Jakou máme populaci, takové máme politiky, říká Miroslav Kalousek

1448
Miroslav_Kalousek
Foto: Redakce FinTag.cz

Řešení zadlužování Česka spočívá v odvaze politiků říci lidem, že někdo z nich zaplatí víc a někdo z nich dostane míň, říká exministr financí Miroslav Kalousek [TOP 09]. Problém podle něj je, který politik jim to řekne a skutečně to provede.

„Nevím, kdo nabouchal do hlavy pravicovým politikům a pravicovým voličům, že se rozdávají státní peníze lidem, kteří je nepotřebují,“ říká v podcastu FinTag.cz někdejší ministr financí a dnes řadový člen TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle něj taková politika ale brzy skončí. Dříve či později totiž dojdou peníze. Česko pak narazí „do zdi“, do níž podle jeho slov „jede naprosto spolehlivě“.

„O tomto riziku ví každý politik, žádný ale nemá odvahu ´zatáhnout za knipl´. No ale tím nárazem do zdi to skončí. Pak to ale bude s takovými sociálními frustracemi, že to ohrozí systém demokracie jako takový. Naopak, když se ta zatáčka [snižování zadlužování] vybírá postupně, tak je mnohem bezpečnější,“ vysvětluje v podcastu FinTag.cz Miroslav Kalousek.

Jak vyplývá z jeho dalších slov, zatím to příliš nevypadá na to, že by “onu zatáčku” vybrala vláda Petra Fialy [ODS]. Ta totiž, jak říká, pokračuje v úplně stejných kolejích, které v minulých letech položili Andrej Babiš s Alenou Schillerovou [oba ANO].

„Zde nedošlo vůbec k žádné změně. Můžeme polemizovat o tom, že Babišova vláda by se za současné situace chovala ještě hůře, ale k žádné změně k lepšímu nedošlo. Je to úplně stejné,“ říká.

„Ano, jsem velmi zklamán, co se týče rozpočtové politiky. Tam vláda Petra Fialy nesplnila svůj slib, že dá tu výhybku na koleje, které položili Babiš se Schillerovou. Byly to velmi zásadní sliby. Zastavení hrozivého zadlužování má vláda dokonce v programovém prohlášení jako prioritu číslo jedna. A já jako volič koalice, která to slibovala, ale nic z toho nesplnila, ani nesmělé pokusy, jsem zklamán,“ dodává.

Ministr Kalousek vysvětluje strukturální deficit

V podcastu FinTag.cz Miroslav Kalousek dál říká, že stejně jako se Babišova vláda při zadlužování České republiky vymlouvala na covid, vymlouvá se Fialova vláda na válku. Nijak nevyvrací, že Babišova vláda měla mimořádné výdaje s covidem, stejně jako má Fialova vláda nyní mimořádné výdaje s válkou. Mimořádné výdaje podle jeho názoru ale odezní s mimořádnou situací.

„Náš mnohem větší problém než mimořádné výdaje na covid nebo válku je takzvaný strukturální deficit. To znamená trvalý rozdíl mezi příjmy, které stát vybere od svých obyvatel, a výdaji, které poskytuje jako pravidelnou veřejnou službu. A ten rozdíl je obrovský. Činí přes 200 miliard korun. Já ho počítám kolem 240 miliard korun,“ říká.

Situaci ilustruje na hospodaření domácnosti. Pokud se jí podle jeho slov rozbije pračka a nemá peníze, půjčí si na nákup nové pračky. To je mimořádný výdaj, jako jsou v případě státu výdaje na covid nebo válku.

„Ale taková domácnost, má-li příjem 40 tisíc korun měsíčně, si nemůže dovolit nastěhovat se do bytu, za který bude platit 50 tisíc korun měsíčně,“ vysvětluje.

Stát si nepůjčuje na investice, ale už jen na provoz, říká Petr Dufek

Řešení situace spatřuje ve zvýšení příjmů domácnosti nebo v přestěhování se do levnějšího bytu, případně obojí. Obdobně by podle něj měla postupovat i rozpočtově odpovědná vláda.

„Což vypadá tak, že někdo přijde a řekne lidem. Milí lidé, konec legrace. Někdo méně dostane a někdo více zaplatí. Aby ty příjmy a výdaje v nějakém rozumném časovém horizontu byly šul nul,” tvrdí Miroslav Kalousek.

„Pokud někdo říká, že to bude řešit až po válce, tak já říkám, že to bude pozdě,“ dodává ve zjevné narážce na slova ministra financí Zbyňka Stanjury [ODS], který oznámil, že s návrhy na snížení strukturálního deficitu o 70 miliard korun přijde příští rok na jaře.

