondy s volnější investiční strategií a vyšším potenciálem zhodnocení vložených prostředků. Ovšem za cenu vyššího rizika. Vždy však s ohledem na zvolenou strategii ze strany účastníka smlouvy. Nově tak mohou penzijní společnosti investovat například do realit.

Jako doplněk k zajištění na stáří poslouží lidem nově zavedení dlouhodobý investiční produkt [DIP].

Část svých pravidelných investic určitě převedu do DIPu

Podle Jurníčkové se tak dnes nabízí rozdělit část vkladů na penzijko do výše maximálního státního příspěvku a část na DIP, případně pojištění dlouhodobé péče. Tím se získá možnost daňového odpočtu v součtu na produkty na stáří až ve výši 48 tisíc korun.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here