Důvěra v ekonomiku klesla. Firmám chybí materiál i lidé

253
duvera_v_ekonomiku
Foto: Pixabay.com

Důvěra v ekonomiku v červenci klesla. 33 % podnikatelů uvádí nedostatek materiálu jako hlavní bariéru růstu produkce. To je vůbec nejvíce v historii měření indikátoru ekonomického sentimentu Českým statistickým úřadem [ČSÚ]. Spotřebitelé i většina podnikatelů čekají další zdražování.

Souhrnný indikátor důvěry v ekonomiku v červenci meziměsíčně klesl o 4,3 bodu na 99,7 bodu. Důvěra v ekonomiku se snížila u podnikatelů i spotřebitelů. Indikátor důvěry podnikatelů klesl o 4,4 bodu na 99,3, u spotřebitelů pak o 3,6 bodu na 101,9 bodu.

„Vývoj celkové důvěry v ekonomiku byl v červenci výrazně ovlivněn nedostatkem a rostoucími cenami vstupních materiálů a zařízení v průmyslu. Podniky to vnímají jako významnou bariéru v jejich činnosti,“ uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Podle něj se v dotčených odvětvích zpomaluje produkce a výrazně se zvyšují zásoby nedokončených výrobků. V reakci na to se mírně snížil počet průmyslových podniků očekávajících růst výrobní činnosti v budoucím období.

Proti roku 2019 vyrábějí automobilky o více než 10 % méně

Hlavní bariéra růstu produkce, kterou uvedlo přibližně 33 % respondentů, což je nejvíce od počátku zjišťování, je nedostatek materiálu a zařízení. Druhý hlavní problém je absence zaměstnanců, jenž limituje 20 % respondentů. To přitom za situace, kdy nedostatečnou poptávku vnímá jako bariéru nejméně podnikatelů od října 2007.

Dodejme, že s chybějícími komponenty se potýká také německá ekonomika. I tam důvěra v ní v červenci klesla [ze 101,7 bodu na 100,8 bodu]. Uvedl to mnichovský výzkumný institut Ifo. Na nedostatek materiálů pro výrobu si podle institutu stěžují téměř dvě třetiny německých průmyslových podniků.

Situace v průmyslu, stavebnictví a obchodě

V odvětví průmyslu se důvěra v ekonomiku meziměsíčně prudce snížila. Indikátor důvěry poklesl o 9,5 bodu na hodnotu 98,7. Počet podniků hodnotících svou současnou celkovou poptávku jako více než uspokojivou se meziměsíčně rovněž snížil. Stav zásob hotových výrobků se oproti červnu výrazně zvýšil.

Meziměsíčně se propadla i důvěra podnikatelů ve stavebnictví. Její indikátor poklesl o 1,8 bodu na hodnotu 114,0. Přesto se podíl podnikatelů hodnotících svou současnou poptávku po stavebních pracích jako nedostatečnou znovu mírně zvýšil. Ve srovnání s minulým měsícem respondenti neočekávají v příštích třech měsících změnu počtu zaměstnanců.

Práce je dost, ale ne lidí a materiálu, říká ředitel firmy Solodoor

Firmy taktéž předpokládají výraznější zvýšení cen stavebních prací. Hlavními bariérami růstu produkce pro ně jsou nedostatek zaměstnanců [35 % respondentů] a nízká poptávka [18 % respondentů].

Důvěra podnikatelů v obchodu se nijak nezměnila. Indikátor zůstal na hodnotě 104,7. Podíl podnikatelů hodnotících celkovou ekonomickou situaci jako dobrou se oproti červnu mírně zvýšil. Oproti tomu se snížila očekávání na zlepšení své ekonomické situace v budoucích třech měsících. Stav zásob zboží na skladech se v červenci téměř nezměnil. Podnikatelé v obchodě očekávají v nejbližších třech měsících zvýšení prodejních cen. V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů v obchodě výrazně vyšší.

Ve vybraných odvětvích služeb [vč. bankovního sektoru] se důvěra podnikatelů nezměnila. Indikátor v červenci zůstal na hodnotě 97,6.

Důvěra v ekonomiku klesla i u spotřebitelů

V meziměsíčním srovnání se snížila i důvěra spotřebitelů v ekonomiku. Její indikátor klesl o 3,6 bodu na hodnotu 101,9. Podíl respondentů očekávajících pro období příštích dvanácti měsíců zhoršení celkové ekonomické situace se zvýšil. Mírně vzrostl i podíl respondentů očekávajících zhoršení jejich vlastní finanční situace. Po tříměsíčním poklesu se obavy z růstu nezaměstnanosti mírně zvýšily. Počet spotřebitelů obávajících se růstu cen zůstal i v červenci výrazně vysoký.

„Důvěra spotřebitelů se po tříměsíčním růstu snížila. Spotřebitelé se podobně jako minulý měsíc výrazně obávají dalšího růstu cen, což začínají vnímat i jako jeden z možných faktorů ohrožujících celkovou ekonomickou situaci i jejich vlastní finanční situaci,“ uvedla Silvie Vyplašilová z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Inflace v červnu mírně zpomalila na 2,8 %. Klesly ceny potravin

V porovnání s červnem zůstal přibližně stejný počet respondentů, kteří předpokládají, že v následujících dvanácti měsících uspoří nějaké finanční prostředky. Meziročně je důvěra spotřebitelů o něco vyšší.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here