Paliva v Česku nezdraží jen vyšší daň, ale i cena ropy

183
ropy
Foto: Pixabay.com

Kvůli navrácení spotřební daně u nafty na původní hodnotu zdražila nafta v Česku během jednoho dne o více než 70 haléřů. A další zdražení nejspíše ještě přijde. Aktuálně totiž prudce stoupá i cena ropy, jak upozorňují analytici.

„Na finančním trhu probíhá stejně jako u mnoha dalších komodit bouřlivé období pro ropu. Cena ropy od konce června vzrostla téměř o 20 procent a překonala hranici 80 USD [cca 1 743 Kč] za barel,” říká hned v úvodu hlavní ekonom společnosti XTB Jiří Tyleček.

Podle něj letos v červenci cena ropy vzrostla nejvíce od ledna 2022. A důvodů je hned několik. Tím hlavním je rekordní poptávka po ropě a omezená nabídka. Zejména to přispívá k rostoucí popularitě obchodování s touto komoditou.

„Globální poptávka v červenci dosáhla 102,8 milionu barelů denně, avšak producenti ropy nedokázali tak obrovskou poptávku plně uspokojit. A to vedlo ke vzniku deficitu, jehož odhadovaný rozsah činí 2,2 milionu barelů denně,” doplňuje Jiří Tyleček.

OPEC snižuje produkci ropy

Kromě jiných faktorů sehrává v této situaci významnou roli strategie členů Organizace zemí vyvážejících ropu [OPEC]. V červenci snížili členové OPEC produkci ropy o 840 tisíc barelů denně. Což taktéž přispělo k omezení nabídky na trhu. Navíc se ukazuje jako docela pravděpodobné, že omezování produkce se nezastaví. V srpnu Rusko a Saúdská Arábie totiž nejspíš sníží denní těžbu o dalších 500 tisíc barelů. Celkem jde o tisíc barelů denně.

Z pohledu poptávky lze očekávat zvýšení ceny ropy. To zejména kvůli růstu americké ekonomiky, která v druhém kvartálu překvapivě vzrostla o 2,4 procenta.

„Toto snižuje pravděpodobnost recese v globální ekonomice a naznačuje vyšší poptávku po ropě. To by mohlo vést k zvyšování cen ropy a paliv v blízké budoucnosti.” říká trader a specialista na komodity Vojtěch Slovák.

Zároveň upozorňuje, že zejména v tuzemsku se řidiči budou muset vyrovnat s negativními změnami, jelikož došlo i ke zvýšení spotřební daně u nafty.

„Celkově to naznačuje, že srpen bude pravděpodobně ve znamení zdražování na čerpacích stanicích,” dodává.

A má pravdu. Od pondělí 31. července do úterý 1. srpna, kdy se v Česku zvýšila spotřební daň na naftu, stoupla podle údajů společnosti CSS průměrná cena dieselu o 71 haléřů na 33,95 koruny za litr. To představuje nejvýraznější mezidenní zdražení od poloviny loňského října. Dražší než v současnosti byla nafta naposledy letos v dubnu. Současná cena dieselu je tak nejvyšší za poslední zhruba tři a půl měsíce.

Vedle nafty zdražuje i benzin, kterého se změna spotřební daně ale netýkala. Benzin je s průměrnou cenou 38,07 koruny nejdražší od loňského 7. prosince, tedy za posledních skoro osm měsíců. Například v eurovém Slovinsku vyjde litr benzinu v průměru na 35 korun.

Naděje na snížení cen ropy tu ale je

Podle Jiřího Tylečka je jisté, že ceny pohonných hmot i kvůli aktuálním dovoleným a vyšší spotřební dani v Česku porostou. Také ale říká, že existuje určitá naděje na zastavení růstu ceny ropy.

„Pokud se podíváme na graf ceny ropy, zjistíme, že se nachází před silnou rezistencí pod hranicí 90 dolarů za barel. Existuje tak možnost obratu trendu a z technického hlediska by cena ropy mohla klesnout až k lokálnímu minimu kolem 70 USD,” říká.

Denní graf vývoje ceny ropy k 2.8. 2023

[Zdroj: xStation 5]

K tomu podle něj přispívají některé populární technické indikátory, jako je RSI [Relative Strength Index], který již překročil hranici 70 bodů. Což naznačuje možnou obratovou situaci.

–DNA–

Kdo se chce o obchodování s ropou a dalším vývojem ceny ropy dozvědět více, pak může sledovat dnešní online video debatu [2.8.] Jiřího Tylečka a Vojtěcha Slováka [2.8.] od 16:15 na youtube kanálu XTB.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here