Vláda slibuje, ale to je vše

Podle Miroslava Kalouska iniciativa ministra Stanjury, který se podle něj vážnost situace uvědomuje, přichází nejen pozdě, ale pokud je míněna tak, že vláda příští rok sníží strukturální deficit o 70 miliard korun a pak už nic, je nedostatečná.

„Že by to bylo ale 70 miliard korun každý rok, což by bylo namístě a mně by se to líbilo, tomu sám zřejmě nevěří asi ani ministr Stanjura. […] Vláda totiž předložila střednědobý rozpočtový výhled, kde počítá v roce 2024 s deficitem ve výši 280 miliard korun, na rok 2025 s deficitem 260 miliard korun. Takže on na jednu stranu slibuje, že srazí strukturální deficity, na druhé straně dává a Poslanecké sněmovně obhajuje takový výhled, kde se s ničím takovým nepočítá. A platí jedno, nebo druhé,“ ptá se Miroslav Kalousek.

Podle něj nelze v této věci vinit pouze ministra financí: „Je to o politické vůli celé vlády. Jestli má, nebo nemá odvahu ke strukturálním změnám.“

Zubaře bych vyškrtl ze zdravotního pojištění, říká Miroslav Kalousek

V podcastu FinTag.cz se vyjadřuje i k současným podpůrným opatřením vlády, která zvyšují dluh Česka. Tvrdí, že se mu velice líbilo v době, kdy začala energetická krize, jak Fialova vláda říkala, že „nemůže pomáhat všem.“ Že pomůže pouze těm, které ohrožuje chudoba. A proto jí fandil. Zvrat podle něj nastal v době, kdy vláda po měsíci vysvětlování snížila spotřební daně u benzinu a nafty.

„Podle mě šlo o naprostý nesmysl. A vláda pak udělala další plošné opatření. To bylo těch pět tisíc na každé dítě. Nejdřív to bylo milion čistého, pak to bylo milion hrubého, pak chvíli nevěděl [ministr práce Marian Jurečka z KDU-ČSL, pozn. red.], jak to tedy vlastně bude, a až pak se stanovila nějaká hranice vlastně majetkového testu, ale bylo to víceméně pro 90 procent rodin. A já jsem spínal ruce,“ říká.

Ohrožení chudobou podle něj není to stejné, jako když někdo nemá na zájezd do Chorvatska. Ohrožení chudobou, jak říká, je, když někdo nemá přístup k jídlu, teplu nebo oblečení.

„Říkal jsem jim, jestli chcete pomoci rodinám s dětmi, tak tady jsou rodiny, které berou přídavky na děti. […] Vy je máte registrované a otestované, tak jim nedávejte pět tisíc, ale dejte jim klidně sedm tisíc korun. Ale dejte to jenom těmto rodinám. Nedávejte to lidem, kteří mají příjem 70 tisíc korun měsíčně, ty se bez toho obejdou,” tvrdí.

IPŘP: Energetický úsporný tarif je hrubá chyba

Podobné výhrady má k úspornému energetickému tarifu: „Já nemám na Karlštejn, ale mám nadprůměrné příjmy, ale i mně tento tarif pomohl. Já bych se bez něj ale obešel. I tady ta pomoc měla být podle mého názoru mnohem efektivnější a měla mířit k těm, kteří jsou skutečně ohroženi chudobou. A sami tu situaci nezvládnou.“

Na otázku, proč k tomu nedošlo, odpovídá, že za tím stojí současný styl politiky. A přidává fantastické zdůvodnění, jehož se mu dostalo od představitelů vládních stran.

„Veřejně vám to nikdo neřekne, ale stranou vám někteří politici řeknou: Naši voliči jsou také vysokopříjmové skupiny lidí. Takže i jim chceme něco dát,“ říká.

Miroslav Kalousek: Co dělá vláda, když jí teče do lodi

Miroslav Kalousek v podcastu FinTag.cz upozorňuje na konkrétní přešlapy Fialovy vlády. Příkladem dává situaci, kdy se ukázalo, že lidé, kteří odejdou do penze ještě letos, dostanou vyšší penzi kvůli inflaci než ti, kteří do penze odejdou v roce dalším. Podle něj je to absurdní, aby ten, kdo odejde do penze dříve než ten, kdo do ní odejde později, dostal více peněz. Což podle něj ukázalo na systémovou chybou [z důvodu vysoké inflace] ve výpočtu penzí.

