Mimořádná valorizace penzí je jistá. Podrobnosti mají být v úterý

20880
mimoradna_valorizace
Ministerstvo práce a sociálních věcí / Foto: FinTag.cz

„Podmínky pro mimořádnou valorizaci se naplnily,“ uvedl včera [10.2.] po zveřejnění inflace za leden ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL]. Mimořádná valorizace vzniká při kumulativním růstu inflace nad pět procent v daném období.

Český statistický úřad [ČSÚ] včera [10.2.] zveřejnil data o inflaci v lednu. Právě ta měla být podle ministra Jurečky klíčová pro rozhodnutí o mimořádné valorizaci. Inflace v lednu dosáhla 17,5 procenta a meziměsíčně spotřebitelské ceny vzrostly o 6 procent. Za rychlým růstem cen v lednu stojí zejména zrušení úsporného energetického tarifu pro domácnosti na konci loňska.

„Zákonné podmínky pro valorizaci jsou naplněné,” sdělil ministr Jurečka.

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze se tak kvůli inflaci letos v červnu s největší pravděpodobností znovu mimořádně zvýší. O kolik a kdy se penze zvednou Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] zveřejní příští týden. Jasno bude nejspíš v úterý, uvedla mluvčí MPSV Eva Davidová.

„Údaje Českého statistického úřadu potvrdily poměrně razantní nárůst inflace, nicméně v tuto chvíli nelze zodpovědně potvrdit přesný dopad na mimořádnou valorizaci důchodů. Teprve v průběhu příštího týdne budeme schopni sdělit přesnější údaje včetně navazujících dopadů a také zvažovaných souvisejících opatření,“ řekla pro FinTag.cz.

Tento postup označila za obvyklý a zdůraznila, že několikadenní odstup výpočtu MPSV od zveřejnění dat ČSÚ byl běžný i při výpočtu předchozích valorizací. Podrobnosti o případné částce a podobě přidání resort zveřejní příští týden, zřejmě v úterý. Ministr Jurečka zvýšení v minulosti odhadl na 750 až 1 000 korun.

Mimořádná valorizace zvedá procentní díl

Důchody se skládají ze dvou částí. Solidární základní výměra je pro všechny stejná a odpovídá deseti procentům průměrné mzdy. Letos činí 4 040 korun. V zásluhové procentní části se pak odráží odpracované roky, výše odvodů z výdělků a počet vychovaných dětí. Při mimořádné valorizaci se podle zákona o důchodovém pojištění zvedá procentní díl.

Mimořádné přidání následuje pátý měsíc po měsíci, v němž přírůstek indexu cen za sledované období překročí hranici pět procent. Procentní část se navýší o tolik procent, kolik činí přírůstek. Tentokrát se počítá od loňského července do letošního ledna.

Průměrný starobní důchod v Česku: 19 438 korun

Spotřebitelské ceny se podle ČSÚ od prosince zvedly o šest procent. Meziročně se navýšily o 17,5 procenta. Přírůstek od loňského července do letošního ledna činí sedm procent. Ve valorizaci se ale může zohlednit i zdražování pro domácnosti důchodců, které bylo ještě vyšší. Přesné údaje o podobě a výši přidání ministr zveřejní příští týden.

Systém mimořádných valorizací vyvolává dohady

Podle expertů by se měla pravidla mimořádných valorizací upravit. Odborníci i někteří politici poukazují na to, že si při mimořádném navyšování důchodů kvůli vysoké inflaci polepší méně lidé s nízkou penzí, kteří zdražování ale pociťují víc.

Jurečka: Valorizace penzí nedovoluje přidat všem stejně

Kritizovali vládu za to, že nastavení dosud nezměnila. Zmiňovali také velký dopad na rozpočet. Dvě mimořádné valorizace loni zvedly výdaje na penze zhruba o 29 miliard korun. Každý rok se suma zvyšuje.

Penzi od České správy sociálního zabezpečení [ČSSZ] pobíralo na konci minulého roku přes 2,84 milionu lidí, z nich 2,37 milionu mělo důchod starobní. Průměrná starobní penze v lednu činila podle ministerstva 19 438 korun. Své důchodové systémy mají resorty vnitra, obrany a spravedlnosti.

–ČTK/DNA–

8 KOMENTÁŘE

  1. Hlavně si nezapoimeňte zvednout Vaše platy. Kdyby jste si je snížili na polovinu hned by se snížil deficit ve státním rozpočtu, že se nestydíte stále o mluvit o důchodcích, kteří ne rozdíl od Vás dělali více než 40 let poctivé práce za minimální mzdu. Měli by jste se stydět.

  2. Omlouváme se, ale v reakci na Fialový hnus normální občan ani slušný být nemůže. Pořád zatím jen trochu neslušností. To ještě jde mohlo by být hůře.

  3. Domnívám se ,že tato pětikolka je banda politiků které nezajímají čeští důchodci ,kteří republiku budovali aby jsme se měli tak jak se máme, raději by je jak to dokazují zvýšením důchodového odchodu do důchodu a snižováním důchodu zaviněnou jejich neschopností snížit inflaci nechali živořit. Ale rádi budou podporovat a půjčovat si pro UK a zadlužovat i ještě nenarozené děti aby se mohli chválit jak jsou s nimi solidární a jak s nimi cítí tímto dokazují ,že důchodci jsou jim na obtíž a s těmito svými starými občany vůbec nemají žádný soucit -nechal bych je za ty důchodovské platy žít a ne hrabat za neschopnost deseti nebo stotisícové platy.

  4. Stále je mi divné proč se neustále mluví výši důchodů pro lidi, kteří celý žívot pracovali a nemluví se o výši dávak pro lidi, kteří nikdy nepracovali!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here