Zboží mezi EU a Británií se bude od ledna 2022 plně proclívat

3231
zbozi_EU
Foto: Pixabay.com

Obchodní podmínky při přepravě zboží z EU do Británie a naopak se od ledna 2022 zpřísní. Skončí odklad podání dovozních prohlášení. Veškeré zboží mířící z a do Británie tak začne podléhat úplné celní kontrole.

O zpřísněných podmínkách zahraničního obchodu států Evropské unie [EU] a Velké Británie informovala britská ambasáda v Praze. Upozorňuje hlavně na to, že od ledna 2022 budou v pohraničních oblastech Velké Británie již platit úplné celní kontroly veškerého zboží, které se do ní vyváží z EU a naopak.

„Již nebude možno odkládat podání dovozních prohlášení ve vztahu ke zboží, které se dováží do Velké Británie z EU,“ upozorňuje na jednu ze změn britská ambasáda.

Přepravci zboží z EU do VB a naopak se evidují v GVMS

Přepravci zboží přes přístavy ve Spojeném království, které k proclení zboží používají systém GVMS, se tak již musí na 100% ujistit, že společnost, jejíž zboží přepravují, podá dovozní prohlášení ještě předtím, než nastoupí na trajekt nebo kyvadlovou dopravu v EU.

Systém GVMS [Goods Vehicle Movement Service] navrhla britská strana kvůli rychlejšímu a efektivnějšímu pohybu zboží. Podle zástupců britské vlády jej od ledna 2022 bude využívat většina přístavů ve Spojeném království.

„Pokud přepravujete zboží mezi Everopsku unií a Velkou Británií [Anglií, Skotskem a Walesem], musíte se nově zaregistrovat do systému GVMS,“ upozorňuje ve svém manuálu přepravce britská strana.

V Německu kolabuje zásobování průmyslu i doprava

V opačném případě, kdy se přepravce zboží do systému GVMS nezaregistruje, tak s platností od 1. ledna už nenastoupí na trajekt či kyvadlovou dopravu. Celníci mu neumožní překročit hranice mezi EU a UK. A nedojde proto ani k proclení převáženého zboží.

„Pokud dopravce plánuje od 1. ledna přepravovat zboží přes přístavy GVMS, je povinen se zaregistrovat do systému GVMS už nyní,“ upozorňuje britská ambasáda v Praze.

Přístavy ve Spojeném království používající systém GVMS jsou zmíněny na internetových stránkách Gov.uk.

Od 1. ledna 2022 začíná plná celní kontrola

V praxi to znamená, že ve všech pohraničních lokalitách Británie začnou 1. ledna 2022 kontroly dováženého a vyváženého zboží ze země. Řidiči tak již nebudou moci projet přístavem bez celního odbavení zboží. Anebo bez nasměrování dopravce do vnitrozemského celního pracoviště [IBF] k povinným kontrolám.

„V přístavech, které ke kontrole zboží používají systém GVMS, vznikne požadavek na propojení předem podaných celních prohlášení do jednoho referenčního čísla. To se nazývá referenční číslo pohybu zboží [GMR],“ dodává ambasáda.

Při samotném odbavení pak řidič předkládá platný doklad o GMR. To si obvykle vystavuje řidič, který zboží převáží. Ale může to udělat také manažer dopravce nebo celní agent či speditér obchodníka.

„Pro každé vozidlo lze vytvořit pouze jeden doklad o GMR,“ upozorňují zástupci ambasády.

Přesměrovaná celní kontrola

Řidiči kamionů přepravující zboží přes Eurotunel, přístav Dover nebo Holyhead mohou být ještě před odjezdem z Británie nebo naopak po příjezdu do ní informováni o povinnosti odvézt zboží k celní kontrole do vnitrozemského britského celního pracoviště [IBF].

Cestování do Velké Británie i obchod s ní má nová pravidla  

Řidiči jsou od 1. ledna 2022 dále povinni zkontrolovat své doklady GMR a to, jejich zboží nepodléhá povinnosti celní kontroly. Řidiči si budou moci GMR zkontrolovat před vyloděním z trajektu nebo kyvadlové dopravy. Pokud tedy mají chytrý telefon s přístupem na internet. V opačném případě bude muset manažer dopravce takovou zprávu řidiči předat telefonicky.

Přeprava zboží do Británie se zpřísnila již 1. 10. 2021

Podmínky pro přepravu zboží mezi EU a Británií se o něco zpřísnily již 1. října 2021. Tamním celním orgánům je třeba předkládat informace o bezpečnosti a zabezpečení veškerého zboží, které dopravce přepravuje z Velké Británie do EU. A na většinu zboží už musí dopravce pořídit i úplné vývozní prohlášení.

U přepravy prázdných palet, vozidel nebo kontejnerů [včetně opakovaně použitelných obalů, jako jsou pojízdné klece, logistické konstrukce aj.] podle přepravní smlouvy, už by měli řidiči podávat také samostatné souhrnné výstupní celní prohlášení.

„Pokud nejsou předloženy bezpečnostní informace, může se stát, že na hranicích dojde ke zdržení a nebude možno vycestovat,“ upozorňují zástupci britské strany.

Kontejner z Číny stojí 441 000 Kč, kontejner do Číny 29 400 Kč

Závěrem připomeňme, že pro cesty do Spojeného království je třeba se prokazovat platným cestovním pasem [pro občany EU, Evropského hospodářského prostoru a Švýcarska]. Občanské průkazy už neplatí za cestovní doklad.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here