Budoucí penzisté můžou o důchod žádat letos, je to výhodnější

„Z mého pohledu, když tohle ministerstvo práce a sociálních věcí zjistilo, tak mělo v režimu legislativní nouze udělat všechno proto, aby tuto distorzi napravilo. A tu díru v té lodi, to jsou desítky miliard korun, opravilo co nejdříve. Oni místo toho začali lidi vyzývat, aby toho využili. To mi hlava nebrala. Když zjistím, že mám někde systémovou chybu, tak tu systémovou chybu chci spravit co nejrychleji. Ale neříkám lidem: Hele, já tam mám systémovou chybu, pojďte ji využít. To bylo absurdní a pokládám to za hrubou a drahou chybu. Chybu, kterou budeme platit v následujících letech v penzijním systému,“ tvrdí.

I to má podle něj vysvětlení: „Bohužel dneska ve Sněmovně nemáte jedinou politickou stranu, která by byla rozpočtově odpovědná. Dneska tam měkčí populisté soupeří s tvrdšími populisty o to, kdo rozdal lidem víc peněz. O tom politika ale není.“

Zlevnit cenu práce, zvýšit daně a osekat stát

Česko, které se podle Miroslava Kalouska potýká se strukturálním deficitem ve výši zhruba 240 miliard korun, má na jeho zlikvidování nanejvýš tři až pět let. On sám vidí řešení v celkové daňové reformě. Přičemž do úvahy podle něj přichází zlevnění ceny práce. To znamená úpravu odvodů na sociální a zdravotní pojištění.

„Kdybych já teď byl ministr financí, vím, že bych tu pětikoalici k nějaké odvážnější daňové reformě nepřesvědčil, ale nabídl bych jí parametrické změny,“ uvádí po svém způsobu Miroslav Kalousek v podcastu FinTag.cz.

Pak už přejde přímo k věci: „Zvedl bych daň z příjmu fyzických osob z 15 na 19 procent. Zvýšil bych daně z nemovitostí a upravil rozpočtové určení daní, protože daně z nemovitostí jsou výlučně příjmem obcí.“

Podle něj by jen těmito úpravami státní rozpočet získal sto miliard korun, o které přišel v roce 2020 po schválení takzvaného daňového balíčku, který obsahoval i zrušení superhrubé mzdy hnutím ANO, ODS a SPD. Podle Miroslava Kalouska, který superhrubou mzdu svého času jako dočasný instrument zaváděl, není problém v jejím zrušení. Problém je v tom, že jejím zrušením došlo k výpadku sto miliard korun na příjmové straně státního rozpočtu, aniž by došlo ke stejném “výpadku” na výdajové straně rozpočtu.

Jen výše jmenované by podle Miroslava Kalouska na boj se strukturálním deficitem ale nestačilo. Podle něj je třeba radikálně „osekat stát“. Tvrdí, že před deseti lety mělo Česko 413 tisíc státních zaměstnanců. V příštím roce už vláda rozpočtuje platy pro 496 tisíc státních zaměstnanců [+83 tisíc], a to je podle něj problém.

„Nás je 10,5 milionu, máme půl milionu státních zaměstnanců. Zhruba 200 tisíc lidí placených ze zdravotního pojištění a k tomu máme zaměstnance placené krajskými a obecními rozpočty. Celkem je tak milion lidí placených z veřejných rozpočtů. A k tomu máme 2,7 milionu důchodců a dva miliony dětí,” vysvětluje Miroslav Kalousek a ptá se: Jak mají proboha čtyři miliony zaměstnanců zaplatit přes milion lidí placených státem a 4,7 milionu dětí a důchodců?“

Dál žijeme na dluh, říká Jan Pavel z Národní rozpočtové rady

Zároveň dodává, že změny, které skutečně sníží strukturální deficit, se musí odsouhlasit naráz. Nikoli salámovou metodou a jen sem tam a něco, jak si to podle jeho slov představuje vláda. Změny mohou vstupovat v platnost postupně. Koncepce ale musí být zřejmá a plně schválená najednou.

Čekejme perfektní dluhovou bouři

Miroslav Kalousek v podcastu FinTag.cz upozorňuje na to, že už po roce 2030 začnou v Česku odcházet silné ročníky do penze. Namísto plátců sociálního, zdravotní pojištění a daní z příjmů se z nich stanou pasivní státní pojištěnci a důchodci. Podle něj podstatně populačně slabší ročníky nemají šanci na to, aby za této situace udržely veřejné finance v rovnováze. Nedojde-li k reformám, situace povede k tomu, že se jak zdravotní, tak penzijní systém začne řítit do stamiliardových deficitů.

