Anglie upouští od restrikcí. Lidem umožní činit vlastní rozhodnutí

219

Anglie zruší koronavirová omezení k 19. 7. Již to i potvrdil britský premiér Boris Johnson. Podle něj účinky vakcín proti covidu potvrdily svou schopnost bránit těžkým průběhům covidu-19, tedy přerušit souvislost mezi nakaženými a zemřelými.

Zbývající omezení proti šíření nákazy koronavirem přestanou v Anglii platit v pondělí 19. července. Poté bude na osobním rozhodnutí každého, jestli se bude například ve veřejné dopravě chránit rouškou či respirátorem a bude dbát na dodržování rozestupů.

Zrušeny v Anglii budou také restrikce na počet lidí, kteří se mohou setkat, a limity na kapacity v restauracích a dalších podnicích. Otevřou se noční kluby a neomezené množství lidí bude moci navštívit kulturní akce a sportovní utkání.

„Upustíme od právních restrikcí a lidem dovolíme učinit vlastní informované rozhodnutí, jak se s virem vypořádat,“ uvedl Johnson.

Delta mutace koronaviru se i přes očkování rychle šíří

Dle něj je nyní třeba přejít ke čtvrtému, tedy konečnému rozvolnění a vyvážit rizika z šíření onemocnění s riziky vyplývajících z vynucených omezení, jež ovlivňují životy lidí i jejich živobytí. Upozornit je třeba ale na to, že britská vláda představuje protiepidemická pravidla pouze pro Anglii, nikoliv Skotsko, Wales a Severní Irsko.

Anglie: Potvrzení účinnosti očkování proti covidu-19

Omezení měla původně skončit o čtyři týdny dříve, tedy 21. června. Kvůli nárůstu počtu nakažených v důsledku rychle se šířící nové delta mutace viru, přistoupilo vedení země k odsunutí termínu posledního rozvolnění.

„Chtěli jsme trochu více času, abychom měli důkazy, že naše vakcíny pomohly přerušit souvislost mezi nakaženými a zemřelými,“ vysvětlil Boris Johnson.

Indická mutace koronaviru znepokojuje Británii i EU

Dodal, že je čím dál tím jasnější, že tyto vakcíny jsou opravdu úspěšné. Důkazem je podle něj fakt, že většina hospitalizovaných není proti covidu-19 naočkovaná. Nicméně si premiér nechal k potvrzení finálního rozhodnutí o konci platnosti omezení ještě jeden termín, jeho kabinet své plány potvrdí 12. července. V aktuálním týdnu pak slíbil potvrdit zrušení restrikcí a opatření, která se dotýkají vzdělávání a cestování.

Na opozici je Johnsonovo zrušení restrikcí prudké

Plány Johnsonova kabinetu v týdnu ostře zkritizovala opoziční labouristická strana. Podle jejích zástupců je úplné rozvolnění v tuto chvíli, kdy v zemi rychle rostou denní počty nově nakažených, velmi riskantní.

„Jednoduše zahodit veškerou ochranu, když je míra infekce na vzestupu, je lehkovážné,“ reagoval lídr labouristů Keira Starmer.

Podle něj by měla zůstat některá opatření i nadále v platnosti. Například nošení roušek ve veřejné dopravě, jak uvedl.

Britské úřady potvrdily za pondělí 5. července dalších bezmála 27 400 nových případů nákazy novým koronavirem. Což podle agentury Reuters značí za posledních sedm dní 53% nárůst ve srovonání s předchozími sedmi dny. S covidem-19 ten den v zemi zemřelo dalších devět lidí. V Británii, která má kolem 67 milionu obyvatel, dostalo první dávku očkování přes 45 milionů lidí. Plně očkovaných je již více než 33 milionů lidí.

Odpůrci brexitu jsou zklamaní z EU kvůli válce o AstraZeneku

Johnson upozornil, že zatímco nyní je dle něj nejlepší čas restrikce ukončit, lidé by se stále měli mít i přesto na pozoru. Opatření pro boj s šířením nákazy podle něj může vláda opět zavést. Bude-li to třeba. Lidé by se neměli pouštět hlavně do přílišného veselí a oslav. Podel něj je země “stále daleko od chvíle, kdy se s tímto virem vypořádá“.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here