Od června 2022 si opět více polepší ti s nejvyššími důchody

36873
duchody
Foto: Pixabay.com

Mimořádný růst důchodů od června kvůli inflaci již potvrdilo Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV]. Procentní část výměry dávky vzroste o 8,2 procenta. Potíž ale zůstává, že si opět nejvíce polepší ti s nejvyššími důchody.

Mimořádný růst důchodů vláda Petra Fialy [ODS] projedná na přelomu února a března. Již nyní ale MPSV oznámilo, že důchody v Česku důsledkem rychlého růstu cen vzrostou od června 2022 o 8,2 procenta. Podmínka pro takové navýšení důchodů je totiž zvýšení spotřebitelských cen nejméně o pět procent oproti měsíci, který úřad zohlednil pro valorizaci od ledna 2022.

„Posledním měsícem, který byl pro valorizaci důchodů zohledněn je červen 2021 [pro valorizaci od ledna 2022],“ potvrzuje MPSV.

Polepší si hlavně důchodci s vyšším příjmem

V průměru tak přijde penzistům v červnovém důchodu o 1 017 korun více. Navíc všichni, jichž se změna dotkne, dostanou ještě v březnu oznámení o konkrétním navýšení důchodu.

„První zvýšené důchody se budou vyplácet v letošním červnu,“ potvrdil termín navýšení ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Penzisté dostanou dopisy o mimořádné valorizaci v únoru

Také je třeba ale dodat to, co se v Česku při těchto příležitostech příliš neříká. Stát penze nejvíce zvalorizuje těm s nejvyššími důchody. Totiž každý důchod se skládá ze dvou částí, a sice základní a procentní výměry. Základní výměra je pevně stanovena a její výše je stejná pro všechny příjemce důchodů. Tedy ji neovlivní celková doba pojištění ani výše výdělku.

Oproti tomu procentní výměra, kterou ovlivňuje jak doba účasti na důchodovém pojištění, tak i výše výdělku, se od června zvýší o zmiňovaných 8,2 procenta. Prakticky to znamená, že nejvíce přidáno dostanou opět lidé s nejvyššími důchody, jak ostatně dokládá níže uvedená tabulka.

Příklady mimořádného navýšení penzí od června 2022
Výše důchodu před zvýšením Základní výměra Procentní výměra před zvýšením Zvýšení Výše důchodu po zvýšení
10 000 3 900 6 100 501 10 501
11 000 7 100 583 11 583
12 000 8 100 665 12 665
13 000 9 100 747 13 747
14 000 10 100 829 14 829
15 000 11 100 911 15 911
16 000 12 100 993 16 993
17 000 13 100 1075 18 075
18 000 14 100 1157 19 157
19 000 15 100 1239 20 239
20 000 16 100 1321 21 321

[Zdroj: MPSV]

Kupříkladu penzista s důchodem ve výši 11 tisíc korun dostane přidáno 583 korun. Oproti tomu člověk s penzí ve výši 17 tisíc korun si od června polepší o 1 075 korun, a ti s 20 tisícovým důchodem dokonce o 1 321 korun.

Termíny výplaty důchodů se v roce 2022 posunou šestkrát

Celkem se s ohledem na valorizaci vyplatí seniorům z důchodového systému navíc 20 miliard korun, přičemž vojáci a policisté dostanou přidáno z rozpočtů ministerstev obrany a vnitra,“ uvádí MPSV ve své tiskové zprávě.

Dodává, že finanční prostředky na mimořádné navýšení důchodů již zahrnuje novelizovaný státní rozpočet, podle kterého má Česko hospodařit od začátku dubna.

Důchody letos porostou v průměru o 1 822 korun

Naposledy se u nás všechny druhy důchodů včetně těch předčasně přiznaných zvyšovaly v lednu 2022 v průměru o 805 korun. V součtu tak letos příjemci penzí dostanou v průměru o 1 822 korun navíc. Přičemž s další valorizací se podle MPSV počítá i v lednu roku 2023.

Rok 2022 nepřináší jenom vyšší důchody, jsou tu i další změny

Dodejme, že starobní, invalidní a pozůstalostní penze z českého důchodového systému pobíralo koncem roku 2021 podle dat České správy sociálního zabezpečení [ČSSZ] 2,86 milionu lidí. Starobních důchodců z nich bylo 2,38 milionu.

–VRN–

57 KOMENTÁŘE

  1. Nevím, pro všem stejně. Jsem makal, učil a snažil se, abych co nejvíce vydělal a také více odváděl. Tak proč to rovnostářství.

