Z Česka se nesmí kvůli krizi Covid-19 vyvážet žádné léky. Včerejší nařízení vlády o zákazu vývozu léčiv je platné po celou dobu nouzového stavu ČR. Praxe přitom ukazuje, že některé léky nejsou v Česku k dostání již nyní a jiné podle zpráv z lékáren dojdou během několika málo dní.

Důvodů, proč některé léky v lékárnách nejsou, je hned několik. Jsou to omezení na hranicích, omezení dodávek od hlavních producentů účinných látek a léčiv, jako je Čína a Indie. Další důvod je, že mnozí nadnárodní výrobci za současné situace léky raději dodají do zemí, kde za ně dostanou více zaplaceno. A samozřejmě i zvýšená poptávka ze strany obyvatelstva po lécích v momentě, kdy každému hrozí nákaza koronavirem SARS-CoV-2.

Na můj návrh: Léky se nesmějí vyvážet

„Vláda dnes odsouhlasila můj návrh zakázat vývoz léčiv za hranice ČR. Bude platit po dobu trvání nouzového stavu. V aktuální situaci je to absolutně nezbytné opatření, musíme zajistit, abychom měli dostatek léků pro naše občany,“ pochlubil se svým návrhem na Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Problém ovšem je, že při současné situaci spíše než o to, čí je čí návrh, jde o to, jak dlouho vydrží zásoby léků v lékárnách. V mnoha z nich už není k dostání například Paralen, ale i další látky s účinnou látkou paracetamol.

„Je 15 hodin a léky s obsahem paracetamolu došly. Na teplotu máme léky s obsahem ibuprofenu. Máme poslední kusy roušek, děvčata již šijí další. Jsme v mimořádně těžké situaci. Zítra snad dorazí ethanol a budeme vyrábět dezinfekci,” uvedl v pondělí 16.3. na svém twitterovém účtu například předseda Grémia majitelů lékáren, koordinátor segmentu lékárenské péče v dohodovacím řízení a lékárník Marek Hampel.

Obdobnou situaci ale potvrzují i další lékárníci.

„Zásoby lékáren jsou, co se týče paracetamolu, v mnoha lékárnách už teď na nule. Jinde mají léky, které obsahuje, tak na den až dva. Problém není ale jen s paracetamolem, ale i s dalšími léky,“ uvedl pro Zdravezpravy.cz lékárník, jenž si nepřál být jmenován z obav před kontrolou Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL].

O zákazu exportu léčiv

Zákaz vývozu léků, která jsou určena pro český trh, se týká vývozu do všech zemí Evropské unie, ale i mimounijních zemí.

Jedná se o reexporty. Tedy, že někdo doveze léky k nám a následně je vyveze. Tak to je nyní zakázáno. Jde o to, aby zkrátka léky zůstaly k dispozici našim občanům,” uvedl předseda vlády Andrej Babiš [ANO].

V reexportech se přitom každý rok protočí 2,5 až pět miliard korun. Souvisejí i s problémem výpadků dostupnosti léků na trhu. I když nejsou hlavní problém.

Důvodem, proč léky chybějí na českém trhu je mimo reexporty ještě cenová politika státu pro léky. Ta se v poslední době projevuje například tím, že někteří z výrobců léků ukončují dodávky léků do ČR z důvodu příliš nízké ceny či příliš nízké úhrady. V konkurenci s bohatšími státy pak Česká republika nemůže obstát. Za stejné léky výrobci v Německu dostanou o 30 i 40 procent vyšší cenu. Což je ostatně i důvod reexportů.

Problémy na hranicích

Nejde ale jen o ceny léků, jejich zásoby, ale už i problémy se zajištěním jejich výroby a dodávek. Problém je i v uzavřených hranicích. Řidiči kamionů dovážející léky na český trh čekají hodiny na hraničních přechodech.

„Nemůžeme vyrábět a zajistit plynulé dodávky léků, pokud je naše logistika blokována na hranicích,“ uvedl pro Zdravezpravy.cz výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem [ČAFF] Martin Mátl.

Zajistit plynulou distribuci léčivých přípravků a léků by podle něj pomohlo zavedení takzvaných zelených pruhů [Green Lanes]. To znamená, že by speciálně označené kamiony s léčivy mohly hladce procházet přes hranice, kde se jinak tvoří hodinové fronty.

Evropský trh je závislý na Indii a Asii

Související problém je i to, že evropský farmaceutický trh je závislý na dodávkách účinných látek a léčiv z Indie a Číny. To se jako problém ukazuje právě v kritických chvílích. Například Indie v minulých dnech zakázala vývoz prozatím cca 26 farmaceutických přípravků, mezi nimi i několik antibiotik a paracetamol [přípravek proti bolesti].

„Dostávám značné množství telefonátů z Evropy, protože ta je velmi závislá na látkách připravených podle určitého vzorce z Indie. My máme pod kontrolou téměř 26 procent trhu s těmito látkami pro výrobu generických léků v Evropě. Takže oni teď panikaří,“ uvedl Dinéš Dua, předseda jednoho z největších indických vývozců firmy Pharmexcil.

Zároveň dodal, že v případě rozšíření nákazy v Indii nelze další omezení vývozu účinných látek vyloučit.

–VRN/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here