Tržby v maloobchodě se v listopadu meziročně reálně snížily o 7 %, po očištění pak o 5,3 %. Po zahrnutí prodejů a oprav motorových vozidel tržby po očištění o rozdílný počet pracovních dní klesly o 11,3 %, bez očištění o 14,1 %. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ]. Ten zveřejnil i prosincová a celoroční data o inflaci.

V meziměsíčním srovnání se maloobchodní tržby reálně snížily po očištění o -1 pracovní den o 5,6 procenta. V listopadu přitom pokračovala omezení maloobchodních prodejů vyplývající z vládních opatření proti koronaviru. Nejvíce se omezení dotkla kamenných obchodů s oděvy a obuví, nižší tržby ale vykázala většina specializovaných prodejen.

„Pokles tržeb některých kamenných obchodů byl částečně kompenzován prodejem na internetu, který se meziročně zvýšil o více než 30 procent. Vyšší tržby než v roce 2019 zaznamenaly prodejny s počítačovým a komunikačním zařízením a nespecializované prodejny s převahou potravin,” říká ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Maloobchod zažije další z krizí. MPO chystá nový program

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě [kromě motorových vozidel] po očištění o sezónní vlivy snížily v listopadu reálně o 5,6 procenta, přičemž za potraviny klesly o 0,8 procenta a za nepotravinářské zboží o 10,4 procenta. Tržby za pohonné hmoty stagnovaly.

„Zatímco říjnové výsledky maloobchodu dávaly naději, že se maloobchod vypořádává s koronavirovou krizí poměrně statečně, v listopadu vzaly tyto naděje za své, když většina kamenných obchodů musela zůstat zavřená,“ okomentovala výsledky ekonomka Komerční banky [KB] Jana Steckerová.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel klesly reálně meziměsíčně o dvě procenta a meziročně očištěné o kalendářní vlivy se snížily o 11,3 procenta. Neočištěné tržby klesly meziročně o 14,1 procenta, v tom za prodej motorových vozidel, včetně náhradních dílů, se snížily o 13,2 procenta. Za opravy motorových vozidel ceny klesly o 17,8 procenta.

Tržby v roce 2020 v porovnání s rokem 2019

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy snížily o 5,3 procenta. V tom za nepotravinářské zboží klesly o 8,7 procenta. Za pohonné hmoty propadly o 10,9 procenta. Naopak vzrostly tržby za potraviny vzrostly o 1,9 procenta. Bez očištění se maloobchodní tržby meziročně snížily o sedm procent. Tržby za potraviny klesly o 0,2 procenta, za nepotravinářské zboží o 10,3 procenta a za pohonné hmoty o 12,1 procenta.

Meziroční listopadový pokles tržeb u vybraných prodejen
  • Specializované prodejny s oděvy a obuví: -77,8 %
  • Specializované prodejny s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci: -37,1 %
  • Prodejny s potravinami: -29,4 %
  • Prodejny s výrobky pro domácnost: -21,3 %
  • Prodejny s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím: -6,0 %

Naopak růst tržeb vykázaly prodejny s počítačovým a komunikačním zařízením [+2,4 %] a nespecializované prodejny s převahou potravin [+1,6 %]. Největší nárůst tržeb však zaznamenal maloobchod prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby [+36,5 %].

Cenový deflátor v listopadu a inflace v prosinci

Cenový deflátor v maloobchodě kromě motorových vozidel ke stejnému období předcházejícího roku [bez vlivu DPH] činil 99,8 procenta. Byl ovlivněn zejména nižšími cenami počítačového a komunikačního zařízení a pohonných hmot. Naopak rostly ceny oděvů a obuvi, farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží, potravin, výrobků pro domácnost a výrobků pro kulturu, sport a rekreaci.

Co se týče samotné inflace, ČSÚ uvedl, že spotřebitelské ceny klesly v prosinci proti listopadu o 0,2 procenta. Tento vývoj byl ovlivněn zejména poklesem cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Podle analytiků inflace za prosinec byla citelně nižší, než se čekalo. Finanční trh reagoval snížením spekulací na budoucí zvyšování úrokových sazeb. Oproti stávající prognóze České národní banky [ČNB] je nyní inflace níž o 0,7 procentního bodu. Nicméně inflace brzdí díky potravinám, jejichž ceny jsou značně proměnlivé. Takzvaná jádrová inflace, která nezahrnuje ceny potravin a energií, se stále nachází na zvýšených úrovních poblíž 3,6 procenta.

Meziměsíčně se inflace v listopadu oproti říjnu nezměnila

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v prosinci o 2,3 procenta, což bylo o 0,4 procentního bodu méně než v listopadu. Jednalo se o nejnižší meziroční růst cen od prosince 2018. Průměrná míra inflace za celý rok 2020 tak byla 3,2 procent. Což bylo o 0,4 procentního bodu více než v roce 2019. Jednalo se o nejvyšší průměrnou roční míru inflace od roku 2012. Ceny zboží úhrnem i ceny služeb vzrostly loni shodně o 3,2 procenta. Na zvyšování cenového růstu měly největší vliv ceny v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje, alkoholické nápoje, tabák a ceny bydlení.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here