Investiční zprostředkovatel by měl být hlavně solidní

438
zprostredkovatel
Foto: Pixabay.com

Zprostředkovatel nebo poradce? V oblasti investování mohou odvést dobrou službu oba. Musejí být ovšem solidní. Morálka a etika zprostředkovatelů a poradců je základ. Aby neupřednostnili výši provize pro sebe před zájmy klienta.

Jsou dva přístupy k zprostředkování nákupu některého z investičních produktů. V tom prvním investor zprostředkovateli za jeho služby zaplatí vzájemně domluvenou sazbu, v tom druhém investor zprostředkovateli nezaplatí nic. Zprostřekovatel si vezme provizi od poskytovatele finančního produktu, který klientovi zprostředkoval.

V České republice je uplatňován systém provizí z prodeje finančního produktu.  Na trhu se přitom pohybují v základu dva typy lidí, kteří mohou investorovi pomoci s výběrem investičního produktu. Je to poradce poskytující investiční poradenství a pak je to investiční zprostředkovatel. Rozdíl mezi je v tom, že poradce poskytující investiční poradenství musí mít minimálně maturitu a prokázal svou odbornost složením odborné akreditované zkoušky. Zároveň nese odpovědnost za vhodnost svého doporučení. Naopak na osoby poskytující investiční zprostředkování jsou nároky mnohem menší; alespoň18 let, bezúhonnost, registraci u ČNB a složení jednoduchého testu.

Zprostředkovatel a poradce, jak na ně?

  1. Nenechte se zmást vysokými garantovanými výnosy v krátkém čase. Nic takového neexistuje a je to jen způsob, jak se nekalí prodejci snaží vytvořit dojem mimořádnosti a bezpečnosti.
  2. Pokud na vás někdo tlačí, že nyní je na danou službu akce, která za několik dní končí, nebo že to je limitovaná akce, nedejte na něj. Potřebuje vytvořit jenom dojem neopakovatelnosti.
  3. Není nic, co byste nepochopili. Nepodepisujte nic, čemu nerozumíte. Nechte si vše nejasné vysvětlit, protože v konečném důsledku nesete odpovědnost hlavně vy samotní.
  4. Jakékoli smluvní dotazníky, jako je investiční aj. vyplňujte vždy sami. Anebo si pravdivost zodpovězených otázek před podpisem řádně zkontrolujte. Nepravdivě zodpovězená otázka může mít za následek chybně nastavenou investici a podobně.
  5. Kontrolujte si ty, kdo vám radí s investicí. Například v registru ČNB, kde uvidíte, jaká mají oprávnění a zda v posledních letech za nějaké nefér jednání nedostali pokutu.
  6. Ani zaměstnanec banky, stavební spořitelny či jiné finanční instituce není zárukou odbornosti. Proto si vybírejte takové zprostředkovatele, kteří mají výborné renomé a třeba i speciální a mezinárodně uznávanou certifikaci EFA nebo CFA.
  7. Investice vždy konzultujte s osobou, která je oprávněná poskytovat službu investičního poradenství. Jedině tak máte výrazně větší jistotu, že pro vás bude vhodná, protože za ni tato osoba nese odpovědnost před ČNB.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here