Zisk Moderny klesl o 70 %. Vakcíny proti covidu už netáhnou

258
proti_covidu
Foto: Moderna

Zisk americké Moderny se v loňském čtvrtém čtvrtletí meziročně propadl o 70 procent na 1,5 miliardy USD [cca 33,5 mld. Kč]. Jedním z důvodů je slabý prodej vakcín proti covidu-19. Nižší zisky hlásí i společnost Pfizer.

O výsledcích hospodaření Moderny informovalo vedení firmy v tiskové zprávě. Zisk na akcii činil v posledním čtvrtletí loňského roku 3,61 dolaru [cca 81 Kč]. Zaostal tak za očekáváními analytiků, kteří podle agentury Reuters odhadovali zisk ve výši 4,68 dolaru [cca 105 Kč] na akcii. Tržby americké společnosti v témže kvartálu klesly o 29 procent na 5,1 miliardy USD [cca 114 mld. Kč].

„Celkové příjmy za čtvrté čtvrtletí roku 2022 byly 5,1 miliardy USD ve srovnání se 7,2 miliardami USD ve stejném období roku 2021,“ uvedli zástupci Moderny.

Za meziročním propadem příjmů stojí podle nich hlavně nižší odbyt vakcín proti covidu-19. Celkově společnost ve čtvrtém kvartálu roku 2022 prodala produkty za 4,9 miliardy USD [cca 109,4 mld. Kč]. To je ve srovnání se stejným obdobím roku 2021 o 30 procent slabší výsledek.

Zisky za prodej vakcín proti covidu nejsou to, co byly

Na hospodaření firmy negativně dopadl spolu s nižší poptávkou po proticovidových vakcínách i růst nákladů. Provozní náklady se v posledních dvanácti měsících téměř zdvojnásobily, uvádí Moderna ve zprávě. A navíc investovala meziročně o 87 procent více peněz na výzkum a vývoj. Společnost dlouhodobě pracuje na vývoji vakcíny proti rakovině kůže.

V letošním roce firma očekává tržby z prodeje vakcíny proti covidu-19 kolem pěti miliard USD. To je téměř čtyřnásobný propad, když loni z prodeje své vakcíny proti covidu firma inkasovala 18,4 miliardy USD. Právě vakcína proti covidu-19 je hlavním zdrojem tržeb společnosti, mimo grantů a peněz ze spolupráce.

Prodej vakcíny firmy Moderna, ale i konkurenční vakcíny firem Pfizer/BioNTech, se od roku 2021 zpomalil. Tehdy se většina lidí proti covidu-19 očkovala první dávkou vakcíny. Pfizer koncem ledna uvedl, že v letošním roce očekává propad tržeb z prodeje vakcíny na 13,5 miliardy dolarů z loňských 37,8 miliardy USD.

Moderna žaluje Pfizer/BioNTech kvůli mRNA technologii

Právě vývoj vakcíny proti covidu-19 mRNA technologií se stal předmětem žaloby, kterou loni v srpnu podala Moderna na společnosti Pfizer a BioNTech za porušení patentové ochrany mRNA technologie. Obě společnosti stejně jako Moderna využívají pro výrobu vakcín proti covidu stejnou technologii.

Moderna po žalovaných firmách nechce stažení její vakcíny Comirnaty z trhu. A nepožaduje ani omezení jejího prodeje. Usiluje ale o podíl na zisku z prodeje vakcíny Comirnaty.

„Společnost Moderna se domnívá, že vakcíny proti covidu-19 Comirnaty společností Pfizer a BioNTech porušují patenty společnosti Moderna přihlášené v letech 2010 až 2016. Přičemž tyto patenty se týkají základní technologie mRNA naší společnosti,“ uvedla Moderna v tiskové zprávě.

Moderně vakcína Comirnaty nevadí. I ona chce peníze

Technologii mRNA podle Moderny firmy Pfizer a BioNTech zkopírovaly bez jejího svolení a na jí patentované technologii vyvinuly vakcínu Comirnaty.

„Vakcína Comirnaty má přesně stejnou chemickou modifikaci mRNA jako naše vakcína Spikevax,“ argumentují zástupci Moderny.

Pfizer do soudu o vakcíny proti covidu půjde

Společnost Pfizer, jak uvedlo loni v srpnu její vedení, soudní spor překvapil. V písemném prohlášení pro CNN: „Žaloba je překvapující, protože vakcína Pfizer/BioNTech vychází z patentované technologie mRNA společnosti BioNTech. A až následně byla vyvinuta společnostmi BioNTech a Pfizer vakcína Comiranty. Jsme přesvědčeni o našem duševní vlastnictví. Pfizer/BioNTech se bude důrazně bránit proti obviněním v žalobě.“

Česko zlikvidovalo či darovalo vakcíny za téměř půl miliardy

S obviněním nesouhlasí ani BioNTech. Její zástupci uvedli, že americký Pfizer vývoj vakcíny proti covidu finančně podporoval, za vývojem mRNA technologie pro výrobu vakcíny ale stojí německá biotechnologická firma BioNTech. Konkrétně manželé Ugur Sahin a Özlem Türeci. Ti obvinění z porušení patentů odmítají.

„BioNTech respektuje platná a vymahatelná práva duševního vlastnictví ostatních, ale je si jistý i svým duševním vlastnictvím,“ uvedl BioNTech v tiskové zprávě.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here