Povinné testování ve firmách končí zítra. Platí to i pro OSVČ

1691
testovani_ve_firmach
Foto: Pixabay.com

Zítra skončí povinné testování na covid-19 ve firmách. Od března, kdy začala první vlna povinného testování ve firmách, bylo provedeno celkem 15 milionů testů. Vyplývá to z dat zdravotních pojišťoven.

Z celkově 15 milionů provedených antigenních testů jich vyšlo pozitivně 60 tisíc. Což odpovídá zhruba 0,5% pozitivitě. Z těchto testů pak pozitivitu potvrdily přesnější PCR testy u zhruba poloviny z nich. Pojišťovny OSVČ a firmám přispívají 60 korun za jeden samotest, nejvýše však na čtyři testy do měsíce pro jednoho pracovníka. O příspěvek podnikatelé žádají až do konce července.

Konec povinného testování s platností od 1. července schválila na svém jednání vláda. Od testování si uleví nejenom firmy a jejich zaměstnanci, ale i osoby samostatně výdělečně činné [OSVČ]. Testovat se v letních měsících nebude ani na vysokých školách a univerzitách. Dále se prodlužuje doba uznání platnosti výsledku testu při návštěvě zdravotnického zařízení či zařízení sociálních služeb. Reguluje se také cena PCR a antigenního testu.

Povinné testování zaměstnanců a OSVČ skončí 30. června

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Jan Rafaj avšak upozornil na to, že je problém u firem, které by chtěly v testování pokračovat. Chybí jim ale opora v zákoně.

Jednáme s ministerstvem zdravotnictví o mimořádném opatření, které by zaměstnavatelům umožnilo v případě potřeby testovat zaměstnance nebo nastavit používání roušek či respirátorů na pracovišti. Firmy by tak mohly flexibilně reagovat například na vývoj situace v regionu nebo testovat zaměstnance, kteří se vrací z dovolených,” uvedl.
Podle něj je proočkovanost populace zatím poměrně nízká a firmy chtějí předejít tomu, aby se opakovala situace z loňského roku.

Přesné náklady na testování ve firmách nejsou známy

Podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven ČR [SZP ČR] Ladislava Friedricha se celkový počet 15 milionů testů může zdát nízký, ale i to má své vysvětlení.

„Povinné testy se netýkaly zaměstnanců na home-officu, očkovaných a těch v postinfekční imunitě,“ uvedl.

Pojišťovny prozatím vyčíslily náklady na přímé testování na koronavirus ve firmách na jednu miliardu korun. Podle Friedricha ale budou náklady podstatně vyšší. Stále větší část firem šla namísto samotestování spolu s příspěvkem od pojišťoven raději cestou dohody s konkrétním zdravotnickým zařízením. Ty si pak úkony účtují zdravotním pojišťovnám samostatně, a to včetně vícenákladů.

„Celkové náklady pojišťoven na testování jsou tak samozřejmě podstatně větší,” vysvětlil.

Největší Všeobecná zdravotní pojišťovna na testování za své pojištěnce vydala asi 420 milionů korun. Za testování u poskytovatelů zdravotní péče pak pojišťovna zaplatila asi 1,4 miliardy korun měsíčně.

Testování zatím vychází celkem na 17 miliard korun

Celkové náklady za testování na koronavirus tuzemské zdravotní pojišťovny letos odhadly na 17 miliard korun.

Letošní mimořádné výdaje zdravotních pojišťoven na zvládání krize covid-19
  • Výdaje na testování na koronavirus: cca 17 miliard korun
  • Očekáváné letošní náklady na očkování proti covidu-19: cca 10 miliard korun
  • Výpadky v plánované zdravotní péči, platby poskytovatelům: 7 miliard korun
  • Mimořádné odměny pro zdravotníky: 12 miliardy korun

Zdravotní pojišťovny na konci března převedly peníze na úhrady testů pro pracovníky ve firmách a OSVČ na fondy prevence ze základního fondu veřejného zdravotního pojištění. K tomu potřebnou novelu schválila 22. března vláda. Z jejích materiálů tehdy vyplývalo, že za měsíc povinného testování na příspěvky pojišťovny vydají až 480 milionů korun. Částka vycházela z příspěvku 60 Kč na každého zaměstnance v intervalu čtyřikrát za měsíc.

Fondy prevence pojišťoven poslouží k úhradě testování

Testování ve firmách s více než 250 zaměstnanci bylo povinné od 3. března 2021. Od 5. března se pak povinnost týkala podniků s 50 až 249 zaměstnanci. Od 26. března se zapojily firmy nad 10 zaměstnanců. Od 6. dubna přibyly také firmy s jedním zaměstnancem, neziskové organizace a OSVČ, které jsou v kontaktu s třetími osobami.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here