Sociální pojistné vláda nesníží. Sílí tlak na zestátnění ČEZ

2950
sociální
Foto: Redakce FinTag.cz / Zdroj: ČT

„Snížíme sociální pojištění na straně zaměstnavatelů o dva procentní body za předpokladu konsolidovaných a dlouhodobě udržitelných veřejných financí,“ stojí v programovém prohlášení vlády Petra Fialy [ODS].

Aktuální vývoj veřejných financí konsolidovaný a dlouhodobě udržitelný není, proto vláda odvody na sociální pojištění v následujících letech nesníží. V pořadu České televize [ČT] Otázky Václava Moravce [OVM] to potvrdil ministr práce a sociálních věcí a vicepremiér vlády Marian Jurečka [KDU-ČSL].

„Další výpadek příjmů státního rozpočtu v řádu desítek miliard si nemůžeme dovolit. Tedy realisticky říkám, že pro příští rok, dva toto nelze realizovat. […] Umím si představit, že by ona věta o snížení odvodů na sociální pojištění z programového prohlášení vypadla,“ řekl Marian Jurečka.

Naopak částečné úvazky vláda, jak vyplývá z dalších vyjádření ministra Jurečky, podpoří snížením odvodů na sociální pojištění. Tyto úvazky využívají například studenti, senioři a samoživitelky. i uprchlíci z Ukrajiny.

„Podpora bude v podobě 5% zvýhodnění na sociálním odvodu pro studenty a lidi ve vyšším věku. Zaměstnavatelům dáváme slevu na pojistném,“ uvedl minulý týden ministr Jurečka.

Současně zmínil, že v blízké budoucnosti vláda projedná zvýšení limitů pro práci na dohodu. Tedy maximálních částek, ze kterých výdělek nepodléhá odvodům na sociální a zdravotní pojištění. Platit by zvýšené limity mohly od příštího roku, odhaduje Jurečka.

Ten zároveň řekl, že v ekonomické oblasti vládu v následující době čekají změny zejména v energetice a nastavení daní. Což podle něj změní podobu programového prohlášení vlády Petra Fialy.

Česká republika má dlouhodobě nejvyšší zdanění práce

Mezinárodní organizace České republice dlouhodobě vytýkají, že má nejvyšší zdanění práce. Což se negativně projevuje jak do výše výdělků, tak nákladů zaměstnavatelů. Po zrušení takzvané superhrubé mzdy pak zejména zaměstnavatelů. Dlouhodobě to kritizují i čeští ekonomové.

„Je potřeba snížit zatížení zdanění práce. Pokud by se mělo uvažovat o nějakých změnách, zdanění práce je klíčové,“ uvedla pro FinTag.cz již v roce 2020 na otázku daňových změn v Česku Eva Zamrazilová, tehdy šéfka Národní rozpočtové rady, dnes viceguvernérka České národní banky.

S kartou vysokého zdanění práce v Česku v pořadu OVM operoval i poslanec za SPD Radim Fiala. Podle něj je chyba, že vláda ustoupí od svého záměru a nesníží slíbené odvody na sociální pojištění.

„Já bych byl nerad, kdyby ta věta o snížení odvodů na sociální pojištění z programového prohlášení vypadla. My máme jedno z největších zdanění práce v Evropě, a to i kvůli těmto odvodům. A to v situaci, kdy mnoho firem propouští zaměstnance. Tak by toto snížení odvodů firmám pomohlo,“ řekl Fiala.

K tématu se vyjádřil i poslední z diskutujících v pořadu předseda Českomoravské konfederace odborových svazů [ČMKOS] Josef Středula.

„Programové prohlášení vlády je cár papíru. Toto [bod o snížení odvodů na sociální pojištění, pozn. red.] nebylo pravdivé, když to bylo přijato,“ řekl.

Podle jeho názoru jako odboráře je dobře, že vláda ponechá odvody na sociální pojištění na stávající výši. Dodal, že vláda už nyní významně prohlubuje výpadky příjmů státního rozpočtu a zakrývá to.

„Máme vysokou inflaci, vláda, aby regulovala ceny, tak to nedělá. A co se týče změn daňové soustavy, vláda nemá nic, jak by to chtěla udělat,“ dodal.

Privatizace ČEZu zpátky do státních rukou

Radim Fiala v OVM vyjádřil „pochopení, proč vláda odvody na sociální pojištění nesníží.“ Podle něj to při stylu politiky, kterou provádí, není možné.

