Nově uznaná bezinfekčnost ulevuje zaměstnancům od testů

324
uznana_bezinfekcnost

Pravidelně testovaných zaměstnanců a živnostníků na covid-19 od pondělí 24. května výrazně ubude. Uznaná bezinfekčnost po prodělaném covidu-19 se totiž prodlužuje z 90 nově na 180 dnů. Stejně tak je za bezinfekčního považovaná očkovaná osoba již tři týdny po první dávce vakcíny.

V pátek 21. května vláda na svém pravidelném jednání přijala mimořádná opatření, která významně rozšiřují okruh osob s uznanou bezinfekčností. Ty požívají stejných výhod, jako při negativním výsledku testu na koronavirus.

S platností od pondělí 24. května se ze tří nově na šest měsíců prodloužila uznaná doba takzvané postinfekční imunity. Jinak řečeno doby, po kterou se považuje vyléčená osoba z covidu-19 za negativní a riziko přenosu koronaviru na své okolí je u ní velmi nepravděpodobné. Všichni lidé po dobu šesti měsíců [180 dnů] se tak nemusí testovat ani v zaměstnání, před návštěvou zahrádky restaurace, při přespání v hotelu či penzionu. Anebo při návštěvě kulturní akce. Ovšem vždy za podmínky doložení potvrzení o prodělaném onemocnění covid-19, které vydává hygiena nebo praktický lékař.

Uznaná bezinfekčnost po očkování

Další novinka je uznaná bezinfekčnost u všech očkovaných proti covidu-19 již tři týdny od aplikace první dávky vakcíny. To znamená, že již 22. den od prvního očkování se lidé zprošťují od pravidelného testování v zaměstnání. Bez testu smí navštívit kadeřníka, gastronomické či ubytovací zařízení a užívat si všech výhod, které se jim rozvolňováním a očkováním v Česku nabízejí.

Rozvolnění 17. května vrátí hosty do restaurací a žáky do škol

Bez karantény a negativního výsledku testu můžou Češi po 22 dnech od první dávky covidové vakcíny s platností od soboty 15. května cestovat do Rakouska, Německa, Polska a Slovinska. Tento týden se má přidat i Slovensko. Stejně tak mohou obyvatelé těchto zemí navštívit území České republiky.

Lidé bez očkování a bez covidu-19 jsou odkázaní na testy

Lidé bez doložené nákazy koronavirem, nebo kterým už uznaná doba vypršela a lidé, kteří se nemohou, anebo na ně při očkování zatím nedošla řada, jsou stále odkázaní na pravidelné testování. Z veřejného zdravotního pojištění se za stávajících podmínek hradí každé tři dny jeden antigenní test. Souběžně se testuje v sedmidenním intervalu také v zaměstnání buď samotestovací sadou, nebo po domluvě ve zdravotnickém zařízení.

Zástupci vlády však uvažují o snížení frekvence hrazených antigenních testů zřejmě již od června. Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera [za ANO] se diskutuje o dvou plně hrazených PCR testech do měsíce a v červnu ještě čtyři ze zdravotního pojištění. Poté už by se u nás lidé testovali jen citlivější metodou PCR maximálně dvakrát v měsíci a taktéž hrazeným antigenním testem nejvýše dvakrát do měsíce. Další testy už by si každý hradil z vlastní kapsy. Cena obou testů má však v nejbližších týdnech podle ministra zdravotnictví klesnout. Antigenní test má být dostupný za cca 250 korun, PCR metoda pak za 600 korun.

Povinnost pravidelného testování platí od března

S pravidelným testováním v sedmidenním intervalu se v Česku postupně začalo od 1. března 2021. Zprvu se na koronavirus testovali zaměstnanci velkých firem, poté došlo i na živnostníky a pracovníky ve veřejné správě. Povinnost otestovat se každých sedm dní platí pro zaměstnance i živnostníky, v jejichž případě se v jednu chvíli setkává více lidí. Výjimku mají lidé na homeoffice, pracovníci po prodělaném onemocnění covid-19 a také očkovaní.

Počátkem května avizoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček [za ANO], že povinné testování ve firmách, na úřadech i v neziskových organizacích v sedmidenním intervalu bude pokračovat minimálně do konce června. V testování budou povinně pokračovat i živnostníci.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here