Banky tipují mírné posílení koruny a nízkou nezaměstnanost

417
koruny
Foto: Pixabay.com

Česká bankovní asociace [ČBA] zveřejnila svou pravidelnou prognózu ekonomiky. V ní ponížila odhad růstu českého hrubého domácího produktu, tipuje jen mírné posílení koruny a dále trvající nízkou nezaměstnanost.

Hlavní ekonomové bank prognostického panelu ČBA snížili odhad letošního růstu tuzemské ekonomiky z jimi v srpnu odhadovaných 3,4 procenta na jimi nyní v listopadu odhadovaných 2,6 procenta. Odhad na příští rok zredukovali ze srpnových 4,5 procenta aktuálně na 3,9 procenta.

Co se týče inflace, omezili se na “překvapivé” konstatování, že ta by měla být do konce roku kolem šesti procent, když teď v říjnu je již 5,8 procenta. Příští rok by se pak měla pohybovat kolem pěti procent.

V říjnu zlevnily brambory, jinak skoro nic. Inflace je 5,8 %

„Nejistota prognózy je ale citelná i z důvodu možné reakce vlády na současný mimořádný nárůst cen energií. To by ovšem nemělo změnit trajektorii nárůstu úrokových sazeb České národní banky v následujících měsících. Koruna by navzdory tomu měla v příštím roce posílit jen mírně,“ uvedli ve své prognóze ekonomové ČBA.

Dále konstatovali, že pandemická situace nadále narušuje výrobu a omezuje zotavování globální ekonomiky. Za závažnou komplikaci označili narušené subdodavatelské vztahy, které ztěžují dodávky potřebných dílů a způsobují rychlý růst cen. To v situaci, kdy panuje tvrdý nesoulad mezi poptávkou a nabídkou.

Česká ekonomika? Zklamání

Podle ekonomů ČBA růst českého HDP ve třetím čtvrtletí mírně zklamal. A dle jejich názoru přitom ani v závěru letoška nelze vzhledem k přetrvávajícím problémům v subdodavatelských vztazích a zrychlení inflace očekávat příliš optimistické hodnoty. Negativně do posledního čtvrtletí podle nich promluví pozastavení výroby v automobilkách v průběhu října.

„Zatímco srpnová prognóza odhadovala růst v posledním čtvrtletí letošního roku alespoň o jedno procento, nyní konsensus vidí pro poslední kvartál mezičtvrtletní stagnaci a některé odhady předpokládají i mírný propad ekonomiky,“ predikuje prognóza Asociace.

V oblasti ekonomiky nová vláda nabízí jen málo nového

V příštím roce pak prognostický panel ČBA předpokládá růst ekonomiky o 3,9 procenta [v srpnu 4,5 %]. Důvod ponížení odhadu růstu spočívá hlavně v rychlejší inflaci dopadající na spotřebu domácností a pokračujících problémech v subdodavatelských vztazích. Ty budou dle ČBA patrně alespoň částečně přetrvávat i v první polovině příštího roku.

„Tahounem růstu by však měla být investiční aktivita, která by měla oproti letošnímu roku znatelně zrychlit,“ uvádí prognóza.

Nezaměstnanost nebude, ale koruny na platy a mzdy ano

Zde je pak důležitý trh práce. Ten český je však dlouhodobě neflexibilní, jak potvrzuje prognóza ČBA: „Trh práce v tuzemské ekonomice tak stále zůstává přehřátý a komplikuje řadě firem další rozvoj.

Podle ní současné problémy v průmyslu mohou u některých firem způsobit propouštění, ale nesoulad mezi volnými pracovními místy a počtem nezaměstnaných osob je tak výrazný, že by to nemělo mít viditelný dopad do míry nezaměstnanosti.

Letos pak ekonomové ČBA očekávají zvýšení mezd a platů o 5,8 procenta. A očekávají ho i v roce příštím, kdy ten bude částečně podpořen i 6,6% zvýšením minimální mzdy a spojených zaručených mezd.

Minimální mzda stoupne i příští rok. Zdraží tím služby a zboží

„Opačným směrem bude působit očekávaný nižší růst platů ve veřejném sektoru. Kombinace rychlejší inflace a přetrvávajících ekonomických nejistot letos omezující vyjednávací sílu zaměstnanců tak patrně povede k mírnému poklesu reálné mzdy v příštím roce, což pravděpodobně bude doprovázeno úbytkem úspor,“ tipuje ekonomická prognóza.

Sazby vzrostou kvůli inflaci, ale kurz koruny posílí jen mírně

ČBA dále předpokládá zrychlení růstu inflace, zejména pak kvůli růstu cen v oddíle bydlení, kdy se v závěru roku očekává citelnější zdražení cen energií. Za celý letošní rok inflace dosáhne v průměru 3,8 procenta, uvádí predikce. ČBA ve své prognóze překvapivě pomíjí očekávaný růst potravin, jež někteří analytici tipují k 10 % už v následujících měsících.

ČNB znovu razantně zvedla sazby. Analytici tipují až 7% inflaci

V případě měnové politiky prognóza uvádí, že ČNB i přes aktuální razantní zvyšování úrokových sazeb, letos zdaleka neřekla své poslední slovo. Základní úroková sazba ČNB by tak koncem letošního roku měla dle ČBA vystoupit na 3,25 procenta.

„V příštím roce ale bude již zvyšování sazeb podstatně mírnější a mediánový odhad předpokládá koncem roku sazby v rozmezí 3,25 a 3,5 procenta,“ tipuje.

V této souvislosti pak ČBA navzdory růstu úrokových sazeb nepředpokládá výraznější posílení koruny. Průměrná hodnota kurzu koruny v příštím roce podle ní zřejmě dosáhne 24,90 Kč za euro, ale ani závěrem roku se nedostane kurz koruny dle ekonomů bank výrazněji pod hranici 25 Kč za euro.

ČNB proti všem? Centrální banku nekritizuje jen premiér Babiš

V tomto ohledu se odhady panelu ČBA výrazněji liší od poslední prognózy ČNB. Ta uvádí, že do konce příštího roku kurz koruny posílí k hranici 24 Kč za euro.

Vyšší inflace sníží ukazatel dluhu vůči HDP

Deficit hospodaření státu pro letošní rok odhaduje prognóza ČBA na sedm procent HDP oproti 7,3 procenta, které očekávala v srpnu. V příštím roce by pak měl deficit poklesnout na 4,7 procenta. Obecně ekonomové panelu ČBA předpokládají určitou vyšší míru konsolidace veřejných financí.

„Vyšší růst inflace, a tudíž i nominálního HDP. Je však patrný v revizi celkového zadlužení státu vůči HDP. To by mělo v příštím roce dosáhnout 43,6 procenta, zatímco srpnová prognóza i s vyšším růstem ekonomiky čekala zadlužení přes 45 procent HDP,“ uzavírají ekonomové České bankovní asociace.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here