„Vláda neřeší příčiny, ale důsledky. A výsledek té její politiky je, že dá 200 miliard korun ze státního rozpočtu překupníkům s energiemi. Ale kdyby vláda vyhlásila sociální tarif a kdyby využila to, že vyrábíme levně elektřinu, tak by ty peníze mohla ušetřit,“ řekl.

Zároveň vyzval vládu, aby převzala zodpovědnost za výrobu, distribuci a prodej elektřiny v České republice. Což v praxi mimo jiné značí plné zestátnění energetické společnosti ČEZ, v níž už nyní drží většinu stát.

Ministr Marian Jurečka uvedl, že vláda nepodporuje překupníky. Peníze od výrobců elektřiny, jako je ČEZ, putují do státního rozpočtu. A z něj na podporu domácnosti. To, pokud jsou potřeba, jak řekl. Protože například nyní někteří dodavatelé elektřiny nabízejí cenu při fixaci na tři roky pod současnými vládními stropy cen energií.

„Víte moc dobře, pokud já tady začnu něco říkat, cokoli s ČEZ, tak to víte, že to je kurzotvorná informace. Já vám tady říkat nic nebudu,“ uvedl v souvislosti s případným zestátněním Jurečka.

Zřejmě proto, že v minulosti představitelé vlády, ale i vládních stran nezodpovědně hovořili o mimořádném zdanění ČEZ, čímž sráželi ceny jeho akcií a připravili stát i drobné akcionáře o peníze.

Richterová nemá odvahu dělat, natož dělat to, co je správné

Přesto ministr Jurečka uvedl, že případné kroky k zestátnění ČEZ musejí být velice dobře připravené. A zestátnění ČEZ musí podle jeho slov oznámit premiér nebo ministr financí.

„To má pravdu, pan vicepremiér, že se nesmí vyjadřovat. Na debatě na tripartitě se ale nikdy neřešila otázka ČEZ a jeho budoucnosti. […] Je ale přece docela amorální, aby český spotřebitel měl nejdražší elektřinu v Evropě v momentě, kdy ji Česká republika dokáže vyrobit téměř nejlevněji v Evropě,“ uvedl Josef Středula.

Středula varuje před sociální krizí kvůli deindustrializaci

Zároveň šéf odborů varoval před rizikem deindustrializace Evropy. Což je podle něj aktuální riziko, které ohrožuje většinu českých a evropských firem. Souvisí to s Green Dealem, cenami energií a stylem evropských a národních politik unijních států.

„My usilujeme o dohodu o hospodářské politice mezi zaměstnavateli, odbory, vládou, abychom měli vůbec nějaký směr. Jak postupovat dál, abychom všechna budoucí rizika zvládli,“ řekl.

Nad evropským průmyslem se stahují černá mračna

Co se týče ČEZ, Radim Fiala uvedl, že by vláda měla v případě jeho zestátnění konat. A to kvůli tomu, že zestátnění společnosti jde podle jeho názoru běh na dlouhou trať.

„Já nevím, co vláda dělá, ale pokud nedělá nic, je to špatně. Protože je to proces na několik let,“ řekl Fiala.

Zestátnění ČEZ odmítá pražská burza

Proti zestátnění ČEZ dlouhodobě a ostře vystupují jak jeho drobní akcionáři, tak šéf Pražské burzy cenných papírů [PBCP] Petr Koblic. Podle něj by to byl jenom „průšvih“. Byl by to, jak uvedl na stránkách FinTag.cz, skutečný hřebíček do obchodování na pražské burze.

„A přidaná hodnota by byla čistá nula. Jenom by stát utratil další peníze… Tím, že by ČEZ vlastnil, by přitom nezískal vůbec nic. […] Proč by si proboha měl kupovat ČEZ? To přece nedává smysl,“ řekl.

Petr Koblic: Příští rok nás Rusko pod krkem už držet nebude

Z jeho slov vyplývá, že aktuální majetkové poměry v ČEZ jsou naopak optimální. To proto, že si nedovede představit, že by v opačném extrému, kdyby byl ČEZ pro změnu jen privátní, dokázal postavit nový jaderný blok či bloky.

„To proto, že různé environmentální organizace by takové firmě okamžitě začaly házet klacky pod nohy. Přičemž soukromá firma by s tím měla mnohem větší problém, než firma státní či se státním podílem,“ vysvětlil.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here