Otevírání obchodů se v Česku nekoná. Namísto toho se zavádí plošná povinnost nošení respirátorů FFP2. Již tak finančně vyčerpaní obchodníci do slibovaného obnovení provozů často investovali své poslední peníze. Pětina živnostníků a podnikatelů s omezenou a zakázanou činností zřejmě do měsíce skončí.

Dopolední mimořádné jednání vlády, po kterém se očekávalo oficiální sdělení pondělního [22.2] otevírání obchodů v Česku, přineslo pravý opak. Ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO], který se jako jediný člen vlády po jednání zúčastnil tiskové konference, prohlásil, že obchody se neotevřou. A dále pokračoval tím, že od pondělní půlnoci se zavádí plošná povinnost nošení respirátorů FFP2, výjimečně pak nanoroušek s filtrační schopností nebo dvou v sobě zasazených chirurgických roušek.

„Musím konstatovat, že za posledních několik dní došlo k docela významnému zhoršení situace v České republice. Jak co se týká celkového počtu hospitalizovaných na JIP, tak i počtu lidí v nemocnicích,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO].

Dodal, že kvůli rychle se šířící britské variantě koronaviru zůstávají obchody v Česku zavřené. K tomu přidal novinku o povinnosti nošení ideálně respirátoru FFP2 nebo KN95. Pokud se někomu nedostanou, je možné si ústa a nos chránit i kvalitní nanorouškou nebo dvěma chirurgickými rouškami, nikoliv však textilní rouškou nebo šálou.

Otevírání obchodů: Karel Havlíček vzbudil falešné naděje

Pondělní otevření obchodů avizoval počátkem týdne ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček [za ANO] s tím, že už o něm jednal se zástupci krajů i nákupních center. V plánu měli zavést takzvané kiosky s prodejem respirátorů. Někteří dokonce navrhovali zřízení koutků pro antigenní testování, které by lidé využili při svých nákupech. Personál obchodů by nosil respirátory FFP2, platil by management front, za který by nesl odpovědnost provozovatel prodejny. V obchodech by dále platil limit 15 metrů čtverečních plochy na jednoho zákazníka s dvoumetrovými rozestupy. Otevření obchodů dle svých slov Havlíček v týdnu probral i s předsedou vlády Andrejem Babišem [ANO] a ministryní financí Alenou Schillerovou [za ANO].

„Shodli jsme se, že návrh je akceptovatelný,“ tvrdil ještě v úterý 16. února Karel Havlíček.

Na jeho sliby okamžitě reagovali obchodníci. Začali s úklidy prodejen, doplnili hygienické prostředky, respirátory třídy FF2. Naskladnili zboží a zmobilizovali své zaměstnance. Avšak marně, obchody se neotevřou. Zklamaní jsou obchodníci, stejně jako široká veřejnost, která každým dnem ztrácí důvěru ve vedení své země.

„Svým postupem vláda vzbudila naděje, když o otevření obchodů mluvila jako o hotové věci. Obchodníci zbytečně investovali desítky milionů do přípravy na otevření,“ reagoval viceprezident Hospodářské komory [HK ČR] a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu [SOCR] Tomáš Prouza. Podle něj není takový postup vůči obchodníkům férový.

Kritický je i prezident komory Vladimír Dlouhý

Kritický k výsledku snahy vlády otevřít obchody je i prezident HK ČR Vladimír Dlouhý. Také podle něj vláda nemůže dávat obchodníkům falešné naděje.

„Vláda rozhodla obchody neotevřít. My rozhodnutí vlády respektujeme. Nicméně je třeba upozornit, že s možností otevření obchodu přišla sama vláda,” řekl.

Dle něj je situace vážná, ale zatím nikdo neprokázal, že otevřené obchody zhoršují epidemii covidu-19.

„Obchody jsou zavřené dlouhodobě, ale situace se u nás i tak zhoršuje,” řekl Dlouhý, který kritizoval i včerejší účast představitelů státu a celebrit na fotbalovém utkání Slávie.

„Na Slávii asi nebyla porušena žádná protiepidemická opatření, ale to není odpovědí na otázku, proč tam lezli,” řekl doslova.

Vládní zákazy drtí české podnikatele a živnostníky

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček [za ANO] se dnes snažil hájit rozhodnutí vlády obchody neotevřít. Podle něj záleželo na vývoji epidemie.

„Od pondělí jsem pokračoval v každodenním jednání o této možnosti s ministrem Blatným. Jednali jsme veřejně se šéfem Asociace krajů, politickými představiteli. Zároveň jsme o všem korektně informovali a jednali se všemi svazy,“ řekl na vysvětlenou.

V České televizi pak uvedl, že disponuje analýzami, z nichž vyplývá, že otevření obchodů zásadně epidemickou situaci nezhorší. Také dodal, že je připraven téma otevírání obchodů v příštím týdnu znovu otevřít na vládě: „Dobře si uvědomuji situaci, ve které se většina obchodníků nachází.“ 

Fakt je, že situace v maloobchodu a službách je kritická. Jak vyplývá ze šetření HK ČR za současných vládních restrikcí neudrží své podnikání už déle než jeden měsíc až pětina živnostníků a podniků, kterých se dotýkají vydaná omezení nebo zákazy. Dalších 40 procent z nejpostiženějších sektorů, jako je cestovní ruch, gastronomie, čistírny, prádelny zamíří do tří měsíců do insolvence.

Jak dlouho zvládnete nyní udržet svoje podnikání?

HK

[Zdroj: HK ČR]

Šetření navíc ukázalo, že většině podnikatelů vládní programy pokrývají méně než třetinu jejich mzdových a fixních nákladů. Zbylých 70 % měsíčních nákladů zcela uzavřených nebo polouzavřených provozů se snaží zaplatit půjčkami od bank, rodinných příslušníků a přátel nebo z vlastních rezerv. Nejčastěji jde o nájemné, leasing, energie a pojištění. Nemálo z nich se zadlužuje u svých dodavatelů, se kterými mají dohody o posečkání s platbami.

„Podnikatelé v oblasti gastronomie a ubytování rok bojovali o přežití, ale už jim dochází síla nebo finanční prostředky. Někteří museli ukončit své podnikání, jiní míří do insolvence, nemohli už ustát nejistotu a ztráty. Alarmující je, že každý osmý podnikatel, i když přežil jarní a podzimní vlnu pandemie, je v současnosti na pokraji bankrotu, protože mu zbývají peníze jen na měsíc,“ uvedl například prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Nový systém kompenzací sníží podporu až o 75 %, tvrdí Stárek

Desetina podnikatelů sítem podpor v současnosti zcela propadá, i když se jich opatření dotýkají. Největší potíže potvrzují prádelny a čistírny, u kterých je i největší zastoupení těch, kteří nemají nárok na žádnou kompenzaci.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here