Podnikatelé i praktici žádají odklad povinných prohlídek

1703
povinnych_prohlidek
Ilustrace: Pixabay.com

Firmy a praktičtí lékaři žádají Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] o odklad povinných prohlídek. K tomu je třeba změnit vyhlášku o pracovně-lékařských službách. Změnu již podpořila Hospodářská komora ČR [HK ČR].

HK ČR podpořila návrh Sdružení praktických lékařů ČR [SPL ČR] změnit vyhlášku o pracovně-lékařských službách. Jako hlavní důvod Komora uvádí vytíženost praktiků a úspory firem a podnikatelů. Posudková činnost praktických lékařů podle Komory za současné situace představuje zbytečnou překážku pro praktiky, firmy a podnikatele.

„Prodloužení intervalu u povinných prohlídek u nerizikových kategorií o jeden rok proti stávajícímu stavu znamená výrazné a žádoucí snížení objemu činnosti pro poskytovatele zdravotních služeb. Zejména pak pro všeobecné praktické lékaře, kteří povinně ze zákona provádějí pracovně-lékařské prohlídky u svých registrovaných pacientů,“ vysvětluje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Proto podle něj Komora podporuje aktivitu Sdružení praktických lékařů [SPL ČR], které připravilo novelu vyhlášky č. 79/2013 ministerstva zdravotnictví. Tato novela lhůty u povinných prohlídek prodlužuje.

„Pokud resort zdravotnictví nechce jít při prodloužení lhůt cestou mimořádného opatření, považujeme novelu vyhlášky s ročním odkladem pracovně-lékařských prohlídek za jediné schůdné řešení,“ uvedl předseda Sekce zdravotnictví a sociálních služeb HK ČR Ivo Hlaváč.

Podle prezidenta Komory prodloužení intervalu povinných prohlídek představuje i finanční úspory na straně zaměstnavatelů. Mnozí z nich se totiž potýkají s dopady covidových restrikcí. Což se jako pozitivní ukáže hlavně začátkem příštího roku. V té době mnoho firem tradičně nabírá nové pracovní síly a musí tyto zaměstnance na prohlídky posílat.

SPL ČR snáší argumenty pro odklad povinných prohlídek

Změnu vyhlášky o pracovně-lékařských službách navrhlo SPL ČR z několika důvodů. Tím hlavním je, že podzimní vlna covidu praktiky zaměstnává více než kdy dříve. V nejhůře postižených oblastech jedna ordinace řeší i 100 kontaktů s pacienty za den. Pracovní doba praktiků se tak dle SPL ČR běžně dostává na deset a více hodin. To v situaci, kdy stále zůstávají přetížení řadou administrativních činností. A k nim patří i posudková činnost.

I v době covidové epidemie musíme dál vykonávat závodní prohlídky nebo k nim sepisovat výpisy z dokumentace. Také se musíme zabývat činností pro ČSSZ. To znamená řešit obvyklou agendu invalidních důchodů, posuzování závislosti nebo ZTP. Nevyhneme se ani vyšetřením k posouzení zdravotní způsobilosti pro řízení motorových vozidel u seniorů nebo pro zbrojní průkazy,“ vyjmenovává povinnosti praktiků předseda SPL ČR Petr Šonka.

Už teď praktiky přitom tlačí lhůty a hrozí sankce za nedodržení výše uvedených povinností. Dle jeho názoru jde přitom o činnosti, jež nejsou nezbytné. Jejich odložení by proto praktikům uvolnilo kapacity pro péči o nemocné a pro očkování proti covidu-19.

„Stačilo by k tomu rozhodnutí vlády. To by v nouzovém stavu tyto povinnosti o několik měsíců odložilo. Stejně, jako se tomu stalo vloni na podzim a letos na jaře,“ upozorňuje.

Očkování proti covidu-19 u praktiků

Podle SPL ČR největší nápor v tuto chvíli v ordinacích praktických lékařů vytváří podávání 3. dávky vakcíny proti covidu. Ta podle nich tvoří zhruba dvě třetiny všech podaných vakcín. Do očkování se přitom zapojilo více než 2 800 ordinací praktických lékařů. Ty jen v posledním listopadovém týdnu podaly přes 82 000 dávek.

„Předpokládáme, že již tento týden praktici budou aplikovat 100 000 dávek týdně, z toho asi 65 000 posilovacích dávek. To vše ovšem za předpokladu, že se nezhorší epidemie. Tedy nebudeme mít více neodkladné práce s pacienty,“ říká národní koordinátor SPL ČR Jakub Uher.

Americké i evropské akcie se otřepaly z obav z omikronu

I on je přitom přesvědčen, že je nezbytné, aby MZ ČR praktické lékaře oprostilo od zbytečné administrativy a dalších odkladných činností.

Zatím o to ale jen marně žádáme,“ dodává.

Jeho kolega Šonka pak zdůrazňuje, že praktici nejen očkují proti covidu-19, testují, pečují o nemocné pacienty, řeší karantény a izolace, ale očkují také proti chřipce a pneumokokům.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here