Vláda schválila konečnou podobu záručního programu COVID III

267
COVID_III
Ilustrace: Pixabay.com

Vláda schválila záruční úvěrový program pro živnostníky a firmy zasažené koronavirem COVID III. Kabinet na záruky vyčlenil 150 miliard korun, Českomoravská záruční a rozvojová banka [ČMZRB] tak bude moci ručit za půjčky do výše až 500 miliard korun. Podporu by mohlo získat až 150 000 podnikatelů.

„Stát dává hlavní benefit v 90procentní záruce a jiný benefit státu tam není. Jinými slovy o tom rozhoduje trh,” řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček [za ANO].

Podle něj se program se liší zásadně vůči původním COVID prograům tím, že vypadává mezičlánek kontroly ČMZRB.

„Stále se jedná o záruku a nikdy nemůže stát garantovat to, že konkrétní banka, u které si bude klient vyřizovat záruku v rámci COVID III, bude toto vždycky akceptovat, takže bude schválen ten úvěr,” upřesnil.

150 miliard korun dá stát, zbytek komerční banky

Program COVID III navazuje na programy COVID I a COVID II. Podmínky jsou podobné jako u programu COVID II [viz níže]. Hlavní město umožnilo pražským podnikatelům čerpat úvěry v programu COVID Praha. V těchto programech pomoc nejčastěji mířila do maloobchodu a velkoobchodu, zpracovatelského průmyslu a provozovatelům ubytovacích a stravovacích služeb. Více než dvě třetiny pomoci čerpají živnostníci a firmy s méně než 50 zaměstnanci. ČMZRB do 14. 5. v těchto programech schválila podporu pro cca 1 500 podnikatelů za více než deset miliard korun. Průměrná výše úvěru v COVID progremech byla 7,2 milionů korun.

Covid II nabízí záruku za úvěr a příspěvek na úroky

Záruční program COVID III má na rozdíl od výše uvedených programů celorepublikovou působnost a podpoří podniky až do 500 zaměstnanců. Alokace programu je podle schváleného zákona o poskytnutí státní záruky ČR na zajištění dluhů ČMZRB 150 miliard korun. To má umožnit podpořit úvěry pro žadatele o podporu v celkovém objemu [plus úvěry od komerčních bank] až 500 miliard korun.

Jaké jsou podmínky programu COVID III

Státní podpora [portfoliové ručení] v rámci programu COVID III se bude vztahovat na provozní úvěry do 50 milionů korun. Ty musejí být poskytnuty do 31. prosince 2020. Podniky do 250 zaměstnanců budou moci požádat o provozní úvěr až do výše 90 procent jistiny zaručovaného úvěru, nejvýše však 45 milionů korun. Podniky do 500 zaměstnanců mohou získat úvěr až do výše 80 procent jistiny zaručovaného úvěru, nejvýše však 40 milionů korun. Délka ručení bude v obou případech nanejvýš tři roky.

Z programu bude možné podle šéfů komerčních bank úvěry čerpat do týdne či 14 dnů. Úvěry budou poskytovány pouze na provozní výdaje. Nesmějí být vynaloženy na refinancování dříve uzavřených smluv o jiném dluhovém financování. Splatit úvěr nebude možné dříve než po 1. lednu příštího roku. Firmy musejí podle vládních materiálů souhlasit se zveřejněním skutečného majitele.

Nejprve se musí přihlásit banky a družstva

ČMZRB nyní musí vypsala výzvu na předkládání žádostí o podporu v rámci programu COVID III. Do ní se mohou hlásit do 25. května pouze komerční banky, spořitelní a úvěrní družstva, se kterými následně ČMZRB bude podepisovat smlouvy. Podnikatelé žádost o úvěr pak budou vyřizovat už jen výhradně ve své komerční bance. Podle dřívějších informací by se žadatelé měli připravit na úhradu poplatků za žádost o půjčku.

„Podnikatel o podporu žádá formou žádosti o úvěr u spolupracující banky, která má s ČMZRB uzavřenou smlouvu o portfoliovém ručení pro program COVID III. Podnikatelé mohou zahájit jednání o úvěru se svou bankou již nyní,” uvádí ČMZRB.

Díky tomu, že žádosti budou schvalovat pouze komerční banky, bude proces podle ministra Karla Havlíčka rychlý a flexibilní. Stát však podle něj nemůže zaručit, že všechny úvěry budou schváleny. Úspěšnost by podle něj měla být vyšší než u COVID II, kde se pohybuje mezi 50 a 70 procenty.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here