Do konce roku lze stále ještě čerpat v Covid III a Covid plus

1488
covid
Foto: Redakce FinTag.cz

Podnikatelé a firmy mohou do konce roku stále čerpat podporu z programů Covid III a Covid plus. Zde sehrává klíčovou roli Národní rozvojová banka [NRB] a Exportní garanční a pojišťovací společnost [EGAP].

I přes již mnoho ukončených podpůrných programů, zůstávají stále ještě otevřené programy Covid III a plus. O půjčky se státní zárukou z nich lze žádat do konce roku 2021.

Podnikatelé a firmy s maximálně 500 zaměstnanci tak mohou žádat o úvěry z programu Covid III. Na provozní výdaje mohou získat půjčku nejvýše 50 milionů korun, na investice činí maximální výše úvěru 90 milionů korun. Za půjčky ručí stát prostřednictvím Národní rozvojové banky [NRB].

Vláda schválila konečnou podobu záručního programu COVID III

Pro exportně zaměřené podniky s více než 250 pracovníky stále funguje program plus. Ručitelem je zde Exportní garanční a pojišťovací společnost [EGAP]. Firmy mohou získat půjčku od pěti milionů do dvou miliard korun. Maximální výše úvěru odpovídá 25 procentům ročního obratu společnosti. O půjčky se mohou ucházet i provozovatelé ubytovacích zařízení se zaměřením na zahraniční klientelu.

Na vybrané podpůrné programy šlo již 68,9 mld. Kč

Podnikatelé ze záručních programů Covid II, III, Praha a plus k 30. listopadu podle zveřejněných statistik České národní banky [ČNB] získali 68,9 miliardy korun. Nejvíce peněz čerpaly firmy ze zpracovatelského průmyslu, a to zhruba 27,3 miliardy korun. Podnikatelé ve velkoobchodě, maloobchodě, opravách a údržbě motorových vozidel získali ke konci listopadu přibližně 18,5 miliardy korun.

Banky k 30. listopadu přitom ale již schválily žádosti o úvěry ze záruk covid za 77,3 miliardy korun. Čerpání od naposledy zveřejněných dat k 15. listopadu vzrostlo o 726 milionů korun, objem schválených žádostí stoupl o 1,1 miliardy korun.

Čerpání ze záruční programů Covid k 30. listopadu ve vybraných odvětvích
Obor Čerpání
Zpracovatelský průmysl 27,3 mld. Kč
Velko/maloobchod, opravy a údržba motorových vozidel 18,5 mld. Kč
Stavebnictví 7 mld. Kč
Doprava a skladování 4,7 mld. Kč
Profesní, vědecké a technické činnosti 2,5 mld. Kč
Ubytování, stravování a pohostinství 1,4 mld. Kč

[Zdroj: ČNB]

Banky v Covid III k 30. listopadu podle ČNB schválily 7 004 žádostí za zhruba 44,2 miliardy korun. Podnikatelé z programu dosud čerpali půjčky v objemu asi 38,5 miliardy korun. Přijato bylo 11 185 žádostí za 63,7 miliardy korun. Banky od poloviny do konce listopadu přijaly 288 nových žádostí za 1,6 miliardy korun.

V případě programu plus banky k 30. listopadu schválily 126 žádostí v objemu přibližně 17,2 miliardy korun. Podniky ke stejnému datu čerpaly 16,2 miliardy korun. Firmy zatím podaly 173 žádostí za zhruba 29,4 miliardy korun.

Programy Covid II a Covid Praha

Příjem žádostí do programu Covid II skončil loni 3. dubna. Banky k 30. listopadu schválily 3 152 žádostí za 14,2 miliardy korun. Podnikatelé získali zhruba 13 miliard korun. NRB celkem schválila 3 234 žádostí za 14,9 miliardy korun.

ČMZRB poskytla zvýhodněné covid úvěry za 35 miliard korun

Do programu Covid Praha se mohli podnikatelé hlásit od 21. dubna loňského roku. Jeho kapacitu přitom vyčerpali za deset minut. Banky k 30. listopadu schválily 303 žádostí za 1,8 miliardy korun. Pražští podnikatelé zatím z programu čerpali 1,4 miliardy korun. NRB podle dříve zveřejněných údajů schválila celkem 311 žádostí za 1,6 miliardy korun.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here