Desetina Čechů [10 %] prodala nemovitost pod cenou a polovina lidí [51 %] zná ze svého blízkého okolí někoho se stejnou zkušeností. Nejčastěji tak lidé činí ze dvou důvodů. Snaží se urychlit prodej bytu či domu [44 %] a potřebují získat rychle peníze [21 %].

Krize covid-19 zamíchala kartami i na realitním trhu. Podle realitních makléřů se jejím vlivem po dlouhé době dokonce zvýšila nabídka nemovitostí nad poptávkou. Což platí, jak pro nájemní bydlení, tak pro nemovitosti na prodej.

Krátkodobé pronájmy v Praze zažívají krach

Problém je, že v případě prodejů mnozí majitelé prodávají své nemovitosti pod cenou, protože jsou pod tlakem času. Alespoň to vyplývá z aktuálního průzkumu realitní kanceláře Maxima Reality, který zkoumal zkušenosti a obavy Čechů při prodeji nemovitostí.

Ze zkušeností našich klientů víme, že každý druhý potřebuje peníze co nejdříve. Někteří doslova hned. Dosud měla taková situace jen dvě řešení, obě ale velmi nevýhodná vůči prodávajícímu. Aby lidé urychlili hledání kupce, jsou často nucení snížit cenu, případně rovnou přistupují k výkupu nemovitosti za hotové. Kvůli tomu přichází o cca 25 – 45 procent z reálné tržní ceny,“ říká ředitel Maxima Reality Vladimír Zuzák.

Právě onen časový tlak a naléhává potřeba peněz je podle něj důvodem, který nutí majitele nemovitostí přistupovat ke ztrátovému řešení a nemovitost prodávat pod cenou.

Kdo a jak prodává pod cenou

Jeho slova pak potvrzuje i aktuální průzkum. Z něj 51 procent Čechů zná někoho, kdo prodal nemovitost pod cenou. U pětiny lidí [21 %] došlo k prodeji bytu či domu pod cenou buď osobně, nebo v rámci rodiny. Vůbec nejčastější důvod je potřeba urychlit prodej [44 %]. U pětiny lidí [21 %] byla příčinou okamžitá potřeba peněz, u desetiny [10 %] zase neznalost aktuálních cen a špatné nacenění nemovitosti.

„V praxi to pak vede k tomu, že lidé nejenže hodně sleví, ale také ne vždy dostatečně připraví svou nemovitost k prodeji. Většinou ji nechají v takovém stavu, v níž ji používali. To znamená, že třeba ani nevymalují, neuklidí, neopraví věci, které jsou třeba opravit. A tak znovu přicházejí o peníze, které by získat mohli, ale často jen pro svou lenost nezískají,“ uvedl pro FinTag.cz realitní makléř, který si nepřál být jmenován.

To potvrdil i průzkum, který zkoumal zkušenosti a obavy Čechů při prodeji nemovitostí. Zároveň také ukázal, že nejčastěji lidé potřebují 50 procent z ceny nemovitosti dopředu. A to při výměně bytu nebo koupi nového. 50 procent z tržní ceny nemovitosti taktéž představuje částku, kterou lidé většinou potřebují vyplatit bývalému partnerovi při majetkovém vyrovnání po rozvodu. Podobná situace je i u dědictví.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here