Pfizer podražil vakcínu o 4 eura, Moderna zhruba o 2,5 eura

161
moderna
Foto: Moderna

Zdražení mRNA vakcín Pfizer/BioNTech a Moderna pro EU přinesly výsledky třetí fáze klinických testů. Jejich účinnost proti covidu-19 má být ve srovnání s vektorovými vakcínami vyšší. Další zdražení vakcín přijde, až se dostane pandemie pod kontrolu. 

O smluvním navýšení cen mRNA vakcín od amerických společností Pfizer a Moderna pro země EU informoval v neděli 1. srpna server Financial Times [FT]. Podle něj si firmy vyjednaly navýšení ceny za očkovací látky díky obavám z vedlejších účinků u jiných očkovacích látek. Ke zdražení měly vést podle FT, který získal k částem dohody přístup, i diskuze o nutnosti dalších posilovacích dávek pro již plně naočkované lidi. Ani jedna z farmaceutických společností nové znění smluv s EU nijak neokomentovala.

Pfizer podražil o 4 eura, Moderna o cca 2,5 eura

Nová cena za jednu dávku vakcíny Comirnaty od firmy Pfizer, na které spolupracovala s německou biotechnologickou firmou BioNTech, je smluvně stanovena na 19,50 eura [cca 497 Kč]. V předešlých obchodních dohodách přitom jednu dávku vakcíny EU nakupovala za 15,50 euro [cca 395 Kč].

Prodejní cenu proticovidové vakcíny nově podražila i společnost Moderna. U ní bude EU nyní platit za jednu dávku v přepočtu kolem 21,57 euro [cca 548 Kč]. Dříve ji nakupovala za zhruba 19 euro [cca 485 Kč]. Za zmínku stojí i tvrzení jednoho z představitelů EU. Ten měl prohlásit, že Moderna původně navrhovala částku kolem 24 euro [612 Kč] za dávku. Nakonec přistoupila na nižší sumu s ohledem na zvýšení objemu nakoupených vakcín.

Podle zdroje FT z EU využily firmy při jednáních své pozice na trhu. Použily klasickou rétoriku farmaceutických společností: „Vakcíny fungují, tak zvyšujeme jejich cenu“. Evropská komise a jednotlivé členské země na nové ceny přistoupily, protože si chtěly zajistit prokázané zásoby vakcín z evropských výrobních závodů.

AstraZeneca dodá do EU 50 milionů dávek, rozhodl soud

Vyjednávání smluv se navíc odehrávalo v momentě častých hlášení nežádoucích účinků po podání vakcín od britské AstraZeneky a americké firmy Johnson & Johnson. Zájem o mRNA vakcíny ze strany EK umocnila i nejistota kolem zajištění včasných dodávek od AstraZeneky.

Očekává se, že v blízké době Pfizer cenu za dávku vakcíny dál plošně navýší. To ve chvíli, kdy se podaří pandemii covidu-19 překonat a dostat pod stabilní kontrolu, jak upozornil FT.

Čeká nás další zdražení mRNA vakcín

Společnost Pfizer nabízí svoje vakcíny po světě za různé ceny. Středně rozvinuté země například platí za dávku asi polovinu toho, co bohaté státy v Evropě a Severní Americe. Oproti tomu nejméně rozvinuté země afrického kontinentu pak hradí firmě pouze náklady spojené s výrobou a distribucí očkovacích látek.

Stejně jako u AIDS doplácí na covid ty nejchudší země

Podle konzultační firmy Airfinity letos Pfizer na vakcínách utrží dohromady 56 miliard dolarů [1,2 bilionu korun]. Zatímco Moderna asi 30 miliard dolarů [644 miliard korun]. Preparáty obou výrobců přitom zaujímají na trhu stále dominantnější pozici. Rozdíly mezi jejich příjmy a výdělkem konkurenčních společností se tak zřejmě budou zvětšovat.

EK kalkuluje s mRNA vakcínami, hlavně od Pfizeru

Evropská komise si u Pfizeru zarezervovala právo na objednání dalších až 1,8 miliardy dávek. Chce tak být připravena na případné přeočkování třetí dávkou kvůli novým variantám viru.

EK uzavřela smlouvu na 1,8 miliardy dávek Comirnaty

Zástupci EK minulý týden prohlásili, že zřejmě splní svůj cíl plně naočkovat 70 procent dospělé populace EU ještě do konce léta. V květnu pak uvedla, že do konce září zřejmě dostane přes miliardu dávek vakcín celkem od čtyř výrobců [Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson].

Moderna i Pfizer počítají rekordní zisky

Obě farmaceutické firmy Pfizer a Moderna letos podle serveru FT vydělají na proticovidových vakcínách desítky miliard dolarů. Země po celém světě u nich postupně uzavírají nové smlouvy. Už kvůli šíření nakažlivější variantě koronaviru zvané delta [původně indická mutace viru, pozn. red.].

Americký Pfizer ve druhém čtvrtletí zvýšil zisk o 60 %

Vakcína proti covidu-19 od společnosti Pfizer je vůbec nejprodávanější výrobek společnosti. Jen letos má výrobce celosvětově dodat 2,1 miliardy jejích dávek. Očekávané celoroční tržby za vakcínu jsou jen o dvě miliardy nižší než celkové tržby v loňském druhém čtvrtletí.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here