    • To není rovnostářství. V důchodu jsme si všichni rovni-všichni nepracujeme a již neodvádíme do společné kasy. Je nespravedlivé, že důchodce s deseti tisíci dostane 500 a ten s dvaceti už má pomalu třikrát tolik. Žaludek máme jen jeden- ten co dostane třikrát tolik si může také nakoupit třikrát tolik. V obchodech se nerozlišuje zda máš vice nebo méně, musíš zaplatit tolik, jako ten, kdo dostane mnohem více. A to, že je to nepřímá úměra je zřetelné už z tabulky. Proto se důchodci s nízkým důchodem propadají do chudoby.

      • Pěkně napsané. Nemohl být každý ředitel nebo nějaký vedoucí. Také na ně musel někdo dělat. Kdyby jim pekař neupekl chleba tak by chcípli hlady.

        • A o vo šlo v roce 1989 ?? LETOS O VOLBÁCH ??, UKAZUJE SE JASNĚ, ŽE SI NEJSME ROVNÍ A TUDÍŽ SE DĚLÁ NEROVNOSTÁŘSKÁ POLITIKA BEZ OHLEDU NA TO, ZDA SE MI TO LÍBÍ NEBO NE. PODĚKUJME VOLI4UM I NEVOLIČUM A BUDE HUŘ KAMARÁDI usa.
          NA DRUHOU STRANU BUDME VŠICHNI RÁDI,ŽE TO JDE TAK JAK JDE, JSOU ZEME KDEJE LÍP, ALE TAKÉ MNOHEM HŮŘ,

        • Máte pavdu.Mě to taky štve,že kdo má vysoký důchod ,dostane ještě víc a kdo je na tom hůř-bude dál.Proč rozdíly???!!!

      • Máte 100 procent pravdu…navíc my ženy,které jsme vychovali více dětí,budeme mít důchod nižší vždy ..i když nám přidají onu slíbenou 500.za dítě ..

        • Ano souhlasím s Váma.Je to nedomyšlené.My kdo máme malý důchod dostanem min.přidáno.Ty co mají přes dvacet budou mít ještě víc.Je to postavené na hlavu!!!

      • Pak nevím, proč jste neodváděla 3x tolik, ať malte víc?? Když jde o odvody, tak je to v pořádku, že kdo víc vydělavá platí víc. A když jde o valorizaci, tak najednou se to někomu nelíbí. Boha, ta česká závist a hloupost je ubohá.

        • Presne, je to zavist. Ti co maji vyssi duchody leta odvadeli na socialni pojisteni o moc vic. Jejich 7,5% odvodu taky bylo vic nez u nizsich mezd, takze spravedlive i jejich procento navyseni se pocita z jejich vyssiho duchodu. Stejne je tak silny solidarni system, ze z vysokeho platu je duchod 25-30% zatimco ti s nizkymi platy maji duchod skoro stejne vysoky jak mivali mzdu. Vzdycky vysoce prijmovi doplaci na solidarni system.

      • Pane bože kde jste tohle vzala ? Někdo poctivě odvádí sociální po celý život a přispívá všem penzistům a jiní dělají na černo peníze dostávají dokonce nedávné a teď budou mít stejné ???? Ani náhodou.

      • Přesně tak, pobírám invalidní důchod 11000,-Kč a něco. Jsem na vše sama.Jinak tomu to zdražování a vše kolem. Ten kdo pobírá důchod vyšší je vysmátý…nemělo by to být opačně? Kdo má málo, by měl dostat víc. Jo, spravedlnost..

        • Mám důchod jako Vy a co mi přidají???!!! S 11 tis.musím vyjít, jen nevím už kde ušetřit.Ty s vyšším důchodem jsou vysmátý-to máte pravdu

  2. Tak jsi měl pořádně pracovat a vydělávat, ne se flákat bez odpovědnosti při neodborný práci nevzdělance. Sorry.

  3. Asi jsem odvedl na důchod 10 x víc než Ty, jako manažer velké firmy pracující ve třech jazycích 18 hodin denně, proč bych Tě měl sponzorovat, když ses flákal .

    • To jsou kecy.
      Každý nemůže být manažer….
      Všichni ,kteří poctivě makají ,ale bohužel třeba rukama tak zaslouží pořádný důchod.
      Každá profese má pro společnost obrovský smysl a potřebnost. Jenže ty nůžky se rozvírají čím dál víc.
      Dobře si ty zákony schvalují tam nahoře aby jim to sypalo i v důchodu……
      Čisté teoreticky kdyby dva důchodci byli v důchodu třeba 70 let, tak ten co začíná na 10 000 bude mít za 70 let prakticky furt stejně kdežto ten s 20 000? Jen si to spočítejte.
      Proto se musí udělat ta reforma , neboť takhle to dál nejde.