„Pokud se k této potenciálové jámě, kterou způsobí demografická krize jistě a neodvratně, doklopýtáme vyčerpaní a předlužení 300 miliardovými deficity, které jsme si sami pořídili vlastním populismem, no tak bůh s námi,“ tvrdí bývalý lidovec Kalousek.

Podle něj vznikne perfektní dluhová bouře. Řešení podle jeho slov tkví v „politické odvaze“ pustit se do nepopulárních opatření.

„Někomu musíte říci, že více zaplatí nebo nedostane buď peníze, nebo nějakou službu tak, jak byl zvyklý. Jasně, politici vám vždy řeknou, že ušetří na státu, tam ale ušetří pouze stovky milionů, ne desítky miliard. Ty nenajdete jinak, než že se to dotkne lidí,“ říká.

Analytik: Daně musí jít nahoru, jinak přijde bankrot

Na otázku, proč se vláda Petra Fialy prozatím neodhodlala k žádným strukturálním změnám odpovídá, že i ona se obává nepopulárních opatření. A když, jak říká, odpověď více zobecní, tak mu zástupci vlády dokonce přiznají, že má i pravdu. Oponují mu tím, že kdyby se do strukturálních změn pustili, prohrají volby. Takže, co po nich chce…

Optimista nejsem, tvrdí Miroslav Kalousek

I když Miroslav Kalousek doufá, že koaliční vláda, za jejímž úspěchem ve volbách proti Andrejovi Babišovi do značné míry stál i on sám, nakonec k nějakému kompromisu ve věci strukturálních změn dojde, optimistou není.

„Všichni ti politici vědí, že je před námi demografická krize, že se řítíme do zdi. Není žádný, pro kterého by to byla nová informace. To znamená, že pokud u nich zvítězí odpovědnost, tak se musí domluvit. Uvidíme, jestli u nich ta odpovědnost zvítězí,“ říká.

„Problém“ podle něj je, že velká část populace si zvykla na to, že politici rozdávají peníze. A politici si zase myslí, že pro úspěch ve volbách peníze rozdávat musejí.

„Máme politiky, jaké máme, politici nespadli z nebe. Politiky si volí veřejnost. Jakou máme populaci, takové máme politiky,“ ohrazuje se při otázce na kvalitu českých politiků.

Miroslav Kalousek rozvrací stranu i vládu, míní Pekarová

Přesto je přesvědčený o tom, že lidem se dají vysvětlit i nepopulární věci. Byť on sám, jak uvádí v podcastu FinTag.cz, v době, kdy působil v pozici ministra financí, nejlepší z „rétorů“ vůči veřejnosti nebyl.

„Já jsem určitě podcenil komunikaci. Asi byla neempatická a vypadala někdy arogantně a spoustu lidí i naštvala. Ale já si stojím za všemi těmi kroky, které jsem tehdy udělal. I si ale uvědomuji, že jsem podcenil způsob té komunikace. Já jsem myslel, že to [prosazování úspor, pozn. red.] přece musí být každému jasné, tak to ale není,“ tvrdí.

Podle něj je naopak lidem třeba trpělivě vysvětlovat, že strukturální změny a určité uskrovnění je v jejich vlastním zájmu. Podobně, jako když lékař sděluje pacientovi diagnózu. A nabádá ho k tomu, aby začal s léčbou a nutnými režimovými opatřeními co nejdříve. Jedině tak ho nemoc bude méně bolet a dříve se z ní vyléčí.

Daniel Tácha

17 KOMENTÁŘE

  1. Mirda stárne. Jde do sebe. Nikdo ho nepotřebuje, tedy se nám nutí jako opomíjený stařík.
    Na devastaci slušnosti má nesporný podstatný přínos. Třeba ono v ČT “Babiš je prase, Babiš je prase” předznamenalo éru. Psychiatr by možná řekl, že ho naní začíná tlačit svědomí, potřebuje se vymluvit. Ještě že mu uznalé deníky dají prostor.

    • no sranda je, že on nepotřebuje žádné milodary od nikoho, ale fumkci od kamoše v DR VZP vzal! Je to opravdu arci …, jak se sám nazývá a zralej na …!! [redakčně upraveno]

      • Pánové, zkuste odhlédnout od toho, kdo to říká a zaměřte se na to CO říká. Sděluje nezpochybnitelné fakty, ta čísla se dají “okecat” , ale nakonec nás stejně dostihne realita. Je to opravdu jako v té rodině, pokud budeme utrácet více než vyděláme, čeká nás nevyhnutelně bankrot a protože nejsme součástí eurozóny, dají od nás všichni ruce pryč a bude to pěkně natvrdo na hubu.

