Česká zbrojovka dokončila akvizici Coltu za pět miliard korun

445
coltu

CZG – Česká zbrojovka Group SE [CZG] po získání všech potřebných regulatorních souhlasů od amerických a kanadských úřadů dokončila akvizici 100% podílu v Coltu Holding Company LLC [Colt]. Tu koupila od Colt’s Manufacturing Company LLC a její kanadské dceřiné společnosti Colt Canada Corporation.

CZG koupí Coltu [nově Member of CZ Group, pozn. red.] nezískává jen slavné jméno, ale i další výrobní kapacity. Významnou součástí akvizice je možnost prostřednictvím Coltu dodávat střelné zbraně a další zboží federálním ozbrojeným složkám a civilistům na americkém a kanadském trhu.

„Touto akvizicí jsme vytvořili strategické spojenectví mezi CZG a Coltem, které přinese skupině mnoho významných příležitostí. […] Fúze rovněž potvrzuje naši vazbu na severoamerický trh, který je nedílnou součástí naší růstové strategie,“ uvedl předseda představenstva a prezident CZG Lubomír Kovařík.

Česká zbrojovka koupila za bezmála pět miliard americký Colt

Lubomír Kovařík v nedávném rozhovoru pro FinTag.cz americký trh se zbraněmi charakterizoval jako nejnáročnější a největší co se týče počtu legálně držených zbraní. A také nejvíce referenční trh na světě. CZG na něm působí již od roku 1997.

„Od roku 2005 vlastníme americkou značku Dan Wesson, kde vyrábíme revolvery a pistole. V USA stabilně rosteme. Do USA míří okolo 50 procent produkce našeho uherskobrodského závodu. V první polovině roku 2020 bylo 69,5 procenta výnosů společnosti Česká zbrojovka Group vytvořeno právě v USA,“ uvedl Kovařík v době, kdy ještě nebylo známo, že CZG usiluje o nákup Coltu.

Akvizice Coltu má svá zřejmá opodstatnění

Skupina CZG ve své aktuální tiskové zprávě uvedla, že věří tomu, že fúze s Coltem jí přinese významné provozní, obchodní a výzkumně-vývojové synergie. Jde o podnik s více než dvěma tisíci zaměstnanci [ČR, Německo, USA a Kanada] a tržbami, které loni přesáhly 570 milionů USD.

Prezident a CEO Coltu Dennis Veilleux řekl: „Věříme v úspěšné propojení našich firemních kultur, zkušenosti obou týmů a komplementaritu značek CZ a Colt.

CZG – Česká zbrojovka Group SE zvedla prodeje v USA

Colt již více než 175 let zásobuje civilní a vojenské zákazníky a ozbrojené složky v USA a po celém světě. Je dodavatel US armády, výhradní dodavatel kanadské armády a dodává špičkové výrobky také do dalších ozbrojených složek po celém světě. Ruční palné zbraně Colt se těší své reputaci pro přesnost, spolehlivost a kvalitu. Pistole a revolvery Colt používají příslušníci armád a ozbrojených složek v mnoha zemích. Stejně jako lovci a sportovní střelci po celém světě. Proslulé jsou i pušky Colt pro civilní a sportovní účely i pro ozbrojené složky.

CZG buduje nový závod v Arkansasu

CZG také oznámila výstavbu nového výrobního a distribučního sídla ve městě Little Rock v americkém státě Arkansas. Ten má sloužit jako centrála skupiny pro Severní Ameriku a jako druhý výrobní závod, vedle hlavního výrobního závodu v Uherském Brodě.

Dalším důvodem pro výstavbu závodu v USA je fakt, že chceme na americkém civilním trhu prodávat zbraně s legislativním omezením importu do USA. Jako například pistole P-10 Micro,“ uvedl v rozhovoru pro FinTag.cz Lubomír Kovařík.

Ceny našich akcií porostou, říká prezident České zbrojovky

Loni v červnu vstoupila CZG na pražskou burzu, aby si zajistila finance pro další rozvoj. Nabídka akcií zahrnovala veřejný prodej drobným investorům v České republice a dále neveřejnou mezinárodní nabídku určitým institucionálním investorům mimo USA. Co se týče objemu nabídky akcií, ta byla tvořena až 6 911 638 nových akcií CZG. Cenové rozpětí nabídky bylo stanoveno na 290 až 370 korun za jednu akcii.

Pár slov o České zbrojovce

CZG – Česká zbrojovka Group je společně se svými dceřinými společnostmi jedním z předních evropských výrobců ručních palných zbraní. To je pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další civilní využití.

Klíčové finanční údaje CZG – Česká zbrojovka za první čtvrtletí roku 2021
  • Výnosy skupiny v prvním čtvrtletí 2021 dosáhly 2 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 63,7 %, zejména díky vyššímu počtu prodaných zbraní na základě vysoké poptávky po produktech CZG, a to především ve Spojených státech.
  • Provozní výsledek hospodaření v prvním čtvrtletí 2021 činil 334,9 mil. Kč, o 216,6 % více nežli za první čtvrtletí 2020, a to na základě vyšších výnosů.
  • EBITDA dosáhla za první tři měsíce roku 2021 výše 438,2 mil. Kč, tedy o 117,4 % meziročně více.
  • Počet prodaných zbraní se za první tři měsíce roku 2021 zvýšil o 58,3 % ve srovnání s první kvartálem roku 2020 a dosáhl 137 083 prodaných kusů.
  • Výnosy v USA představovaly 67% podíl na celkových výnosech Skupiny v prvním čtvrtletí 2021, následovány 10,9% podílem v Evropě [bez ČR]. Podíl výnosů z Afriky byl 8,9 %, Asie představovala 6,8 % a zbytek světa 3,7 %. Česká republika představovala v prvním čtvrtletí 2021 2,7 % podíl na celkových výnosech.
  • Nadcházející valná hromada Společnosti per rollam má jako jeden z bodů jednání Společnost schválení výplaty dividendy ve výši 7,50 Kč na akcii.

CZG své produkty prodává především pod značkami CZ [Česká zbrojovka], CZ-USA, Dan Wesson, Brno Rifles a 4M Systems. Součástí skupiny CZG jsou společnosti Česká zbrojovka, CZ-USA, 4M Systems a CZ Export Praha. CZG rovněž drží menšinový podíl ve švédském výrobci optických montážních řešení pro zbraně, společnosti Spuhr i Dalby.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here