  4. Jestliže někteří pracovali jen na oko, nebo vůbec, marodili s rýmou nebo se zády, aby chodili na fušky, není možné, aby všichni dostali stejně.

    • Snad dokud nebyli v důchodu, tak když mají vysoký důchod dostávali i vysoký plat? A v důchodu by měli dostávat všichni stejně, protože už nepracuje nikdo.

  5. Každý podle zásluh. Když jsem vydělával více, odváděl jsem ze svého výdělku více.
    Ani za komunistů nebyly stejné důchody.

    • To máš pravdu ale z toho ti spočítali ten důchod ale valorizace už nemá nic společného s odvody. Je pravda my se důchodu nedočkáme ale i tak pro naše prarodiče se mi to zdá nespravedlivé.

  6. Nechápu proč se stále ohánějí tím že vysoké důchody odevzdali více na odvodech. To nepopírám ale z toho jim vypočítali ten vysoký důchod to je ta výhoda ale když se jedná o valorizaci za inflaci ta by měla být stejná nebo snad těm s nižším důchodem dají levnější elektřinu, nebo léky asi těžko a každý nemůže dělat politika nebo ministra to by na ně neměl kdo dělat třeba silnice ,soustružníka a podobně že soudruzi.

  7. Podle mně byl každý za svou pracovní kariéru ohodnocen odpovídajícím důchodem. Ten, který vydělával hodně a více tedy odváděl do společné kasy dostal tomu odpovídající důchod a tím by to rozdělování mělo skončit. Nyní, jakožto důchodci, nepřispívá nikdo nic, žaludky máme taky stejné, tak nechápu, proč v důchodu nedostávají přidáno všichni stejně? I tak budou mít ti, co měli vysoké platy stále vysoké důchody, proti ostatním. Když by se přidávalo všem stejně, tak stejně „zasloužený“ rozdíl v důchodech zůstane zachován, jen se přestanou rozevírat ty sociální nůžky mezi lidmi.

    • Přesně tak paní Evo ,není co dodat,jen souhlas . Zdražuje se všem stejně a příspěvek kvůli inflaci by tedy měli všichni dostat stejně .

  8. Takové jajánky, co si mysli že mají zásluhy a přitom mají jen mozol na jazyku a zadku, bych jako slušný člověk peníze nepřidal. Mají našetřeno z vyšších mezd. Celý život parazituji na lidech, kteří fyzicky dřou u linek v dolech na rádoby vedoucí, kterých je více než poctivých dělníků. Na stáří na to doplatí zdravím, zase jen ti, co celý život těžce pracovali. Toto procentní zvedání důchodu, je výmysl těchto parazitů a parazitují dále mudrlanti. Hanba

  9. všem maji dat stejně ! za kominustu nebyly velký výdělky! pracovali jsme v hroznych podminkach!!! za malo penez. Duchody zvedaj těm, co nikdy pořadne neviděli praci. A ještě nam to vyčitaji, že jsme měli pracovat víc.

  10. pracovala jsem ve zdravotnictvi 41let,důchod jsem měla maly,jak mi zemřel manžel tak se mi zvedl o nějakou korunu,zasluhou manžela,my jsme měli velice male platy,tak take neni možne aby měli všichni stejně,manžel byl dělník,a makal i svatky pátky,inikdy nekončil 8 a padla.tak nekecejte a zamyslete se nad svoji minulosti

  11. Abych vydělával víc, tak jsem po svatbě šel do zemědělství dělat dvanáctky v hluku a prachu a na dešti, pět let jezdil 60 km do města na dálkovou průmyslovku, protože mě pro tzv. nadpočet uchazečů přes udělané zkoušky do školy v r. 1970 nevzali, a pak řídil lidi co si mysleli, že po revoluci už nemusí nikoho poslouchat. Nejsem policajt, celník, voják ani politik. Svůj důchod mám odvozený z mezd, tak proč bych se měl stydět za to, že mám dvakrát tolik, než kolik je minimální penze ? Každý svého důchodu strůjce !

