Obce řeší neuhrazené poplatky za ubytované Ukrajince

33546
poplatky_za
Ilustrační foto: Český červený kříž

Některé obce a města se potýkají s nezaplacenými místními poplatky za ukrajinské uprchlíky, které si v místě ubytovaly solidární domácnosti. Klasickým příklad je poplatek za svoz odpadu. 

Komunální poplatky, jejich výši a skupiny občanů, na které se vztahují, si stanovuje každá obec místní vyhláškou. A to, zda se daný poplatek, nejčastěji pak za svoz odpadu, vztahuje také na uprchlíky z Ukrajiny, by si měl na místním úřadu zjistit především ten, kdo Ukrajincům v dané obci ubytování poskytuje. Je to i on, kdo je za plnění daných závazků odpovědný, nejsou to pouze běženci.

„Naše místní vyhláška stanoví, že komunální poplatky, tedy i poplatek za svoz odpadu, se vztahuje i na cizince přihlášené k trvalému pobytu. Stejně jako cizince s udělenou dočasnou ochranou, kteří jsou hlášeni na cizinecké policii,“ říká Marie Neufusová, účetní středočeské obce Heřmaničky, která tuto problematiku taktéž řeší.

„Jistě jsou i obce, které si znění vyhlášky formou dodatku upravily tak, že osoby s dočasnou ochranou od komunálních poplatků nebo některého z nich osvobozují,“ dodává s tím, že to ale není případ obce Heřmaničky.

Ubytovatelé se o povinnosti vůči obci příliš nezajímají

Z výše uvedeného plyne, že je na ubytovatelích uprchlíků, kteří za svou solidaritu dostávají od státu solidární příspěvek, aby si na místním úřadu zjistili podmínky úhrady komunálních poplatků a také je platili. Podle Marie Neufusové to ale ne všichni udělají. Poplatky za ubytované uprchlíky prostě neplatí. Často kvůli tomu, že o tom nevědí, případně prostě nic platit nechtějí.

Obce a města na neuhrazené poplatky za ubytované Ukrajince ale vždy přijdou. Jejich evidenční systémy jsou totiž propojeny s agendou cizinecké policie, ke které se Ukrajinci s dočasnou ochranou ohlašují.

„Jelikož se cizinci pobývající na českém území povinně ohlašují na cizinecké policii a úřady si pravidelně aktualizují sestavy o cizincích v jejich katastrálním obvodu podle jejich dat, tak jednoduše vidí, kteří cizinci a u koho v jejich obci pobývají,“ potvrzuje Marie Neufusová.

Počet registrovaných uprchlíků z Ukrajiny přesáhl půl milionu

A popisuje i to, jak v územním obvodu Heřmaničky obec řešila už několik neuhrazených poplatků za ohlášené Ukrajince. Konkrétně za svoz odpadu.

„Jsou tací, kteří přijdou a vše beze slova za u nich ubytované Ukrajince zaplatí. A jsou i tací, kteří zaplatit odmítají s tím, že to není jejich povinnost,“ říká.

Na otázku, s kým pak v této věci obec jedná, jestli s poskytovatelem ubytování nebo samotnými Ukrajinci, říká, že Ukrajinci o takové povinnosti obvykle ani nevědí.

„Jen málokdo z nich ví, že má v místě ohlášeného bydliště hradit poplatek za svoz odpadu. Ve věci se proto obracíme na samotné ubytovatele. Problém je, že už u nich Ukrajinci většinou nepobývají, a to, aniž by se u cizinecké policie z daného místa odhlásili,“ krčí rameny.

Co se týče samotných Ukrajinců, tvrdí, že většina z nich se po příchodu do Česka obrátila s vyřízením veškeré administrativy na tehdy v každém kraji dostupná Krajská asistenční centra pomoci Ukrajině takzvaná KACPU. A i v nich se hlásili k cizinecké policii.

„Tím jejich angažovanost skončila,” říká s tím, že se tomu asi nelze ani moc divit.

Poplatky za odpady jdou za ubytovateli

O nápravě pak podle ní nezbývá než jednat se samotnými ubytovateli. Jsou to ostatně právě oni, kteří za ubytování běženců od státu dostávají měsíčně solidární příspěvek, který při ubytování pěti a více osob činí 15 tisíc korun za měsíc.

