Slováci prodali Rusku zpět vakcíny Sputnik V. Za 215 Kč za kus

307
Sputnik_V
Foto: Pixabay.com

Slovensko prodalo Rusku zpět 160 000 dávek vakcíny Sputnik V za stejnou cenu, za kterou je v březnu nakoupilo. Za jednu dávku tehdy zaplatilo 9,95 dolaru [cca 215 Kč]. Celkem Slovensko od Ruska odebralo 200 000 dávek vakcíny.

Rusko odkoupilo od Slovenska většinu z 200 000 dodaných dávek covidové vakcíny Sputnik V. Prodané vakcíny jsou nyní již mimo Slovensko.

„Zůstaly nám ty, které jsou určeny občanům přihlášeným na očkování,” uvedla mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Eliášová.

Slovensko očkuje ruským Sputnikem. Lidé nemají zájem

Podle ní dosud první dávku ruské dvoufázové vakcíny obdrželo 10 500 lidí a dalších 8 000 lidí na dávku čeká. Původně o přebytečné vakcíny projevilo zájem i několik států západního Balkánu a Argentina. V Evropské unii jsou a v příštích letech budou nejpoužívanější vakcíny Comirnaty od firem Pfizer a BioNTech.

Ruská vakcína způsobila na Slovensku krizi

Nákup v Evropské unii neschválené ruské vakcíny, jíž si původně mělo Slovensko objednat dva miliony dávek, prosadil v březnu tehdejší premiér Igor Matovič. Zájem o ni byl ale mezi Slováky oproti odhadům velmi nízký. Matovič dříve tvrdil, že pouze ruskou vakcínou se chce v zemi nechat naočkovat až půl milionu lidí.

EK objednala vakcíny Pfizeru, ale už ne od AstraZeneky

Okolnosti dovozu očkovací látky prohloubily na Slovensku vládní krizi, která vyústila ve výměnu premiéra. Politické boje okolo Sputniku V se přitom odehrávaly i v dalších zemích. Českou republiku také postihly. Očkovat Sputnikem V začalo Slovensko až 7. června, kvůli blížící se expiraci Bratislava koncem června ukončila přihlašování zájemců. O očkování ruským preparátem byl na Slovensku stejně malý zájem a dávkám hrozila expirace.

Sputnik V budí emoce i v jiných zemích

V posledních dnech se do centra zájmu dostal Sputnik V i v Guatemale. Země vyzvala Rusko, aby jí naopak vrátilo peníze za nedodané dávky vakcíny. Potvrdila to místní ministryně zdravotnictví Amelia Floresová. Latinskoamerický stát objednal v Rusku 16 milionů dávek, dodána mu ale zatím byla jen malá část [50 tisíc dávek vakcín v květnu].

Pfizer je vítěz. Ne však docela. Přichází s plánem na třetí dávku

Za vakcíny Guatemala Rusku předběžně zaplatila 614 milionů guatemalských quetzalů [cca 1,7 miliardy korun]. Ministryně uvedla, že Rusku dá pět dnů, aby objasnilo své záměry. V případě, že se zaváže vakcíny dodat, dostane na to 20 dnů. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že Rusko zvažuje zrychlení dodávek vakcíny do latinskoamerického státu a na tomto cíli pracuje.

Sputnik V vyrábí v Itálii i dalších zemích

Sputnik V uspěl jako licenční vakcína v mnoha zemích. A to přesto, že ho neschválila Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] pro nedostatečně zdokumentovaná klinická hodnocení. Naposledy zkušební výrobu vakcíny oznámila italsko-švýcarská společnost Adienne Pharma & Biotech nedaleko Milána.

„Jde o velmi malé množství, které je určeno pro interní užití, nikoli pro trh. Výsledky budou poskytnuty kompetentním úřadům. Jedná se o předem plánovaný krok, který jsme vykonali podle harmonogramu,” uvedla firma.

Argentina vyrobila svoji první vakcínu Sputnik V

Šéf podniku Antonio Di Naro v březnu uvedl, že firma, která plánuje v Itálii vyrábět vakcínu ve dvou továrnách, podá žádost o schválení výroby preparátu italskému lékovému regulátorovi AIFA ke konci roku. Pokud by látka nebyla do té doby schválena pro použití v Evropské unii, společnost ji bude vyvážet do nečlenských zemí, řekl.

Sputnik V je virová vektorová vakcína, která používá jiný oslabený nepatogenní virus. Na výrobě se podílí Ruský fond přímých investic [RDIF]. Podle jeho zástupce výroba látky začala vedle Ruska také v Bělorusku, Srbsku, Brazílii, Jižní Koreji, Indii, Číně a v Argentině. V budoucnu se uvažuje také o její produkci v Turecku.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here