  12. chtelo by to hul a spraskat to tam nahore takovy obusku s pyle a z vlady ven pro toto jsme prece necynkali je to horsi sebranka nez tam byla dotace bohatym to je pouze posvecene rozkrada ni na ukor chudych bic a pryc bohous

  13. Vážení,smyslem procentuálního zvýšení důchodu je ten,aby lidem bez ohledu na výši důchodu stále měli možnost si opatřit stejné množství výrobků,jako při prvotním výpočtu důchodu v době kdy jim byl důchod přiznán a aby se jim životní úroveň pokud možno nesnižovala.Tak to zkuste pochopit.Stačí to takhle?

  14. A nebylo by tedy ideální kdyby sebrali těm s vyššími důchody a rozdali to potřebným? Proboha lidi vzpamatujte se,já mám třeba vyšší důchod díky desetitisícům hodin přesčasů! A teď by chtěli všichni stejně,že……..

  15. už mi to nebaví stále se o něco doprošovat ! Ne, nebudu vypočítávat kolik nocí jsem probděla nad nemocnými dětmi, jindy, v čem všem byli rozdíly u rodin kde táta pracoval v místě bydliště a po 8. a půl hodinách se rodina sešla…. oproti tomu, když jiný táta byl třeba na montážích instalace stožárů elektrického proudu a přijížděl domů počítáno na týdny nebo i měsíce …
    Každá práce byla – je a bude důležitá …. hlavně zdraví ! Bez zdraví jde všechno mnohem hůř
    u mužů i u žen …..!

  16. Žádné rovnostářství nepřináší spravedlnost, každý populismus je už ve svém principu falešný.
    Zde v kterémsi příspěvku vzpomenutá teorii stejných žaludků je výplodem kounistické propagandy v době prezidenta Antonína Novotného. Komunismus se i tak ukázal falešným a chválabohu ho odvál čas. Ostatně i tehdejší socialistická doktrína oficiáně vyhlašovala – „Každý podle svých schopností a každému podle jeho práce!“ Takže jaképak rovnostářství. A to platí i pro zaslouženou výši důchodu.

  17. nat tim se mela zamyslet uz malacova. Aby dostali vsichni duchodci stejne. Zadny rozdil vtom nevidim. Meli by se polityci zamyslet.

  18. Je snad normální, že kdo odváděl víc, má větší důchod a samozřejmně i valorizaci !!! Toto už rozhodl i ústavní soud !!!

    • Všichni zapomínáme že jsme lidi a že každý z nás jednou odejde a každý kdo odpracovat celý život má nárok dožít důstojné stáří, a měli by dostávat alespoň 35 000 Kč/ když politici můžou dostávat 180 000 Kč měsíčně oni nejsou nadlidi.

  19. Článek je napsaný tendenčně tak, aby podněcoval k nespokojenosti a závisti těch, kteří se v průběhu života nestaral o budoucí důchod. Buď ať platí do státního rozpočtu vašichni stejně a pak mají stejný důchod a nebo % ze mzdy a pak valorizace také % z vyměřeného důchodu. Za doby p. Maláčové životní úroveň důchodců s vyššími důchody rapidně klesla a s nižšími důchody zase stoupla. Jeden dostal 2% a druhý 5 % ale inflace byla pro všechny stejná. Když budou odvádět všichni stejnou částku v Kč, tak ti s vyššími příjmy mohou to, co nedovedou do státního rozp. šetřit na důchod a budou ho mít zase vyšší, pouze jim nebude nikdo závidět jako dnes. Ale i ten nejnižší důchod by měl být důstojný.

  20. Musíte také brát,že jsou lidi, kteří začínali po škole ve službách a klientela se začíná i několik navyšovat, potom mají dítě a ve třiceti skončí ve třetím stupni invalidního důchodu a berou 8 tisíc důchod v této době.
    Je to můj příklad a ovlivnit nešel. Můj zaměstnavatel odváděl vše a na vyšší důchod létama to,už nestačilo…..

  21. Poslednich 20let jsem mesicne odvadel do duchodoveho systemu zhruba 17t. mesicne, tedy odvedl jsem tam jenom za poslednich 20 let asi 4 miliony. A ted mam dostat stejne jako ten, kdo ta odvadel treba 2t. mesicne? Je kapitalismus, rovnostarstvi uz mame za nami.
    Dost na tom, ze muj duchod je pouhych 16% meho platu. Kdyz nekdo vydelaval 20t. mesicne, tak ma okolo 50% platu! Komunismus skoncil, probudte se!

  22. Ústavní soudci si svévolně a v rozporu s dobrými mravy upravili ve svém ústavním nálezu důchody tak, aby i v době čerpání důchodu maximalizovali své příjmy. Jde o jasný střet zájmů. Proto se sociální nůžky mezi důchodci rozevírají do obludných rozměrů.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here