Vláda prodlouží podporu ubytování uprchlíkům z Ukrajiny

Podstatné je také vědět, že poplatek obec sníží v poměru k době, po kterou běženci v obci pobývali. Důležité proto je, aby poskytovatelé nezapomínali Ukrajince při jejich odchodu z místa pobytu u cizinecké policie odhlašovat. Stačí k tomu vyplnit jednoduchý formulář dostupný na webových stránkách cizinecké policie. Jedině tak ušetří.

Například ve zmiňovaných Heřmaničkách platí za svoz odpadu dospělá osoba 700 korun, děti do 15 let pak 400 korun. Pokud v obci dospělý azylant pobyde šest měsíců, pak se jeho výše sníží na polovinu, tedy na 350 korun. Stejně tak u dětí. Lidé starší 70 let platí ročně 400 korun. A hendikepovaní s průkazem ZTP/P pak 200 korun za rok.

Veronika Táchová

11 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den, tohle asi těžko někdo vyřeší, to by museli všichni a ne jenom někdo. Při zřizování pobytu, pokud to někdo dělá jako zaměstnání musí být tohle vše ošetřeno. Problém je v tom, že vláda nemá zájem to řešit a prostě to přehlíží. Jenom pořád zbraně při tom to není k ničemu na Ukrajinu ani nedojdou a po cestě je prodají, to samé s penězi. Děkujii

    • Osobně to vidím, jako kterékoli podnikání majitelů nemovitostí- legální – nelegální !! Vláda a politici je jedna věc a komunální místní legislativa věc druhá !!! Už v minulosti před válkou na Ukrajině -byl problém v nelegálním podnikání majitelů rekreačních objektů poskytovaných pendlerům z jiných států světa pro potřeby podnikatelů a firem !! Pokud je toto podobné v případě ukrajinců mělo by to být v referátu živnostenských úřadů v místě !!

  2. Ještě jsem neviděl, že by nějaký Ukrajinec jezdil ČR v takovém vraku, jako je vyobrazeno v úvodu toho článku. Patří tam velké SUV v hodnotě nejméně 2 mil. Kč.

  3. Ten,kdo poskytuje ukrajincům ubytovánį, tak za to dostává zaplaceno. Věřįm tomu, že Ukrajinci nevědį, że by poplatek za svoz odpadu měli platit. A kdyż to není ošetřeno ve smlouvě, tak ať to platí pronajimatelé i když souhlasįm s tím, že většina ukrajinců nejsou žádní chudáci – co se týče majetku.

  4. Obce by měly udělat šetření o ubytování cizinců ve svém obvodu, již předtím ubytovny neplatili za své ubytované za odpady, obce ani netušily, kolik se jich na jejich území nacházelo. Nebo musí platit majitelé ubytoven, na základě smluv. To ale nikdo nezjišťuje. Zvedneme babičce na vsi daň z nemovitosti a ona bude platit stejné daně jako podnikatelé, kteří vlastní třeba ubytovnu a k tomu 3 byty, ale vše na podnikání. Podnikatelé, kteří používají bytové prostory pro svou ekonomickou činnost mají platit 10 Kč za m2, kdo to hlídá? O kolik stát přichází ?Kdo v obcích jde na místní šetření, že jsou ubytování cizinci a měli by platit odpady. U nás se narodí miminko a první, co dostane, je složenka na odpady.

  5. Toto mají ukrainci platit. Já nevím z jakého důvodu by měl někdo jiný platit za jejich borel , který vyprodukovali .a vždyť vlastně ani nic jiného dobrého v ČR neudělali. Jen vše zneužívají a kontrola a sankce státu je nedostatečná !!!!!

  6. Za ukrajince by měli vše platit obce.Správně by se mělo zavést všem pracujícím 20% daně na ukrajince.

  7. Češi tady ryjou držkou v zemi a tady se fláká mnoho mužů 18-55 let kteří jsou hrdí na svou vlast a pobírají přízpěvky na cokoli. Místo toho aby mazali bránit svou vlast a my je tady máme podporovat z našich daní. Vlaďa nemá bojovníky a tito dezertéři se zde flákají a vyžírají nás

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here