Ministr Gazdík končí kvůli stykům s mafií. Vláda útočí na ANO

182
Petr_Gazdik
Petr Gazdík rezignuje na funkci ministra školství i místopředsedu STAN. Stýkal se s mafiány a zloději. / Foto: Pixabay.com

Ministr školství Petr Gazdík [STAN] rezignuje k 30. červnu na funkci ve vládě. Rozhodl se poté, kdy vyšly najevo jeho styky s lobbistou Michalem Redlem. Ten patří mezi hlavní obviněné v kauze pražského dopravního podniku.

V kauze figuruje i bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček [STAN]. Redl i Hlubuček jsou ve vazbě. Podle policie jimi řízená organizovaná skupina obsadila klíčové pozice v dopravním podniku. Tito lidé ovlivňovali výběrová řízení a po vítězných firmách žádali výpalné. Následné úplatky v řádu stovek tisíců a milionů korun si předávali v igelitových taškách.

„Rozhodl jsem se podat demisi z funkce ministra školství ke 30.6. Přesto, že se necítím ničím vinen ani ve věcné, natož trestně-právní rovině. Mé styky s některými lidmi však vrhají stín i na hnutí STAN. Nechci rozkolísat vládu ani koalici na prahu předsednictví EU,“ uvedl Petr Gazdík na svém twitterovém účtu.

Petra Gazdíka policie neobvinila, s Redlem se ale scházel v zabezpečené kanceláři, strávili spolu víkend v Alpách a komunikovali přes zašifrovaný telefon. Gazdík kontakty nepopřel, ale odmítl, že by Redl nějak zasahoval do jeho politických kroků či rozhodování STAN. O kontaktech s Redlem teď hovoří jako o chybě. Proto končí i jako místopředseda STAN.

STAN prochází personální krizí i krizí důvěry

Ze čtveřice místopředsedů zvolených na loňském sněmu STAN aktuálně zůstává Starostům jen místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová. V březnu na post rezignoval europoslanec Stanislav Polčák. Místopředseda Věslav Michalik, který se kvůli netransparentnímu financování nestal ministrem průmyslu a obchodu, před týdnem zemřel na Vlčí hoře.

„Musíme si teď spoustu věcí uvnitř vyříkat a vyřešit. Na nejbližší možný termín chci svolat mimořádný celostátní sněm. Předstoupím tam před naše členy s vizí, jak dál: bez stínů, které mohou ohrožovat naši důvěryhodnost. V případě, že očištění nezvládnu, bude to už STAN bez Rakušana,“ uvedl v souvislosti s kauzou předseda strany Vít Rakušan.

V hnutí STAN tikají další bomby. V Praze a ve Zlíně

Ke kauze bývalého náměstka Hlubučka pak uvedl: Když jsme se ucházeli o vaše hlasy, říkal jsem, že nejtvrdší nároky máme sami na sebe. To samozřejmě stále platí. Obvinění P. Hlubučka jsou natolik vážná, že jsme pozastavili jeho členství ve STAN a vyzvali k rezignaci na post náměstka i všechny další veřejné funkce.“

Na možné kriminální jednání lidí z jeho strany ho přitom dlouhodobě upozorňovala pražská radní Hana Kordová Marvanová. Ta kandidovala právě za STAN. Podle jejích slov vedení strany, včetně Rakušana, ale nemělo zájem věc řešit. Upozorňovala i na významnou roli europoslance Stanislava Polčáka [STAN] ve vztahu k podle policie organizované kriminální skupině. I v tomto případě její upozornění nikdo neřešil. Marvanová ve STAN skončila a v nadcházejících volbách již kandiduje s koalicí SPOLU.

Opozice kritizuje vládu

Šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová uvedla: „Ministr vnitra ze země, která bude předsedat EU, kryl několik měsíců kontakty svého kolegy s mafií. To zcela jistě zvýší důvěryhodnost ČR u ostatních evropských ministrů vnitra a budou rádi, že s ním mohou jednat. […] Z ČR se stává banánová republika.“

„Ministra školství, mládeže a tělovýchovy, který lže, tyká si s mafiány a jezdí s nimi na dovolenou. Podle vládních politiků ale o nic nejde. Asi se jedná jen o další selhání jednotlivce. Tak třeba se to jednou aspoň dostane do učebnic,“ upřesnila.

Jozef Síkela má k Věslavu Michalikovi blíž, než si myslíte

Podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše je evidentní, že ministr Petr Gazdík má tunu másla na hlavě. Po všech jeho lžích byla jeho rezignace nevyhnutelná.

„Post poslance si samozřejmě ponechá, protože by bez státu neměl ani na chleba. Gazdík byl ale jen jedno chapadlo,“ upozornil.

Poslanec ANO Robert Králíček uvedl, že další z obviněných v kauze, stíhaný manažer Dopravního podniku Praha, fakticky řídil IT zakázky i na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Dle něj se jako pověřený zástupce resortu účastnil jednání s významnými dodavateli pro společnost Cermat.

