Skupina Partners letos počítá s obratem 4,2 miliardy korun

398
partners
Foto: Skupina Partners

Celkový nekonsolidovaný obrat skupiny Partners v letošním prvním pololetí meziročně stoupl o 17,1 procenta na bezmála 1,9 miliardy korun. Uvedli to zástupci skupiny, kteří očekávají letošní obrat ve výši 4,2 miliardy korun.

Roční obrat 4,2 miliardy korun by pro skupinu značil 20% meziroční růst a historický milník. Skupina Partners totiž ve své historii čtyřmiliardovou hranici obratu ještě nepřekročila. Podle ředitele skupiny Petra Borkovce aktuální výsledky posilují společnost v jejích aktuálních i chystaných aktivitách.

„Po relativně složitém roce 2022 jsme při plánování rozpočtu 2023 měli docela obavu, zda naše agresivní investice ve všech směrech nenarazí na výrazně horší výsledky v roce 2023,“ říká s tím, že konečné výsledky i přes útlum na hypotečním trhu předčily očekávání.

K agresivním investicím řadí zejména nový IT systém pro celou skupinu za 150 milionů korun, další expanzi skupiny na Slovensko nebo podporu již rozjetých projektů. Sem patří například penzijní společnost Rentea nebo životní pojišťovna Simplea. Skupina ale pracuje i na novém specializovaném investičním týmu nového obchodníka s cennými papíry, a hlavně pak na nové Bance Partners. Pro ni aktuálně žádá o licenci u České národní banky.

Nová Partners Banka sází výhradně na cloud a mobil

„Velmi pozitivně se vyvíjející ziskovost skupiny je pro všechny naše projekty a jejich regulatorní i investiční kapitálové požadavky zásadní,“ říká Petr Borkovec.

Dařilo se v pojištění i investicích

Podle zástupců skupiny úspěšně rostla zejména finančně poradenská společnost Partners, i když se s tím s ohledem na propady hypotečního trhu příliš nepočítalo. Přesto v prvním pololetí 2023 dosáhl růst obratu šesti procent [1,135 mld. Kč].

„Ve druhém čtvrtletí 2023 jsme dosáhli růstu obchodu o 10 procent a v červenci o téměř 13 procent. Očekáváme tak, že za celý rok 2023 dosáhneme růstu provizních příjmů přes 10 procent a překonáme loňský rekordní obrat 2,6 miliardy korun,“ tvrdí Petr Borkovec.

Nejtěžší období mají domácnosti už za sebou, říká šéf Partners

I když hypoteční trh stále zůstává pod 50 procenty loňské úrovně, tak obrat společnosti podpořila nová produkce životního pojištění s 26% růstem a 345 miliony korunami nového předepsaného pojistného. Produkce neživotního pojištění rostla o 27 procent na 263 miliony korun ročního pojistného na nově uzavřených smlouvách.

Hlavním tahounem růstu v letošním prvním pololetí byly tradičně investice. Ty rostly o 32 procent. Klienti uzavřeli pravidelné investice s ročními platbami ve výši téměř jedné miliardy korun. A v prvním pololetí jednorázově zainvestovali pět miliard korun. Aktiva pod správou Partners se od loňského června zvýšila o 13 miliard korun.

Stejně jako v minulých letech rychle rostly i příjmy ze servisu a správy bankovních, investičních, penzijních a pojistných portfolií klientů. V letošním roce činí růst 17 procent. Podíl tohoto stabilního zdroje příjmů tak dosáhl již 34 procent obratu Partners. V loňském prvním pololetí to bylo 28,6 procenta.

Partners: Pojišťovna, penzijko, investička

Podle Petra Borkovce rostly i další společnosti skupiny Partners, mezi které patří finančně poradenská společnost Simplea Financial Services na Slovensku s růstem 25 procent. Pololetní obrat 411 milionů korun vykázala Simplea pojišťovna, která dosáhla 40% růstu.

Vývoj obratu Partners v posledních letech

[Zdroj: Partners]

V první polovině roku rostly i všechny investiční společnosti: Partners investiční společnost, nemovitostní fond Trigea a penzijní společnost Rentea. Celkem dosáhly obratu 174 milionů korun, meziroční růst činil 45 procent.

Vůbec nejrychleji rostla zatím nejmenší Rentea s příjmy 30 milionů korun za první pololetí a meziročním růstem 275 procent. Investicím pomohly i dva nově spuštěné fondy – nemovitostní fond kvalifikovaných investorů Merity a akciový Double Speed rizikový.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here