Potíže automobilek významně sráží český zahraniční obchod

419
zahranicni_obchod
Foto: Škoda Auto

Zahraniční obchod Česka v srpnu skončil v hlubokém deficitu 28,1 miliardy korun. Jde přitom již o třetí propad za sebou. V červenci byl schodek 8,2 miliardy a v červnu 7,3 miliardy korun. Na vině jsou problémy automobilek.

Aktuální data za srpen vycházejí z předběžných údajů Českého statistického úřadu [ČSÚ]. Podle něj je srpnový schodek ve výši 28,1 miliardy korun meziročně horší o 35,6 miliardy korun. Meziročně vzrostl v srpnu český vývoz o 8,2 procenta na 277,5 miliardy korun. Avšak dovoz ve stejném období stoupl o 22,7 procenta na 305,5 miliardy korun. Meziměsíčně se po sezonním očištění snížil vývoz o 5,7 procenta a dovoz o 1,5 procenta.

„Zahraniční obchod se zbožím byl v srpnu ovlivněn prázdninovým režimem v automobilovém průmyslu. Což se mimo jiné projevilo poklesem vývozu motorových vozidel. K negativní obchodní bilanci přispěl také výrazný růst cen fosilních paliv,” vysvětlila ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová.

Podle analytičky Komerční banky [KB] Jany Steckerové se daly další propady zahraničního obchodu očekávat.

„Není překvapivé, že meziměsíční srpnový pokles výroby automobilů o více než 60 procent [meziroční propad o 57 %] se propsal do poklesu přebytku obchodu s motorovými vozidly,“ uvedla.

Výroba automobilek byla o práznidnách takřka poloviční

Přesto i podle ní výsledek za srpen výrazně předčil míru negativního očekávání. Analytici KB deficit za srpen tipovali na úrovni 11,7 miliardy korun. Podle Steckerové nelze očekávat zlepšení ani v následujících měsících. To kvůli růstu cen na komoditních trzích a pokračujícím odstávkám v automobilovém průmyslu.

Zahraniční obchod v srpnu podrobněji

Jak už bylo řečeno, celkové saldo zahraničního obchodu se zbožím nepříznivě v srpnu ovlivnil hlavně meziroční pokles přebytku obchodu s motorovými vozidly [10,4 mld. Kč]. Dále se prohloubil deficit obchodu:

  • S ropou a zemním plynem o 8,9 mld. Kč
  • Se základními kovy o 6,7 mld. Kč
  • S počítači, elektronickými a optickými přístroji a zařízeními o 3,8 mld. Kč
  • S chemickými látkami a přípravky o 2,6 mld. Kč.

Přechodem z aktiva do pasiva se zhoršila bilance obchodu s elektrickými zařízeními o 2,8 miliardy korun. Příznivý vliv na celkové saldo měl vyšší přebytek bilance kovodělných výrobků o 2,1 miliardy korun a komodit ze skupiny elektřina, plyn a pára o 1,1 miliardy korun.

Bilance zahraničního obchodu s členskými státy EU skončila v srpnu pro Česko přebytkem téměř 37 miliard korun. Ten byl i tak meziročně o 3,5 miliardy korun nižší. Schodek zahraničního obchodu s mimounijními zeměmi se meziročně zvýšil o 31,7 miliardy na více než 63 miliard korun. Zvětšil se zejména deficit obchodu s Čínou o 8,9 miliardy Kč a dále Japonskem a Jižní Koreou. Přechodem z přebytku do schodku se zhoršila bilance obchodu s Ruskem.

Průmyslová produkce i nadále klesá

Výsledkům zahraničního obchodu odpovídá situace v českém průmyslu. Průmyslová produkce podle ČSÚ v srpnu reálně meziročně klesla o 1,4 procenta. Meziměsíčně byla nižší o 3,2 procenta. A opět: Pokles průmyslové produkce v srpnu byl ovlivněn zejména neplánovaně prodlouženými dovolenými v automobilovém průmyslu a plánovanými odstávkami v energetice.

Dobrá zpráva podle vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veroniky Doležalové je, že ve většině ostatních průmyslových odvětví produkce meziročně naopak vzrostla.

„V kumulaci obou prázdninových měsíců průmyslová produkce meziročně vzrostla o téměř tři procenta,” uvedla.

Současně vzrostla hodnota nových zakázek, když se v srpnu meziročně zvýšila o 3,5 procenta. Podle zástupců ČSÚ se ale za tímto růstem skrývá zejména růst cen, nikoli objemu samotného. Markantní je to hlavně v odvětvích souvisejících se zpracováním kovů.

Ceny v průmyslu dál rostou. Dřevo meziročně zdražilo o 79,2 %

„Výrazně propadly zakázky v automobilovém průmyslu. Klesla i zahraniční poptávka po oděvech,” upozornil ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Radek Matějka.

Jen chabý růst ve stavebnictví

Posledním údajem ČSÚ je srpnový vývoj ve stavebnictví. Stavební produkce v v tomto měsíci reálně meziročně vzrostla o 1,2 procenta. Meziměsíčně byla vyšší o 0,1 procenta. Stavební úřady vydaly meziročně o 7,6 procenta stavebních povolení více a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 31,4 procenta. Meziročně bylo zahájeno o 40,2 procenta bytů více. Dokončeno jich bylo o 27,6 procenta méně.

MMR chystá manuál k výstavbě dostupných bytů formou PPP

„V srpnu se růst ve stavebnictví obnovil, produkce mírně vzrostla jak meziročně, tak meziměsíčně. Ovšem vzhledem k poměrně nízkým srovnávacím základnám to není očekávané nastartování tempa. Meziroční indexy stavební produkce tlumí také zrychlující navyšování cen stavebních prací i materiálů,” uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby Petra Cuřínová.

Orientační hodnota stavebních povolení vzrostla o třetinu zejména v nové bytové výstavbě a na změnách inženýrských staveb, kde bylo povoleno několik staveb nad miliardu korun. Povolení velkých staveb mělo dopady také do zahájených bytů, jejichž počet byl nejvyšší za posledních 13 let.

–DNA–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here