MV ČR zaplatilo za zdravotnické pomůcky z Číny čtyři miliardy

252
zdravotnicke_pomucky
Foto: Ministerstvo vnitra ČR

V Praze minulou neděli v 07:00 hodin přistálo poslední letadlo pro dovoz zdravotnických pomůcek, které v Číně nakoupilo a do Česka prostřednictvím leteckého mostu dopravilo Ministerstvo vnitra ČR [MV ČR]. To za zdravotnické pomůcky a materiál z Číny zaplatilo bezmála čtyři miliardy korun.

„Od 20. března, kdy byly lety zahájeny, přepravilo pět desítek letadel kolem 2 000 tun roušek, respirátorů a dalšího materiálu,“ uvedl mluvčí hasičského záchranného sboru ČR Rudolf Kramář.

Od spuštění leteckého mostu s Čínou vyložili hasiči zdravotnické pomůcky z 52 letadel. K odvozu a distribuci pomůcek použili 622 nákladních aut, která dohromady najezdila kolem 350 000 kilometrů. Vykládku a distribuci zhruba 13 000 metrů krychlových dovezených zdravotnických pomůcek měli na starosti hasiči spolu s policisty. Zboží překládali z letadel na nákladní auta, která ho vozila do policejního skladu v Opočínku na Pardubicku. Odtud zdravotnický materiál putoval konečným příjemcům. Objevuje se i kritika kvality zboží z Číny. Prezident České lékařské komory [ČLK] Milan Kubek uvedl, že dovezené respirátory netěsní a je třeba je k obličeji přilepit.

MV ČR podle dostupných informací dosud za dovoz zdravotnických pomůcek zaplatilo skoro čtyři miliardy korun. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] řekl, že jeho ministerstvo má objednáno zboží za 4,9 miliardy korun, ale zatím zaplatilo zhruba 2,3 miliardy za dodané zboží. Ministerstvo financí ČR [MF ČR] pak uvedlo, že jenom za poslední dva měsíce bylo ze státního rozpočtu zaplacen zdravotnický materiál za 7,8 miliardy korun. Celkově za ochranné zdravotnické pomůcky měla Česká republika podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly ale již zaplatit více než dvanáct miliard korun.

Veřejná zakázky na zdravotnické pomůcky

Ministerstvo vnitra nakupuje v Asii zdravotnický materiál centrálně mimo jiné pro záchrannou službu, některé nemocnice či domovy seniorů. Podle statistik úřad distribuoval k 30. dubnu skoro devět milionů respirátorů, přes 39 milionů rukavic či dva miliony návleků. Zdaleka nejvýraznější položkou jsou ale ochranné roušky, kterých vnitro s pomocí hasičů rozvezlo 62,8 milionu kusů. Největším odběratelem ochranných pomůcek byly kraje.

Ministr vnitra Jan Hamáček [ČSSD] uvedl, že po skončení nouzového stavu by měla být klíčovým orgánem zodpovídajícím za nákupy, skladování a distribuci zdravotnického materiálu Správa státních hmotných rezerv [SSHR]. Materiál pro vládu, podle kterého přejdou pravomoci na správu, nyní připravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO]. Pomůcky dosud centrálně distribuují ministerstva vnitra a zdravotnictví.

Vnitro podle Jana Hamáčka ale i vypíše už podle zákona o veřejných zakázkách tendr za 1,4 miliardy korun na rámcovou smlouvu na dodávku ochranných pomůcek po skončení nouzového stavu. Půjde o zdravotnické pomůcky pro jeho složky, tedy například policii, hasiče nebo i zdravotnická zařízení MV ČR. Úřad navíc již oznámil, že uzavřel dalších osm smluv s šesti českými firmami na dodávky nanoroušek, štítů a brýlí. Smlouvy za 76 milionů korun zajišťují dodávky pomůcek na příští čtyři týdny.

Popora českých výrobců zdravotnických pomůcek byla jen iluze

I Správa státních hmotných rezerv je připravena vypsat veřejné zakázky na dodávky roušek, respirátorů a dalších ochranných pomůcek poté, co jí jednotlivá ministerstva sdělí své požadavky. Potvrdil to předseda správy Pavel Švagr. Podle něj SSHR minulé úterý oslovila jednotlivá ministerstva s tím, aby sdělila, kolik pomůcek budou potřebovat.

