Očekávám 8% pokles reálných mezd, říká ekonom Jan Bureš

1091
Jan_Bures
Hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš / Foto: Roman Chlupatý, AlterEko

„Současnou nejistou ekonomickou situaci komplikuje skutečnost, že pramení z věcí, které už nejsme s to zachránit,“ říká v aktuální debatě ABCD investora hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

V debatě dále predikuje technickou hospodářskou recesi pro Česko, většinu zemí eurozóny, ale i pro Spojené státy americké. Technická recese nastává, když dojde k mezičtvrtletnímu poklesu sezónně očištěného reálného čtvrtletního hrubého domácího produktu [HDP] v alespoň dvou po sobě následujících čtvrtletích.

„V Česku technickou recesi očekáváme mezi druhým a třetím kvartálem, možná mezi třetím a čtvrtým kvartálem a v závěru roku stagnaci,“ predikuje Jan Bureš s tím, že podobný vývoj zřejmě čeká i sousední Německo a většinu zemí eurozóny.

Ekonomické problémy a zejména stále ještě rostoucí inflaci pocítí dle jeho slov nejen firmy, ale i domácnosti. Ty budou dle jeho názoru letos čelit bezprecedentnímu propadu reálné mzdy. Vrchol inflace, do níž se dle jeho slov ještě plně nepromítlo další zdražení potravin, očekává ve výši 15 až 16 procent.

„Pokud domácnosti na mzdách dostanou letos přidáno pět až šest procent, ten propad reálných mezd bude za celý rok více než 8%. To se docela jistě dotkne nízkopříjmových skupin obyvatelstva, ale i střední třídy,“ vysvětluje.

Upřesněme, že reálná mzda v Česku klesla o dvě procenta kvůli rychle rostoucí inflaci již loni ve čtvrtém čtvrtletí.

Útlum spotřeby je více než jistý, říká Jan Bureš

Kvůli propadu reálné mzdy hlavní ekonom Patria Finance predikuje znatelný útlum spotřeby domácností. Což se negativně projeví ve výkonu ekonomiky. A zřejmě povede ke krachu některých firem zejména v těch sektorech, které nabízejí zbytné služby a zboží.

„A proti tomu již dnes není úniku,“ dodal ekonom.

Domácnosti kvůli inflaci omezují spotřebu. To je ale problém

Dále upozorňuje, že stejný trend postihne i další evropské země. Což se opět negativně promítne do vývoje zahraniční poptávky po českém zboží a službách. Na tom se shoduje například i s ekonomem České spořitelny [ČS] Jiřím Polanským.

Ten v souvislosti s vývojem české ekonomiky na FinTag.cz uvedl: V případě [českého] exportů bude klíčový vývoj zahraniční poptávky zejména po automobilech. Ty jsou jako zboží ale silně procyklické a obvykle poptávka po nich zpomaluje jako první.“

HDP v 1. kvartále rostl. Spotřeba domácností už ale padala

Dle Jana Bureše v Česku ani tak nejspíš nebudeme svědky strmého růstu nezaměstnanosti. I ekonomika dle něj zůstane celoročně v mírném plusu ve výši, jak odhaduje cca 1,5 procenta. To zejména kvůli solidnímu výsledku v letošním prvním čtvrtletí. Tedy z doby, kdy se v hospodářství ještě naplno neprojevila válka na Ukrajině.

Zákroky centrálních bank jsou zcela namístě

Další ekonomický vývoj podle Jana Bureše významně ovlivní kroky hlavních světových centrálních bank. Ty dle jeho názoru radikálněji než dosud přistoupí ke zvyšování úrokových sazeb. Za příklad dává americký FED, ale i Evropskou centrální banku, která se oproti FED ke zvýšení úrokových sazeb prozatím neodhodlala.

„Úroky v USA předpokládám v blízkosti tří procent. V eurozóně kolem dvou procent,“ tvrdí.

FED zvýšil základní úrok i pokračuje v prodeji dluhopisů

Vyšší úroky dle jeho slov sice zkomplikují život firmám, především pak jejich financování, na druhou stranu ale jsou dle jeho názoru správnou reakcí na nekontrolovatelně rostoucí inflaci. Všechny výše uvedené faktory avšak negativně zasáhnou většinu globálních ekonomických lídrů. Jmenovitě pak Německo, Velkou Británii a USA.

Statistici potvrdili pokles americké ekonomiky v I. čtvrtletí

Poněkud odlišná situace dle něj nyní panuje v evropských zemích s vysokými dluhy. Těm naopak vysoká inflace „umazává“ z jejich zadlužení a současně zvyšuje jejich hrubý domácí produkt “díky” vyšším cenám. Do této skupiny zemí patří například Řecko, Itálie a z hlediska vysokého zadlužení také Francie.

Daniel Tácha

Aktuální Debata ABCD investora předchází Investičnímu fóru, které se koná ve čtvrtek 9. června 2022 v Praze. Investiční fórum nabízí moderované diskuze s předními ekonomy, bankéři a investičními odborníky z Česka a zahraničí. Jedním z hlavních témat bude ochrana portfolia při útlumu ekonomiky a s válkou za humny.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here