Markéta Dlouhá povede sekci veřejných zakázek ÚOHS

539
verejnych_zakazek_Marketa_Dlouha
Foto: ÚOHS

Markéta Dlouhá je nová místopředsedkyně Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže [ÚOHS]. Povede sekci veřejných zakázek. Do funkce ji jmenoval předseda úřadu Petr Mlsna poté, kdy dosavadní místopředsedkyně ÚOHS Eva Kubišová odešla po 26 letech v úřadu do penze.

Markéta Dlouhá, která dosud působila na ÚOHS na pozici ředitelky odboru veřejných zakázek III, do nové funkce přichází s novou koncepci řízení sekce veřejných zakázek. V ní přikládá prvořadou pozici vlastnímu výkonu dozoru, ale i počítá s větším zapojením antimonopolního úřadu do problematiky veřejného zadávání na celorepublikové úrovni.

„I pro samotnou efektivitu výkonu dozoru nad zadáváním veřejných zakázek je nezbytné, abychom sledovali aktuální vývoj v zadavatelské obci. A byli schopni včas reagovat na palčivá témata či na ně byli v rámci výkonu dozoru připraveni,“ říká.

Více se proto chce soustředit i na metodickou činnost. Cíl je dle jejích slov předcházet případným zbytečným řízením ÚOHS. I proto chce prosazovat těsnější spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj [MMR], coby gestorem zákona o zadávání veřejných zakázek, ale i s dalšími subjekty, které výrazně ovlivňují dění v oblasti veřejného zadávání. Jejím dalším úkolem je i personálně stabilizovat sekci veřejných zakázek. Zde získala souhlas pro nové organizační nastavení sekce.

Kdo je Mgr. Markéta Dlouhá

Markéta Dlouhá absolvovala Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Již před ukončením studií [od roku 2003] spolupracovala s jednou z mezinárodních vzdělávacích a poradenských společností. Od roku 2009 začala působit v advokacii, kde se zaměřovala zejména na občanské, obchodní a trestní právo.

ÚOHS varoval asociace a sdružení před výzvami ke zdražení

Od prosince 2011 svou profesní kariéru spojila s antimonopolním úřadem a dozorem nad zadáváním veřejných zakázek. Na úřadě postupně vystřídala pozice od referenta, přes vedoucí oddělení až po ředitelku odboru. Ve funkci ředitelky Odboru veřejných zakázek III působila posledních sedm let.

Poslední rozhodnutí ÚOHS ve věci veřejných zakázek

V posledních týdnech v oblasti tendrů na sebe antimonopolní úřad upozornil hned několikrát. Poprvé, když nezahájil správní řízení kvůli tendru na dodávku 3,6 milionu antigenních testů pro školy. Jako důvod uvedl, že neshledal pro zahájení správního řízení důvody. Tendr vypsalo Ministerstvo vnitra ČR [MV ČR] a ÚOHS řešil podnět firmy, která nebyla oslovena, a podnět, který směřoval na posouzení hodnocení nabídek.

Podruhé pak na sebe ÚHOS ve věci veřejných zakázek upozornil, když uložil svým prvostupňovým rozhodnutím pokuty v celkové výši 2 854 000 korun za kartelovou dohodu o veřejných zakázkách [tzv. bid rigging]. Pokuty uložil logistickým společnostem Expres Van [754 000 Kč] a Lorenc Logistic. Prvně jmenované společnosti navíc uložil trest zákazu plnění veřejných tendrů na dobu dvou let. Šlo přitom o historicky první uložení takového druhu správního trestu ze strany úřadu.

ÚOHS uložil obchodnímu řetězci Makro pokutu přes 83 mil. Kč

Důvod podle ÚOHS byl, že firmy Expres Van a Lorenc Logistic koordinovaly svou účast a nabídky u tendrů Správy železnic [SŽ] s názvem Přeprava obchodních balíků 2014–2016 a Přeprava obchodních balíků 2016–2018. Jejich cílem mělo být, aby zakázku získala společnost Expres Van. Sladěné nabídky účastníci kartelu následně zadavateli podali. Společnost Lorenc Logistic přitom přistoupila na narovnání s úřadem. Za což jí byla nejen snížena pokuta o 20 procent na 2 100 000 korun, ale i se vyhnula uložení zákazu plnění.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here