Letos se nejvíce investovalo do ETF a indexu S&P500

515
ETF
Vysoká inflace potrápí domácnosti, firmy a finanční trhy i v příštím roce. Shodli se na tom účastníci velké online Investiční konference 2022. / Foto: XTB

Vysoká inflace a vysoké úrokové sazby centrálních bank – to jsou faktory, které určí obchodování na finančních trzích v roce 2023. Zřejmě i příští rok se mnozí z investorů opět spolehnout na investice do ETF a indexů, jako je třeba S&P500.

Shodli se na tom účastníci velké online Investiční konference 2022 společnosti XTB. Ta se uskutečnila v sobotu 26. listopadu. Podle mnohých z účastníků konference ale není nutné příliš řešit, zda nastane ekonomická recese. Správný investiční horizont by měl být totiž dlouhodobý. A recese navíc přináší dobré příležitosti k nákupu akcií.

„Z pohledu investora nemá cenu moc přemítat nad tím, zda přijde recese. Ty trhy mohou během recese stoupat i klesat a investor uvažuje v horizontu delším, než je šest až 12 měsíců. A ty nejlepší nákupy se dělají během recesí, takže recese není něco, čeho by se investor měl bát,“ uvedl na konferenci například zakladatel investičního fondu Vltava Fund Daniel Gladiš.

Dodal, že pravidelné a ozdravné recese jsou přínosné. Obdobně to vidí externí poradce XTB Jaroslav Brychta: „Není třeba řešit recese, horizont má být dlouhodobý a čas je náš přítel.“

Na inflaci si zvykněme, bude tu s námi déle

Jaroslav Brychta dále upozornil, že největší problém v dalších měsících bude, jak se ekonomiky vypořádají s vysokými sazbami.

„Otázka je, jak vysoko mohou sazby jít a jak dlouho je tam držet. Doufáme, že bude hladké přistání, že to centrální banky zvládnout. Čím déle ale budeme na vysokých sazbách, tím větší tlak na trhu bude,“ řekl.

Daniel Gladiš je toho názoru, že inflace neklesne tak rychle, jak by si centrální banky přály.

„Například v případě České národní banky bude snazší snížit inflaci z 18 na osm procent, než ji později srazit z osmi na čtyři procenta. A to znamená, že nás čeká nadprůměrné období vysoké inflace a reálných záporných úrokových sazeb,“ dodal.

Chytré a pracovité lidi musíme udržet doma, říká Tomas Michálek

I když aktuálně finanční trhy již fakticky rok klesají, podle Gladiše se nic až tak zvláštního neděje: „Největší tenze jsou na dluhopisovém trhu, a právě u těch technologických akcií, jinak se dá ale investovat dobře.“

Zakladatel analytické služby MarkeTimers.com David Monoszon upozornil, že vysokou inflaci na trzích historicky doprovází vysoká volatilita a trendy bývají krátké.

„V takových případech je strategie buy and hold [nakoupit a držet, pozn. red.] velmi frustrující,“ řekl.

Co se vyplatí sledovat a jaké tituly jsou oblíbené

Sektory, které se v současném prostředí vyplatí sledovat nebo přímo zařadit do portfolia, těží podle hlavní analytičky Cyrrus Anny Píchové vždy z počátku nového ekonomického cyklu. A ten následuje po recesi. Mezi ně podle ní patří finanční sektor, spotřební zboží, průmysl a energetika.

„To jsou sektory, po kterých bychom se měli poohlížet,“ uvedla, aniž by ale řekla, kdy pro to nastane správná doba.

Podle analytika XTB Štěpána Hájka by se investoři měli poohlížet po dalších “záložních” sektorech. Za perspektivní v nedávném podcastu FinTag.cz zmínil zdravotnictví a sociální služby. Očekává, že právě do nich v příštích měsících umístí mnoho investorů své peníze, aby “ve zdraví” přečkali nejistý budoucí vývoj v tradičních investorských odvětvích, jako jsou například technologické firmy.

Zdravotnictví teď může podržet každé portfolio

Podle Anny Píchové by si investoři nyní měli dávat určitě pozor například na firmy závislé na cenách energií a obecně komodit.

„V případě tvrdého přistání a slábnoucí globální poptávky je pravděpodobný pokles cen komodit,“ upozornila.

Analytici varují i před bankovními tituly, protože banky se mohou v době recese potýkat s úvěry v selhání u firem, které recesi nezvládnou. Investiční stratég společnosti Conseq Michal Stupavský na konferenci “vše” shrnul do věty, že globální akciový výhled je mírně negativní. Důvodem je podle něj vysoká inflace, riziko stagflace, masivní zpřísňování měnových politik i nadále vysoké analytické odhady zisků pro rok 2023 a 2024.

 „Ale i tak se dají nalézt vysoce atraktivně oceněné sektory a regiony,“ řekl.

Loni se nejvíce investovalo do ETF indexu S&P500

Obchodní ředitel XTB Vladimír Holovka na konferenci potvrdil, že se v uplynulém roce stala oblíbenou investice do ETF indexu S&P500.

„A top instrumentem mezi českými a slovenskými investory byl ČEZ. Při investování zvítězil o několik koňských délek,“ uvedl.

Budeme rádi, když efekt inflace zmírníme, říká Vladimír Holovka

Velkou budoucnost ETF nadále předpovídá investiční bankéř Tomas Michálek. Podle něj nabízejí dobrou diverzifikaci a jsou i levné. Poplatky nejdou správcům fondů, ale investorům [viz článek výše: Chytré a pracovité lidi musíme udržet doma].

K dalším řečníkům konference patřil spolumajitel společnosti Finlord Boris Tomčiak. Ten hovořil o pasivním investování a budování majetku investorů. Ředitel fondu kvalifikovaných investorů Bohemian Empire Štěpán Pírko zájemce blíže seznámil s obchodováním podle algoritmických systémů.

Na celé akci diskutovalo a prezentovalo celkem 13 řečníků ve třech panelových diskuzích a sedmi přednáškách. Kdo se chce dozvědět více, kompletní záznam XTB konference najde na stránkách XTB. Pro nové klienty XTB navíc připravila bonusové materiály zaměřené na sezónnost akciového obchodování, shortování akcií a e-book o dividendových titulech. I ty jsou dostupné na stránkách konference.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here