Kurz koruny dál posiluje. I dnes je pod 23,50 za euro

1415
kurz_koruny
Foto: Pixabay.com

Kurz koruny včera [28.2.] posílil až na 23,47 za euro. A na obdobné úrovni se obchoduje i nyní. Koruna tak poprvé od roku 2008 prolomila hranici 24,50 za euro. Za nynějším posílením koruny stojí podle ekonomů silnější euro vůči dolaru.

Jinak moc důvodů k posilování koruna podle nich nemá. Kurz koruny včera poprvé od července 2008 posílil pod 23,50 za euro. V jednu chvíli se koruna obchodovala i za 23,47 za euro. Obchodování uzavřela na úrovni 23,52 za euro. Čímž se dostala na hladinu, kde byla naposledy před bezmála 15 lety. Aktuálně se opět obchoduje pod 23,50 za euro.

„Ta koruna mě začíná fakt štvát. V posledních měsících dávám důvod za důvodem, proč tak roste, ale kdesi v hloubi cítím, že mi tam pořád něco nesedí. Aktuálně je k euru na hladině 23,50. A jedeme dál…,“ shrnul včerejší obchodování s korunou analytik XTB Jiří Tyleček.

Vývoj kurzu koruny vůči euru k 1.3. 2023 v cca 7:00

[Zdroj: xStation 5]

Posilující koruna překvapila i hlavního ekonoma Komerční banky [KB] Jana Vejmělka. Upozornil na to, že koruna včera zahájila obchodování na 23,65 za euro, už během dne ale posílila o téměř dvě třetiny procenta.

Silnější koruna, ale i forint a zlotý, byla odrazem posilování eura na trhu s dolarem. Dále se i na koruně projevila tuzemská proinflační data [ceny výrobců v primárním okruhu za prosinec, pozn. red.]. To nahrává většině v bankovní radě ČNB a její mantře o vyšších úrokových sazbách po delší období,“ uvedl Jan Vejmělek, který ale zdůraznil, že stále platí, že zvýšení sazeb je se současným složením bankovní rady nepravděpodobné.

Kurz koruny posiluje několik týdnů za sebou. Jen od začátku týdne vůči euru posílil takřka o desetník. K dolaru zpevnil o cca jedenáct haléřů, když se koruna včera obchodovala za 22,17 dolaru.

Kurz koruny posiluje, ale proč?

Jak už bylo řečeno, aktuální zpevnění české měny odráží aktuální posilování eura oproti dolaru. Což prospívá dalším měnám, jako je maďarský forint nebo polský zlotý. Silný kurz koruny drží i politika České národní banky [ČNB], která nezvedá úrokové sazby, ale využívá intervencí na devizových trzích, aby koruna neoslabovala. Silnější koruna snižuje inflaci v Česku. A banka dlouhodobě vyjadřuje odhodlání bránit intervencemi jakýmkoli výkyvům kurzu koruny. Její devizové rezervy jsou vysoké.

Vláda nám boj s inflací neulehčuje, říká Marek Mora z ČNB

Podle některých ekonomů za posilováním koruny stojí i silný zájem ze strany zahraničních investorů o nákup státních dluhopisů. Ty vydává Ministerstvo financí ČR [MF ČR], aby mělo z čeho financovat vysoký státní dluh. Absolutní výše státního dluhu dosáhla na konci roku 2022 hodnoty 2 894,8 miliardy korun. To je 42,9 procenta hrubého domácího produktu. A právě minulý týden [23.2.] MF ČR na trh umístilo další emisi státních dluhopisů. Zájem o ně byl opět vysoký.

„Ve středeční aukci prodalo MF ČR státní dluhopisy v hodnotě 15,6 miliardy korun. Ochota investorů nakupovat přitom byla podle údajů ČNB více než dvojnásobná. Největší zájem byl o dluhopisy se splatností v roce 2028, které investoři nakoupili za devět miliard korun,“ potvrdilo MF ČR.

Zahraniční investory nutí k nákupu těchto dluhopisů právě nakoupení koruny. A to se promítá do posilování kurzu koruny. Ziskem investorů jsou úroky, které stát musí na svých dluhopisech vyplatit. Obecně platí, že za zhruba deset miliard zaplatí půl miliardy na úrocích. Náklady se odvíjí od situace na trhu s dluhopisy. Jen letos na ně stát vydá 69 miliard korun.

„Za silnou korunou stojí zejména zájem zahraničních investorů o české státní dluhopisy. To je jeden z hlavních důvodů, proč koruna posiluje,“ uvedl na nedávné investiční konferenci portfolio manažer Amundi ČR Petr Zajíc.

Státní dluhopisy nesou, ale i podporují „organizovaný zločin“

Obdobný názor vyjádřil spolumajitel skupiny Partners Petr Borkovec: „My, když jsme teď šli do nějakých aukcí na české státní dluhopisy, tak tam bylo celkem plno. Takže jsme vlastně ani nic nenakoupili.“  

Situaci na trhu s českými státními dluhopisy komentoval i ředitel investic Amundi ČR Petr Šimčák: „Trh dluhopisů je překoupený pro zájem zahraničních investorů“.

Fundamenty ve prospěch posilování koruny nehovoří

Mnozí ekonomové upozorňují, že koruna nemá příliš důvodů k posilování. Odkazují zejména na dlouhodobý deficit bilance českého zahraničního obchodu a špatnou kondici českých veřejných rozpočtů.

„Silný posilující trend koruny z posledních dnů je těžké vysvětlit ekonomickými daty. Ty naopak spíše hrají v její neprospěch. Zmínit lze problém takzvaného dvojího deficitu, tedy výrazného schodku veřejných financí a deficitu na běžném účtu platební bilance. […] Negativním faktorem je i nastupující recese tuzemské ekonomiky,“ uvedl nedávno analytik KB Martin Gürtler.

Česká koruna posiluje. Moc důvodů k tomu ale nemá

V neprospěch koruny podle něj hraje i očekávané pokračování zužujícího se úrokového diferenciálu vůči euru i dolaru. Což přeloženo do běžné řeči značí, že zatímco u Evropské centrální banky [ECB] a amerického FEDu se čeká kvůli inflaci další zvyšování úrokových sazeb, osazenstvo ČNB nevypadá, že by v brzké době hlasovalo pro jejich zvýšení. Rozdíl mezi úrokovými sazbami ČNB, ECB a FED se tak stále zmenšuje. To přesto, že inflace výrazněji klesá v USA i zemích eurozóny než v Česku.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here