V USA dostala první dávku vakcíny proti covidu již více než polovina dospělých. Do ekonomiky míří další schválená podpora za 1,9 bilionu USD. Dle pojišťovny Coface se i proto ekonomika USA vrátí na předpandemickou úroveň už v letošní první půlce roku. Avšak za cenu dalšího prohloubení schodku obchodní bilance.

Svůj odhad pojišťovna, která se specializuje na pojištění pohledávek a řízení řízek, staví na silném růstu spotřeby Američanů. Ten dle jejího odhadu pomůže růstu ekonomiky o 5,7 procenta v roce 2021 po loňském poklesu o 3,5 procenta.

„To by umožnilo americké ekonomice vrátit se na předkrizovou úroveň již v polovině roku 2021, tedy dříve než ostatním rozvinutým ekonomikám,“ potvrzuje generální ředitel pojišťovny Coface pro Českou republiku a Slovensko Ján Čarný.

Odvolává se přitom na přijatou podporu na oživení americké ekonomiky letos v březnu, které zahrnutí výdaje ve výši téměř 1,9 bilionu USD [9 % HDP]. Z nich více než třetina bude napumpována do americké ekonomiky v roce 2021 a zbytek v průběhu deseti let. Vedle toho Kongres již v roce 2020 schválil podporu oživení ve výši téměř čtyři biliony USD. Podle Coface dosahují aktuální stimulační balíčky 27 procent amerického HDP.

Není všechno zlato, co se třpytí

Odhad pojišťovny odkazuje ale i na odvrácenou stranu amerického růstu. Tím je další prohloubení již tak hlubokého schodku obchodní bilance USA. Pojišťovna tipuje jeho letošní navýšení na 56 miliard USD. Ještě v listopadu loňského roku přitom činil 46 miliard dolarů.

„V důsledku toho by se mohl prohloubit schodek obchodní bilance s Mexikem, ale také s Německem, Jižní Koreou, Brazílií a Indií,“ uvádí Čarný.

Z amerického problému s obchodní bilancí budou těžit okolní ekonomiky. Silná poptávka v USA vyvolá poptávku po dovozech. Zdaleka však nejde jen o růst spotřeby domácností. Podle pojišťovny na růstu schodku obchodní bilance bude mít podíl i nedávno schválený osmiletý investiční plán do americké infrastruktury v objemu dvou bilionů USD.

Obchodní bilance USA jako věčný problém

USA mají jako největší světový dovozce a druhý největší vývozce deficit obchodní bilance od začátku 70. let. Loni dosáhl rekordní úrovně přes 900 miliard USD. Historicky je schodek obchodní bilance USA dán velkým dovozem reagující na domácí spotřebu.

Globalizace se vymkla kontrole, říká americký ministr obchodu

Za éry amerického prezidenta Donalda Trumpa však docházelo k jeho mírnému snižování. Od roku 2015 došlo k poklesu objemu průmyslových výrobků a materiálů v deficitu obchodní bilance. V roce 2017 se USA staly čistým vývozcem zemního plynu a na konci roku 2019 i ropy a ropných produktů. Problémy i tak přetrvávaly. Jedním z nich byly i ty, které postihly například americký Boeing. Nově negativní roli sehrávají také narušené dodavatelské řetězce pandemií covid-19.

Z hlediska prohlubování schodku obchodní bilance v USA i nadále zůstává „největším nepřítelem“ Čína. V letech 2010 až 2020 připadalo na vrub obchodu s Čínou zhruba 44 % amerického schodku. I když došlo k poklesu rekordního maxima téměř o 420 miliard USD z roku 2018, Donald Trump nedokázal splnit svůj slib z roku 2016, kterým bylo výrazné snížení celkového deficitu. Ten byl na konci jeho mandátu vyšší, než když nastoupil do úřadu. Což mu lze těžko vyčítat, když schodek obchodní bilance Ameriky roste rok co rok.

USA dál snižují schodek svého zahraničního obchodu

Co lze naopak Trumpovi přičíst k dobru z hlediska americké obchodní bilance je, že jeho celní opatření snížila schodek obchodní bilance s Čínou v roce 2019 o 18 procent. Téměř tři čtvrtiny poklesu byly vyváženy růstem schodku obchodních bilancí se zbytkem světa.

Podle Coface nelze stále ještě dopady obchodní dohody, podepsané 15. ledna 2020 Trumpem a čínským viceprezidentem Liu He, vyčíslit. Ví se však, že do konce roku 2020 Čína nesplnila svůj závazek koupit v USA o téměř 64 miliard USD více zemědělského, energetického a průmyslového zboží než v roce 2017. Z celkového objemu 159 miliard USD přislíbených nákupů komodit od USA Čína do konce loňska realizovala pouze 59 procent tohoto cíle.

Od „America First“ k „America is Back“

Když Joe Biden vystřídal Donalda Trumpa, skončila politika „America First“, známá rostoucím obchodním napětím a celními překážkami, zejména s Čínou. Bidenova kampaň a první kroky naznačovaly, že obchodní politika bude důležitou součástí jeho širší zahraniční politiky charakterizované sloganem „Amerika je zpět“. Z hlediska obchodní bilance to ale na věci nic nemění. Vláda prezidenta Bidena zatím neoznámila žádné snížení cel, přičemž ponechala možnost použít je jako páku pro vyjednávání v budoucích bilaterálních jednáních. Docela jiný příběh je rostoucí zadlužení USA. To se ale stalo normou ve všech ekonomikách, včetně té české.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here