Nový šéf Světové banky Banga navštívil Bidena

799
Ajay_Banga
Americký prezident Joe Biden a nový šéf Světové banky Ajay Banga. Banga je občanem USA od roku 2007. / Foto 1: The White House / Foto 2: World Bank Group

„Těším se na podporu svého nominanta v jeho úsilí o transformaci Světové banky, abychom potlačili chudobu a řešili globální problémy včetně klimatu,“ uvedl prezident Joe Biden poté, kdy ho navštívil nový šéf Světové banky Ajay Banga.

Americký miliardář indického původu Ajay Banga [63] se funkce 14. prezidenta Světové banky [SB] ujme 2. června. Rada výkonných ředitelů SB o tom rozhodla 3. května. Učinila tak na návrh prezidenta Bidena. Protikandidáta Banga neměl. Stal se jediným navrženým kandidátem za odcházejícího Davida Malpasse, který funkci opouští předčasně a nejspíš kvůli svému vlažnému postoji v boji za záchranu klimatu.

„Gratulujeme Ajayovi Bangovi, že se stal novým prezidentem Světové banky. Stane se naším blízkým partnerem při zajišťování celosvětového financování boje za záchranu klimatu a spravedlivého a udržitelného rozvoje na celém světě. Těším se na naše diskuse na blížícím se summitu G7 v Hirošimě,“ reagovala na zvolení Bangy šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Ajay Banga se narodil v Indii, kde strávil začátek své kariéry, od roku 2007 je občanem USA. Světovou banku povede nejspíš pět let, takový je totiž mandát jejího prezidenta. Za úkol dostal přebudovat věřitelskou instituci tak, aby dokázala řešit klimatické změny a další globální krize. Kandidaturu Bangy podpořila také Česká republika. Banga naposledy působil jako místopředseda společnosti General Atlantic, v níž vykonával funkci poradce pro speciální fond zaměřený na ochranu klimatu BeyondNetZero. Dříve působil i jako prezident a generální ředitel společnosti Mastercard.

Proč střídá Ajay Banga Davida Malpasse

Dosavadního šéfa, šestašedesátiletého Malpassa, do funkce šéfa SB navrhl bývalý prezident Donald Trump v dubnu 2019. Ve vedení SB měl být až do příštího roku. Letos v únoru Malpass ale oznámil, že koncem června ve funkci skončí. Důvody odchodu neuvedl. V minulosti se Malpass však stal terčem kritiky, když loni v září „nevhodně“ odpověděl na otázku listu The New York Times, zda spalování fosilních paliv přispívá k oteplování planety.

„Nejsem vědec,“ odbyl tehdy reportéry amerického deníku.

Podle kritiků odpověděl nejednoznačně a vyhýbavě. Malpasse zkritizovalo za vystoupení hlavně současné osazenstvo Bílého domu.

Šéfovi World Bank hrozí vyhazov. Nejsem vědec, řekl

„Jeho odpověď mohla naznačovat, že za změny klimatu nemůže lidská činnost,“ uvedl úřad amerického prezidenta.

Někdejší demokratický americký ministr zahraničních věcí John Kerry vyzval k personální restrukturalizaci Světové banky. A přidali se k němu další politici a ekologové.

Jsou to právě Spojené státy, které mají ve SB nejvíce hlasovacích práv. Proto je tradicí, že ji vede Američan, zatímco v čele sesterského Mezinárodního měnového fondu [MMF] stojí zástupce Evropy.

Jak funguje Světová banka

Světová banka byla původně založena na pomoc zemím zasaženým druhou světovou válkou. Vládám a soukromým subjektům především v rozvojových a středně bohatých zemích poskytuje úvěry, technickou pomoc a poradenské služby. Banku vlastní členské země. Podíly v ní odpovídají hospodářské síle daných zemí. Skupinu Světové banky [World Bank Group, WBG] tvoří pět subjektů:

Nejvyšším představitelem WBG je její prezident. Vrcholným orgánem řízení je Rada guvernérů [Board of Governors]. Guvernér jmenovaný za každý stát je guvernérem ve všech institucích WBG. Guvernéry za jednotlivé státy bývají zpravidla ministři financí.

Guvernérem WBG za ČR je ministr financí, alternátem guvernéra je náměstek ministra financí pro řízení sekce Mezinárodní vztahy a finanční trhy [v IMF je guvernér i alternát zástupce ČNB]. V období mezi výročními zasedáními řídí WBG Rada výkonných ředitelů [Board of Executive Directors], která je odpovědna za každodenní agendu. Rada výkonných ředitelů IBRD se skládá z pětadvaceti ředitelů, z nichž šest je do funkce jmenovaných [zástupci USA, Číny, Japonska, Německa, Francie a Velké Británie] a 19 výkonných ředitelů zastupujících ostatní země se volí. / Více informací o fungování Světové banky podává ředitel odboru mezinárodní vztahy a komunikace České exportní banky Petr Križan zde.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here