Praha dolaďuje směnu pozemků a budov za 2 mld. Kč

347
pozemku
Nevyřešené majetkové vztahy dlouhodobě brání rekonstrukci FN Bulovka. / FN Bulovka

Pražští zastupitelé zřejmě už na dubnovém jednání schválí balík majetkových směn se státem. Směna se týká pozemků a nemovitostí v hodnotě cca 1,7 miliardy korun. Zprávu potvrdil nový radní města pro majetek Adam Zábranský [Piráti].

Podle něj město od státu například získá výměnou za většinu areálu Fakultní nemocnice Bulovka kasárny v Karlíně, budovu v Hybernské ulici nebo zámek Veleslavín. Nevyřešené majetkové vztahy u pozemků v areálu nemocnice brzdí její rekonstrukci. Jednání o dalších směnách podle radního pokračují.

„Podporuji, aby se to dotáhlo do konce, protože se na tom pracovalo několik let,“ uvedl Zábranský.

Jednání se státem začala kolem roku 2019. Dohodu za minulé vlády ale zablokovala otázka městských pozemků v Letňanech. Ty chtěl od Prahy získat bývalý premiér Andrej Babiš [ANO] pro stavbu areálu pro úředníky.

Pražští zastupitelé již záměr směn schválili, a to loni v březnu. Nyní se podle nich ještě dolaďují finální podmínky transakce.

„Podle mých informací se nyní aktualizují posudky,“ řekl Zábranský s tím, že směnu již podpořil majetkový výbor nového zastupitelstva.

Směna pozemků na Bohdalci se nekoná

Magistrát ve směnách získá například zámek Veleslavín, kde podle radního město jedná o dalším využití s Prahou 6. Podle dřívějších informací by areál posloužil pro sociální účely. V kasárnách v Karlíně pak město plánuje vystavět byty. S ohledem na velikost bude mít podle Zábranského areál i další využití. O možnostech se nyní jedná v rámci koalice. Magistrát snad získá také budovu Hybernská 2, která se nachází vedle Kampusu Hybernská. Ten provozuje město ve spolupráci s Univerzitou Karlovou.

Pacientům Nemocnice Na Bulovce prší do postelí

Součástí směny nakonec nebudou několikahektarové státní pozemky na Bohdalci. Podle informací deníku E15 ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] areál z transakce vyňal. Zábranský ale nadále usiluje o jejich převod na město. To má podle něj větší zkušenosti s bytovou výstavbou. Navíc vlastní Pražskou developerskou společnost, která je už několik let příspěvkovou organizací magistrátu. Město nicméně netrvalo na zařazení areálu do aktuální směny. To s ohledem na její brzkou realizaci.

Jedná se o odkupu budov a smlouvách se Sekyra Group

Město bude podle radního ve vhodných případech pokračovat rovněž v odkupech budov, které mohou sloužit například k bydlení. Nebrání se ani nákupu budov pro střední školy, který chce prosadit radní pro školství Antonín Klecanda [STAN].

„Za mě to dává velký smysl, protože postavit školu trvá hrozně dlouho a je to hrozně drahé,“ řekl Zábranský.

Praha se podle něj chce zúčastnit dražby bývalého golfového areálu v Klánovicích, která se uskuteční příští týden.

Majetek ale bude magistrát i prodávat. To v případě Rohanského ostrova, kde staví developerská firma Sekyra Group. Té musí město podle dřívější smlouvy postupně odprodávat pozemky pod vznikající novou čtvrtí.

„Za mě je to jedna z historických nešťastných smluv, realita je taková, že ta cena je dost nízká,“ řekl k tématu radní.

Cena aktuálně plánovaného prodeje činí podle něj necelých 16 000 za metr čtvereční. Což je několikanásobně méně, než ukazují odhady tržní ceny. Radní dodal, že město nicméně musí dodržet dřívější dohody.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here