Doručovatelé už ukládají penze na nezrušené pobočky pošty

336
pobocky
Foto: Česká pošta

Zrušení 300 poboček České pošty od 1. července výplatu důchodů v hotovosti neohrozí. Při zrušení pobočky uloží doručovatel od 3. července důchod na nové ukládací poště. V hotovosti vyplácí sociální správa skoro 650 tisíc penzí.

Zrušení tří set poboček České pošty s platností od 1. července se dotkne i výplaty penzí v hotovosti, které pracovníci pošty doručují klientům buď přímo domu, při nezastižení je pak ukládají na pobočce. Avšak od července v obcích nad 2 500 obyvatel s více než jednou pobočkou došlo ke zrušení některých pracovišť. Podle České správy sociálního zabezpečení [ČSSZ] ale nedojde ke zpoždění či zkomplikování výplaty penzí v hotovosti.

„Uzavírání poboček České pošty se dotýká také některých klientů ČSSZ, přesto Česká pošta garantuje, že všichni důchodci své důchody obdrží a nezmění se ani jejich výplatní den,“ ubezpečují veřejnost zástupci sociální správy.

V hotovosti její pobočky prostřednictvím České pošty k 31. 5. 2023 vyplácely 644 499 důchodů. Příjemci dávky dostanou nebo již dostali o změnách informace přímo od své pobočky, než tedy došlo k jejímu uzavření.

Pobočka pošty zavřela, kde dostane důchodce penzi

Nicméně i příjemců důchodů se redukce sítě pobočkové sítě České pošty přeci jen dotkne. Budou se muset totiž v situaci, kdy se uzavřelo právě pracoviště, kde si pravidelně vyzvedávají penzi, obrátit na jinou, jí nejbližší.

„Pokud dojde k 1. 7. 2023 k uzavření pobočky České pošty, na kterou je našemu klientovi jeho důchod doručován, a on nebude ve výplatní den na své adrese zastižen, jeho důchod bude uložen do 30. 6. na stávající poště,“ informuje veřejnost ČSSZ.

Odebrání státního příspěvku ze spoření se penzistům nelíbí

Od pondělí 3. července si důchod jeho příjemce musí vyzvednout už na novém ukládacím pracovišti. Které místo to přesně je, se penzista dozví na plakátu v prostorách rušené pošty anebo v letáčku o rušení pošt.

Seznam zrušených poboček České pošty k 1.7. 2023 je dostupný na následujícím odkazu. S dotazy se mohou důchodci obracet rovněž na k tomu zřízeném call centrum České pošty dostupném na telefonním čísle 800 104 410.

Bezhotovostní převod penze je jistota, navíc zadarmo

Za nejvhodnější i pro samotné klienty pohodlnější způsob doručování důchodu považuje ČSSZ bezhotovostní převod na účet klienta. Bezhotovostní převod je výhodný především tím, že si nemusí každý měsíc důchodce dávku osobně vyzvedávat. Ať už ve svém domě, nebo vyrážet přímo na pobočku pošty. Bezhotovostní výplata je rovněž řešení pro důchodce, kteří vyrážejí na léto na chalupy nebo pobývají v lázních či nemocnici. A je tu i další výhoda bezhotovostního převodu na bankovní účet. Jde na rozdíl od většiny penzí vyplácených hotově o bezplatnou službu. Česká pošta u důchodů přiznaných po 31. 12. 2009 službu měsíčně zpoplatnila částkou 29 Kč, respektive 35 Kč od 1. 9. 2023.

O změnu zasílání důchodů na běžný účet stačí požádat pomocí tiskopisu ČSSZ s názvem Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet v ČR – majitel účtu,

Pokud si přeje klient zasílat důchod na účet své manželky či manžela, pak použije formulář s názvem Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet manžela [manželky] v ČR.

„Změna způsobu výplaty důchodu z hotovosti na účet ČSSZ se provede zpravidla od druhého výplatního měsíce po podání žádosti,“ dodávají zástupci sociální správy.

Elektronicky jej klient vyplní na ePortálu ČSSZ. V papírové formě pak na své pobočce sociálního zabezpečení. Tiskopis žadatel vlastnoručně podepíše a potvrdí i jeho banka.

Česká pošta řeší ztrátové hospodaření

Od zrušení tří set poboček si vedení České pošty slibuje snížení ztrátového hospodaření. Ročně tímto krokem podle odhadu Ministerstva vnitra [MV ČR] ušetří 700 milionů korun. O práci kvůli rušení poboček přišlo 950 zaměstnanců pošty na přepážkách a dalších pět set v terénu, tedy poštovních doručovatelů. Rušení pracovních míst zkritizovali odboráři. Podle předsedkyně největší odborové centrály Jindřišky Budweiserové jde jen o další úsporné opatření, kterých podnik za poslední roky udělal několik, aniž by ale došlo ke změně systému financování veřejných poštovních služeb.

„Od roku 2018 pošta zrušila více než 7 000 pracovních pozic, změnami organizace práce dosáhla každoroční úspory ve výši miliardy korun a pořád to nestačí,” řekla odborářka.

Česká pošta snížila ztrátu. Pomohl jí rozprodej majetku

Rovněž vyjádřila nesouhlas s prodloužením doby pro doručování ekonomických zásilek ze dvou na tři dny. K čemuž došlo v důsledku propuštění pěti set doručovatelů pošty. Rušení poboček je součástí transformace státního podniku. V rámci přeměny se má do konce roku 2024 rozdělit na státní podnik provozující pobočkovou síť poskytující základní služby. Včetně těch, které musí zajišťovat ze zákona. A na státní akciovou společnost nabízející přepravy balíků a logistické služby.

VRN

1 komentář

  1. Co k tomu říci? Snad jen to, že na situaci České pošty je názorně vidět, jaké velké nebezpečí vzniká, když se řízení čehokoliv, co souvisí s trhem, svěří do ruku politiků. To nebezpečí vzniká vždy a také vždy to nedobře končí. Způsoby, jak se to dovede k zániku, bývají různé. U České pošty to byl její nezájem o zlepšování kvality služeb, když jí vznikala konkurence na výnosném segmentu doručování balíků, což si nechala sebrat, až přes její přetvoření spíše na trafiku, než na organizaci poskytující poštovní služby. Losy, přáníčka, časopisy všeho druhu od bylinek až po drby a aby toho nebylo málo, k tomu baterie do všemožných hraček, to vám vždy na přepážce nabídli neomylně, avšak v hlídání si toho, že mají zazvonit, než hodí lístek do schránky, že máte zásilku, v tom byli omylní víc než je zdrávo. Energetika je sice jiná káva, tam například v otázce jaderné bezpečnosti jsme světová špička. Ale úder KO přijde ze strany, že se takový zdroj prostě politicky zruší. Tento příspěvek píši pro ty, kteří neustále koketují s tím, že se nemělo do soukromých rukou prodat to, či ono. Možná nemělo, ale řízení toho, co by se neprodalo, bych do rukou politikům rozhodně nesvěřil. Když byste na tom neprodat, nadále trvali, tak v takovém případě by se vám bohužel nepodařilo rozumně zodpovědět otázku, komu tedy řízení svěřit? Jedna jistota tu však je. Trh má moře neduhů, musí se hlídat a v krajním případě i utáhnout opratě. Ale politik manažer je vždy kozel zahradníkem.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here