    • Mirda střídal strany jak fusekle .A vždy hájil své .Bylo mu jedno, že stát přichází o zdroje za hubičku. Poláci i Maďaři měli více rozumu než Mirda se svým světonázorem. Dnes má jen strach aby o svoje náhodou nepřišel nějakým retribučním zákonem.

      • On totiž Míra si uvědomuje ošemetnou nynější situaci která vznikla na Ukrajině,
        kdy Zelenskýho klika zabírá majetky i těm ,kteří mu pomohli na cestě vzhůru. A kdo ví jak to dopadne za pár let u nás.

  2. kalous je hlavně … a s tím jsou spojena hromada jiných problémů, které za jeho vlády vytvořil, jak už ve financích, tak v jeho chování hulváta, on by neměl mít slovo v žádných médiích pro… [redakčně upraveno]

  3. Ono je to jinak ne, že “Jakou máme populaci, takové máme politiky”. Politici vytváří prostředí a tak jaké máme politiky, tak máme naladěnou populaci. A když vidím pana Kalouska, potěš koště.

  4. Ani článek nepotřebuji studovat abych lépe pochopil českou mentalitu a českou zvrácenost s neúctou k druhým lidem. To že někdo nemusí být oblíbencem, to je přirozené, platí to ve vztazích v rodině, a v partnerských jak bys met 🙂 Kolik z vás dosáhlo takové profesní úrovně a kariérního žebříčku jako pan Kalousek? Pokud vím, ani jednoho z vás neznám podle publikací a veřejné služby. Za pana Kalouska byl rozpočet totiž aspoň 1x v přebytku. Evokuje mě to k tomu navázat: ” Vy český dobytku”, ale na vaši úroveň nechci poklesnout. Ani já neměl pana Kalouska rád. Je ale potřeba vyhodnocovat analyticky pouze fakta. Což se vám, přízemním křiklounům právě nedaří….

  5. Je to vážně smutné čtení…nejhorší je, že je pravdivé…a to nás ještě příští rok čeká na Hradčanech pobočka Agrofertu….to bude teprve mazec !!!

  6. máme málo zubařů a doktorů? Podívejte se na jejich pracovní dobu. Praktická lékařka /tedy moje určitě/ má pracovní dobu od 8 do 12 hod. Bere jen objednané, ale za dopoledne nebere telefony, ortopéd si účtuje 1500 za injekci do kolena a laparoskopie je u něj za 4500 K . Účtenku nedostanete. Pojišťovna tvrdí, že to hradí ona. A konečně zubař? Už se jezdí nejen na nákup do Polska , ale i opravovat zuby. Jsou tam o polovinu levnější. U nás zubař /taky jeho pracovní doba max 6 hod/ si účtuje za bílou plombu, ke které vás vehementně nutí , že amalgám je nevhodný , účtuje si 2500 Kč , za vyčištění kanálků 1 800 a má kanálků 4 nebo 5. Za hodinu práce si účtuje víc jak 10 000 Kč. A že si musí pořídit přístroje ? To musí každý pekař , zámečník , kožešník atd. V létě vás zuby nesmí bolet protože je náš zubař na cestě kolem světa.

  7. Co jsme chtěli tak to máme od 89 roku . A takoví … jako Kalousek ten bordel ještě podporují. Od 89 roku když začala být možnost volby jsem komunisty nevolil . Zdá se mě ale že doba a situace v jaké se teď naše země nachází asi i lidi , aspoň ti co poctivě pracuji začnou měnit politický postoj . Je to strašné do jaké situace nás politici jako Kalousek , Klaus , Pekarová – Adamová a ostatní tzv demokrati dostali . Za mě bych chtěl říct že za komunistů bylo opravdu líp [redakčně upraveno]

  8. Problém je v tom, že když kterákoli vláda udělá nepopulární opatření, v příštím volebním období skončí a nastoupí populistická vláda, která vše zruší. A tak stále dokola. Vždy je to tzv. levicová vláda, která rozhazuje. Nevidím řešení.

  9. Všichni jsou chytří a sami rozkrádají republiku…nic už není český v tomto státě… píše se jen o Babišovi ale jak se rozkrádá republika o tom se třicet let jen mlčí..ti z. ODS už měli být všichni pozavírani..a kde jsou zdravotní tablety rozkradeny . proč o tom nepišt
    ete?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here