Pražský hotel Alcron prochází rekonstrukcí i mění název

4656
Za nynější přeměnou hotelu Alcron stojí španělské studio Tres Cinco Uno Creative, architektonická kancelář Marani Architects a interní architekti WSF Group v čele se spolumajitelkou a architektkou Tinou Haselbacher. / Foto: WS Group

Slavný pražský hotel Alcron, který postavil architekt, stavitel a hoteliér Alois Krofta, mění po 90 letech existence jméno. A zdá se, že natrvalo. Jeho rakouští majitelé jej totiž přejmenují na Hotel Almanac X Prague.

Důvod je, že stejné jméno nese jejich dalších sedm luxusních hotelů v Evropě. Ty provozují například v Barceloně, ve Vídni či Budapešti. Hotel Alcron vlastní rakouská developerská společnost WSF Group a rakouská pojišťovna Wiener Städtische Versicherung.

Hotel Alcron [čp. 630] stojí poblíž Václavského náměstí v ulici Štěpánská na Novém Městě. Alois Krofta ho pojmenoval podle sebe. Vzal první dvě písmena z křestního jména a tři z příjmení. Z písmena “k” pak udělal pro lepší znění “c” a na konec přidal “n”. Alcron se jmenuje bájná plachetnice z řecké mytologie, kterou ostatně má hotel i v logu.

Avšak není to poprvé, kdy ikona českého hotelnictví a architektonického stylu Art Deco, přichází o svůj původní název. Naposledy tomu předcházela restituce hotelu po změně režimu v roce 1989. O tu v roce 1992 požádala rodina Aloise Krofty. Nebyla bez problémů. Mezi jeho dvěma bývalými manželkami a jednou z jeho dcer vyvstala právní bitva. V ní každá z restituentek nakonec získala jednu třetinu vlastnictví hotelu. V roce 1995 prodaly své podíly rakouské skupině Crown WSF.

Společnost hotel následně zrekonstruovala a dohodla se s hotelovou společností Radisson SAS Hotels, aby Alcron provozovala po jeho znovuotevření [hotel byl po roce 1989 uzavřen, pozn. red.]. Pak hotel opět prošel modernizací. Přičemž hosty přivítal až 1. srpna 1998, avšak již jako Radisson SAS Hotel Praha. Crown WSF si po dvou letech ale zajistila právo na užití jména Alcron a hotel opět přejmenovala. Tentokrát na Radisson SAS Alcron Hotel. Následně zařízení opět zmodernizovala a opět přejmenovala na Radisson Blue Alcron Hotel.

Alcron je pryč, přichází Almanac X Prague

Nyní historie značky hotelu Alcron ale asi docela definitivně skončí. WSF Group a pojišťovna Wiener Städtische Versicherung hotel přejmenují na Hotel Almanac X Prague. Tak se totiž jmenují i jejich ostatní hotely. A Alcron tak nyní opět prochází další z mnoha modernizací.

Skvělé zprávy! V hotelu Alcron probíhá modernizace interiéru. Přestože provoz hotelu nebyl přerušen, pracujeme na nových vylepšeních a zkrášlení celého hotelu. Věříme, že touto změnou přispějeme ke zlepšení kvality pobytu každého hosta u nás. Do konce modernizace je možné zaznamenat hluk v průběhu dne,” stojí na stránkách hotelu.

Práce skončí na konci roku. Podle majitelů dochází v hotelu k proměně jeho identity. Ta dle nich odrazí současné evropské standardy designu snoubící luxus s kosmopolitním životním stylem. Jakmile to se stane, hotel obdrží i nové jméno.

Pražský Cukrovarnický palác se mění v luxusní hotel Andaz

Koncept hotelové proměny připravilo španělské studio Tres Cinco Uno Creative Studio v úzké spolupráci s tuzemskou architektonickou kanceláří Marani Architects a interními architekty WSF Group v čele se spolumajitelkou a architektkou Tinou Haselbacher.

„Praha je podle mého názoru jedno z nejkrásnějších měst v Evropě. Pražské budovy jsou barevně velmi pestré a obecně rozmanité a pro náš nový koncept byly velkým zdrojem inspirace. Já osobně jsem byl také okouzlen letními procházkami podél řeky Vltavy a přilehlou zelení,” říká Pablo Poblet z Tres Cinco Uno.

Proto dle něj i nový design hotelu přirozeně integruje historické prvky Art Deco stylu do moderního minimalistického rázu inspirovaného samotnou Prahou. Jako příklad uvádí charakteristickou paletu barev, které jsou k vidění na fasádách a střechách historických budov po celém městě.

Hotel Alcron byl výjimečný již v době svého vzniku

Když v roce 1932 Alois Krofta stavěl hotel Alcron, jeho vize ovlivnily dva revoluční směry. Prvním byl Art Nouveau, který akcentoval ornament a elegantní přírodní tvary. Pozdější Bauhaus vyzdvihoval minimalismus, chytré navrhování dispozic, využití ocelových konstrukcí i více denního světla v interiérech. Světlo bylo pro architekta Kroftu obecně klíčovým prvkem. V přízemí Alcronu tak naprojektoval rozsáhlou otevřenou vstupní halu s okny v přední i zadní části. Tím vznikl zcela nový, neotřelý a úplně odlišný koncept veřejného prostoru. Ten organicky respektoval přirozený rytmus dne.

„V přízemí hotelu jsme se vrátili k původnímu prosvětlenému konceptu. Plánujeme však odstranit stěnu, která dříve oddělovala lobby hotelu a restauraci. Nový Almanac X Prague tak opět nabídne impozantní otevřený prostor naplněný denním světlem z obou dvou stran budovy, který oživí původní vizi Aloise Krofty,“ říká dnes Tina Haselbacher.    

Hotel bez recepce je už vcelku normální, říká Martin Blažek

Alois Krofta přitom nemá „na svědomí“ pouze hotel Alcron. Navrhl také Palác Flora. Dnes v něm sídlí ústředí Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR]. Je i autorem budovy současného Úřadu městské části Praha 6 v ulici Československé armády a mnoha dalších významných staveb v metropoli. Jako stavitel se podílel i na impozantním domu České zemské hasičské jednoty na Královských Vinohradech.

Avšak jen v “jeho Alcronu” přenocovaly hvězdy, jako jsou John Malkovich, Gerárd Depardie, Pierre Richard nebo hudebník Nick Cave, jemuž nyní bohužel tragicky zahynul již druhý syn. Dále Maceo Parker, Lou Reed, Cher, italský expremiér Silvio Berlusconi a mnoho dalších významných osobností.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here