Aleš Michl stoupá výš. Prezident ho jmenoval guvernérem ČNB

847
Nově jmenovaný guvernér České národní banky [ČNB] Aleš Michl [vlevo] na jednání bankovní rady ČNB spolu s členem rady Oldřichem Dědkem. Oba dva dlouhodobě hlasují proti zvyšování úroků.

Prezident Miloš Zeman dnes [11.5.] jmenoval guvernérem České národní banky [ČNB] člena její bankovní rady Aleše Michla [44]. Aleš Michl ve funkci nahradí Jiřího Rusnoka, který centrální banku vedl od roku 2016.

Koruna, která oslabovala již včera lehce nad 25 korun za euro, reagovala ihned po dnešním jmenování Aleše Michla guvernérem ČNB dalším propadem kurzu na 25,28 korun za euro.

„Během dne koruna vůči euru ztratila přibližně jedno procento své hodnoty, když se její kurz posunul z cca 25,00 na 25,30 CZK/EUR. Klesaly také tržní úrokové sazby, zprvu o zhruba 20 bazických bodů, krátce na to však došlo ke korekci,” shrnul pak celodenní reakci koruny na jmenování nového guvernérem ČNB ekonom Komerční banky Martin Gürtler.

[Aktualizace 12.5: Bankovní rada ČNB na dnešním mimořádném měnovém zasedání rozhodla kvůli výraznému oslabení kurzu koruny zahájit intervence na devizovém trhu.]

Aleš Michl je členem bankovní rady ČNB od 1. prosince 2018. Dlouhodobě patří k jejím dvěma členům, kteří odmítají zvyšování úroků jako lék na nynější rychle rostoucí inflaci.

„Ano, on si každý myslí, že zvyšování úrokových sazeb je hned to utahování měnové politiky. Ale to utahování musí probíhat přes nižší zadlužování, přes nižší míru peněz v oběhu. Když se zvedne úroková sazba, tak ona nemá takový vliv na současný typ inflace, která je dána zadlužováním a narušením dodavatelských vztahů,“ uvedl Aleš Michl na stránkách FinTag.cz na konci loňského roku.

Já bych úrokové sazby nezvedal, říká Aleš Michl z ČNB

Zvyšování sazeb z dlouhodobého hlediska dává podle něj smysl za docela jiných okolností. To značí v momentě, kdy inflace není takzvaně „dovezená ze zahraničí“. Což platí i nyní, kdy inflaci akceleruje růst energií spolu s růstem cen komodit na světových trzích.

Michl tak byl dlouhodobě spolu s dalším členem bankovní rady Oldřichem Dědkem v rozporu s většinou ostatních členů bankovní rady, kteří v poslední době hlasují pro zvyšování sazeb. Což mnozí kritizují. Proti takové praxi se dlouhodobě staví i nejsilnější parlamentní strana hnutí ANO, proti jsou ale i zaměstnavatelé. Podle nich zvyšování sazeb neprospívá ekonomice a inflaci stejně nebrání.

Aleš Michl svůj názor nezmění

V názoru Aleše Michla na účinnosti zvyšování úrokových sazeb dnes podpořil i prezident Miloš Zeman. Ten při jeho jmenování uvedl, že od nového guvernéra sice očekává pokračování snahy v krocení inflace, jedním dechem také ale dodal, že aktuální zvyšování úroků má na její krocení jen malý vliv. Jak ale řekl, nestojí o to, aby šla centrální banka z extrému do extrému.

„Budu chtít stabilitu úrokových sazeb. Předpokládám, že na prvním zasedání bankovní rady v srpnu, které povedu jako guvernér, stabilitu úrokových sazeb i navrhnu,“ řekl pak v této souvislosti Aleš Michl.

Nutno dodat, že bankovní rada ČNB rozhoduje jako kolektivní orgán. Guvernér sice vede diskuzi při jejím jednání, závěr však je vždy kolektivní a rozhodující je většina hlasů členů rady. Přičemž většina dlouhodobě hlasuje právě pro zvyšování sazeb. Rada je přitom sedmičlenná, složená z guvernéra, dvou viceguvernérů a čtyř členů rady.

Poměr sil v bankovní radě ale může zvrátit skutečnost, že v červnu dojde na obměnu jejích dalších tří členů. Ty opět jmenuje Miloš Zeman. Šestiletý mandát skončí viceguvernérovi Tomáši Nidetzkému a členovi rady Vojtěchu Bendovi. Prezident přitom může Nidetzkému a Bendovi jejich mandát prodloužit, anebo jmenovat úplně nové členy rady. Zároveň bude jmenovat nového člena rady, který nahradí Jiřího Rusnoka. A spolu s Alešem Michlem proti zvyšování sazeb hlasuje zmiňovaný člen rady Oldřich Dědek, který v ní zůstává.

Kdo je Aleš Michl

Aleš Michl [44] získal doktorský titul Ph.D. v oboru finance na Vysoké škole ekonomické v Praze [VŠE] v roce 2020. Inženýrský titul Ing. získal na VŠE v roce 2002. V roce 2005 absolvoval vzdělávací program Teorie her a psychologie rozhodování na letní univerzitě London School of Economics and Political Science. V roce 2009 složil kurz řízení investičního portfolia na Wharton ve Filadelfii.

Svou profesní kariéru začal již během studií jako ekonomický novinář a později jako ekonomický poradce místopředsedy vlády pro ekonomiku Martina Jahna. Od roku 2006 do 2015 byl ekonomem a investičním stratégem Raiffeisenbank. V letech 2014 až 2018 byl externí ekonomický poradce Ministerstva financí ČR a později i předsedy vlády České republiky Andreje Babiše [ANO]. Specializoval se na makroekonomickou analýzu a stabilizaci státního dluhu.

V roce 2016 založil společnost Fund Management. Ta se následně stala spoluzakladatelem společnosti Robot Asset Management SICAV, která spravuje fond kvalifikovaných investorů s podfondem Quant. Ke dni vzniku funkce v bankovní radě ČNB tyto své aktivity ukončil. Přesněji řečeno vložil firmy, v nich má podíl, do svěřenského fondu.

Aleš Michl je autorem mnoha sloupků a článků publikovaných v denících a časopisech, jak odborných, tak i populárních. Je i autorem knih MICHLiq – průvodce ekonomií a investicemi a Jestřábi a holubice. Nebyl a není členem žádné politické strany.

–DNA–

1 komentář

  1. Úrok nikdy neměl klesnout na nulu a do záporů.Jen podnítil neschopné a korupční městské firmy,aby si v nich dotováni političtí nominátní hráli na VIP trubky.A dělali se nezákonné stavby

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here