„Jakmile budeme mít přesná čísla, můžeme okamžitě vypsat veřejné zakázky,” sdělil.

Čína na zdravotnických pomůckách vydělala

V souvislosti s obchodem s ochrannými zdravotnickými pomůckami z Číny byla tento týden zveřejněna zpráva amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti [DHS]. Podle ní Čína v lednu potlačovala informace o závažnosti epidemie způsobené novým koronavirem a o jeho nakažlivosti, aby si mohla vytvořit zásoby zdravotnického materiálu potřebné pro boj proti nákaze. Ze zprávy citovala agentura AP a italský list Politico.

Ve čtyřstránkovém dokumentu se podle těchto médií píše, že čínští činitelé “záměrně utajovali závažnost” zdravotnické hrozby před mezinárodním společenstvím. Peking prý zároveň navýšil dovoz a omezil vývoz zdravotnického materiálu, přičemž “popíral jakékoli restrikce exportu a zamlžoval obchodní data a odkládal jejich dodání”.

„Čína podle zprávy v lednu zvýšila import chirurgických roušek o 278 procent, chirurgických plášťů o 72 procent a chirurgických rukavic o 32 procent,” uvedl ve své zprávě Politico.

Podle listu ve stejné době Čína srazila globální export mnoha lékařských výrobků. To znamená chirurgických rukavic o 48 procent, plicních ventilátorů o 45 procent, intubačních sad o 56 procent, teploměrů o 53 procent a bavlněných tamponů o 58 procent.

Podle DHS tyto výkyvy s 95% pravděpodobností nejsou v mezích běžné obchodní praxe. Únik informací do médií přišel po řadě kritických výroků ze strany představitelů USA včetně prezidenta Donalda Trumpa na adresu počínání Číny v souvislosti s pandemií. Šéf americké diplomacie Mike Pompeo v televizním rozhovoru řekl, že Čína nese odpovědnost za rozšíření koronaviru a musí se za to zodpovídat. Podle kritiků Trumpovy administrativy ale podobná vyjádření představují pouze snahu odvrátit pozornost od neadekvátního postupu amerických federálních úřadů v boji proti nákaze.

USA přitvrzují proti Číně. Zaznívají hlasy, ať zaplatí za covid-19

MPO otevřelo výzvy o dotace pro tuzemské výrobce

Další novinka je, že Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO] zahájí příjem žádostí o dotace v programu Technologie COVID-19. Podnikatelé budou moci žádat o podporu od 250 000 do 20 milionů korun zejména na nákup strojů a zařízení pro zahájení výroby zdravotnických prostředků, pomůcek osobní ochrany, nebo likvidaci infekčního odpadu. Výzva je zaměřena na projekty související s bojem proti šíření koronaviru. Žádosti bude možné zasílat do 5. června. V programu je připraveno 300 milionů korun.

MPO a MZe otvírají kvůli krizi Covid-19 nové dotační programy

Program je určen pro malé a střední podniky. MPO předložené projekty podpoří z 50 procent z Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost [OP PIK]. Projekty budou muset být uskutečněny do půl roku od data vydání rozhodnutí o poskytnutí dotace. Podporu ale bude možné uplatnit i na výdaje vzniklé od 1. února.

„V případě výraznějšího převisu kvalitních projektů lze očekávat adekvátní navýšení alokace na tuto výzvu,” uvedlo v textu výzvy na překládání dotací MPO.

MPO už dříve vyhlásilo program Czech Rise Up – Chytrá opatření proti COVID-19 na podporu rychlého nasazení technologií a řešení. V programu je připraveno 200 milionů korun. Malí a střední podnikatelé mohou žádat o dotace k nákupu expertních služeb souvisejících s bojem proti koronaviru v programu Inovační vouchery – COVID-19. Připraveno je v něm zatím 50 milionů korun. Podniky, které zavádějí do praxe inovace pro boj s koronavirem, se mohou též zapojit do veřejné soutěže v programu The Country for the Future. Na jejich podporu je pro letošní rok vyhrazeno 120 milionů korun. Projekty je možné hlásit do 15. května.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here