„A premiér Petr Fiala tvrdí, že jde o čestné řešení, když Gazdík odstoupí,“ vyjádřil údiv.

Vláda kritizuje opozici a říká Petr Gazdík je čestný muž

Ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan kritiku odmítá:Proti slovům Babiše se musím ohradit. Na rozdíl od ANO vlastní problémy řešíme. Nevoláme, že jde o kampaň, ani nemusíme upravovat vlastní stanovy, abychom někoho udrželi u vesla. Běžte si, pane předsedo, o organizovaném zločinu popovídat s odsouzeným Švachulou či na Čapí hnízdo.“

A ohradil se i proti slovům předsedy SPD Tomia Okamury, který ho vyzval k rezignaci: „Pro to, abych odstoupil z funkce ministra vnitra, není jediný důvod. Práci policie nemůžu ani nesmím ovlivňovat. Důkazem je, že policie koná. Každý to vidí.“

Farského na stáž do USA před volbami doporučoval i Petr Fiala

Sám premiér Petr Fiala [ODS] se ke kauze vyjadřuje zatím jen úsporně: „Podle všech dostupných informací není Petr Gazdík ani obviněn, ani vyšetřován. Jde tedy o čestné řešení, na něž jsme poslední léta nebyli ve vysoké politice zvyklí.“

Zareagovala i šéfka vládní TOP 09 Markéta Adamová Pekarová: „Na rohu ulice korupčníci z hnutí ANO o morálce kážou. Pan Gazdík ukázal, jakou chceme politickou kulturu v naší zemi. Andreje Babiše jsme třikrát vydávali k trestním stíháním a je obviněn z trestného činu. Hnutí ANO vyvodilo odpovědnost tak, že si třikrát změnilo morální kodex.“

Na Rakušana míří trestní oznámení kvůli jeho působení v Kolíně

A rezignaci ministra Gazdíka přivítal jako správný čin i jeho vládní kolega ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Ten uvedl: „To, že [Petr Gazdík] rezignoval byla nyní jediná správná možnost, pokud se chceme odlišit od minulé protikorupční vlády. Slíbili jsme změnu, a to dodržíme. Politici ANO, kteří se teď falešně pohoršují, asi zapomněli, že mají v čele obžalovaného vůdce, který má skandálů plnou skříň!“

Kauza potvrzuje kvetoucí korupci politiků v Česku

Do věci vstoupil i pražský primátor Zdeněk Hřib [Piráti], který taktéž nese odpovědnost za náměstka STAN, jenž je nyní ve vazbě kvůli organizovanému zločinu. Ten vybídl pražskou ODS, aby si zametla před vlastním prahem.

„Na místě ODS Praha bych v kauze Hlubuček pokorně mlčel. Sama ODS totiž v roce 2012 za primátora Svobody přijala půl milionu jako sponzorský dar od rodiny Redlů. To bylo už dávno po tom, kdy ´Míša´ Redl prokazatelně kšeftoval s mafiánem Krejčířem,“ uvedl na svém twitterovém účtu.

Dodal, že věří, že po kauze v dopravním podniku koaliční partneři Pirátů v Praze konečně podpoří protikorupční opatření v městských firmách.

„Piráti nehlasovali ani pro jmenování nikoho ze stávajícího vedení dopravního podniku. Nebyli totiž vybraní v otevřených výběrových řízeních,“ vysvětlil.

Ke kauze se vyjádřila i politoložka Vladimíra Dvořáková. Ta upozornila na dlouhodobou, ale dlouhodobě neúspěšnou snahu Nejvyššího kontrolního úřadu [NKÚ] mít možnost kontrolovat i municipality.

„Od roku 2011 se daří bránit tomu, aby NKÚ mohlo kontrolovat statutární města, kraje, státní a městské firmy. Naposledy v srpnu 2021 změnu jednoznačně odmítly senátorské kluby ODS a TOP 09 i STAN? Cca 1,5 bilionu nekontrolovaných peněz je prostorem pro spojení politiky a mafie,“ poznamenala.

NKÚ dál povede Kala. Rozšířit pravomoci NKÚ se zatím nedaří

Dodejme, že v případě rezignace Petra Gazdíka jde o další kauzu představitele STAN, která končí rezignací na vrcholnou funkci. Ovšem jen na vrcholnou funkci, Petr Gazdík totiž dál zůstává poslancem. A stejně jako v případě vzdání se postu ministra průmyslu a obchodu Věslavem Michalikem kvůli nejasnému původu jeho majetku, takové kroky STAN, ale i celá vláda vydává za projev solidnosti a důvěryhodnosti. To, co tomu předcházelo, už nehodnotí. Podezřelé politiky pak dále ponechává ve významných funkcích, byť ne v těch vrcholových. Příkladem budiž Michalik, který i poté, kdy se ukázalo, že neprůhledně protáčel peníze přes ofshorové firmy, zůstal v pozici náměstka středočeské hejtmanky přes investice.

Daniel Tácha

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here